Wilis's readers. TQ all :)

This blog is dedicated to all the happenings of my life, my thoughts & feelings ♥

This blog is dedicated to all the happenings of my life, my thoughts & feelings ♥

Saturday, December 31, 2011

Goodbye 2011

Entry terakhir untuk tahun 2011..

fuhh..setahun lg selamat melabuhkan tirai..cepat sgt ak rasa masa berlalu..ke x nak akur umo makin meningkat..hehe..makin dewasa bukan muda remaja belia lg ye..

Alhamdulilah..syukur banyak azam 2011 tercapai..paling best anugerah Allah tidak ternilai, ak dikurniakan zuriat pertama Shahrizq Danial setelah 2tahun sabar menanti..itu moment paling best la, tak ternilai rasanya..tiap2 tahun awal 2tahun perkahwinan tu azam yg sama, tapi xde rezeki..

Azam lain nak kukuhkan savings, pun tercapai bila mana ak agak tak boros tahun ni, pandai dah rupanya aku berjimat cermat tahan nafsu shopping pakai duit sendiri..duit incik wilis selalu la..ekekke..jadi bila dah pandai berjimat hujung2 tahun tengok savings..boleh la senyum lega..ada target sebenarnya ak nak buat dgn duit savings tu..plan mak ak dgn ak sebenarnya. bisnes yg tak tahu tahun bila mau start..pelan2 kayuh, kumpul modal dulu..

Sebab ak dah jimat cermat jugak, ada satu azam ak nak memiliki DLSR nikon x tercapai tahun ni, sebab tetibe syg duit nak beli, ak bukan jenis tooo demand sgt bab amik gambar ni, amik pakai blackberi je ok la kot..hehe..alasan org tengah berjimat ni, jadi dgn rasminya ak belum dapat miliki lg DLSR tu dan takkan ku forward azam tu ke tahun 2012 sebab tahun 2012 tahun berjimat lg..jimat2 pun nak sambar jugak bracelet baru..emas ni pelaburan gak ok..sshhh..tu nanti ak tepek kat azam 2012..kalau incik wilis nak bagi DLSR tu untuk besday ak tahun depan ok mak rela..hehe..

jadi dengan ini ak tak ralat nak ucapkan selamat tinggal 2011, banyak kenangan manis dari yg pahit ye...dan mungkin sebab kehadiran Rizq buatkan hidup kami suami isteri lengkap..lebih manis..itu yg banyak yg manis je sibuk membesarkan anak bersama sampai x sedar nak habis tahun dah..anak pun dh besar..huhu..

2012 akan bertandang esok..sedih jugak sebenarnya sebab yg berlalu takkan berulang kan, kita cuma boleh simpan memori je..hukhuk..ari ni spring cleaning dgn incik wilis, lepas tu packing barang balik umah mak ak kat bkt.subang..malam ni memang plan nak kuar dinner, celebrate new year dgn family ak je..lebih bermakna kan..



SELAMAT TAHUN BARU SEMUA!

Friday, December 30, 2011

Keje last minute

Ok, ni citer semalam..seperti yang termaklum, kerajaan bagi tempoh sampai 10 jan tahun depan utk program pemutihan warga asing ni (PATI). kat company ak ada la operator 6org lagi yang belum dapat fully permit yg terpaksa la aku uruskan.sepatutnya ni bos la nya keje..sebab dia majikan, tapi dia tgh bercuti..dia serahkan kat aku utk settlekan..benda ni last month aku dah siapkan..ak dah ke pejabat imigresen putrajaya tu dah settle dah..passport dah dapat, thumb print dah..tinggal nak key in je data pekerja ke system, yang tu kita boleh buat sendiri, coz imigresen akan bagi username dgn ID untuk log in..tapi dah seminggu aku try nak login, boleh tu boleh la masuk , tapi nak masukkan data x boleh.

Jadi semalam ari khamis aku ke putrajaya jam 9pg sharp kat sana. aku tengok ramai gile org..ak ingat ada event ke apa. tanya kat collegue aku, dia cakap..ko nampak tu kete gomen byk tu..dekat nak ngundi wakil rakyat turun kot..siap ada polis traffic sepah sana sini, polis biasa lg utk escort..medic lagi bervan2 bagai..sesak napas cari parking kat imigresen tu..kat balkoni tersadai org..beribu okey..siap ada buat alas kain lepak kat lantai..

Then..Oh myyyyy..baru aku teringat, malam sebelum tu ak ada tgok tv3, gomen dah announce tarikh tutup tu, baik gi cepat utk elak kesesakan..mcm aku la, ak tak suka buat keje last minute..bln lepas aku dah settekan bab register sume tu..dah selamat dpt passport dah budak2 factory tu..
cofirm la sesak2 ni lepas diorang tgok berita la ni baru sibuk sume nak terjah kaunter..adess..dgn2 aku susah nak buat urusan..


pintu masuk tu cool lagi aku rasa..x sesak mana..


ak cuma nak gi counter CS utk log in data..sebab try on9 sendiri  x boleh..tapi CS dia cakap kena gi kaunter utama gak..ooohhhh tidak, tgok org kat kaunter utama tu beratur sampai petang pun belum tentu boleh siap keje aku..


aku Q kt sini..tengok depan tu beribu org..ntah bila turn ak cenggini..




last2..aku blah..beli air seba dahaga kot pusing2 imigresen ni check kot2 ada kaunter lain..ak gi tingkat 2, tu utk register Maid..

ramai kan org..beribu kot, ni sume keje last minute la ni..masa ni dah jam 2..half day ak habis buang msa kat sini, tapi keje ak x siap..

ak call boss, tanya mcm mana ni, dia suh ak balik je la..ekekek..
lagipun kami dah siap dh register..ank key in data tu takde tarikg tutup lagi..tunggu 11hb 1 baru dgt balik..sebab tutup 10 kan, kau target 11 tu kurang dah org kat kaunter..

tengok je ramai org mcm tu kan..terus aku rasa bertuahnya aku jd rakyat malaysia..ada ic, kalau tak cenggini la agaknya kan nak duk tempat org..mcm2 nak kena apply..


cinta sehidup semati

Aku rasa rata2 dah tengok ending citer Tentang Dhia semalam kan, jadi x mau ngalah nak buat ulasan gak tentang ending dia yang bagi aku BEST!

yang tak best cuma part mummy tu je..ada ke dari awal sampai akhir, xde pun pembalasan utk dia, at least tunjuk la sikit, sekurang2 nya ada pengajaran utk penonton.Huhu..

Aku nengok dgn Rizq je semalam, sambil baring depan tv bf dia..incik wilis lum balik lg, part last tu masa Dhia mengizinkan Zikir kahwin, aku dah sebak dah..sampai aku terfikir kalau kat dunia nyata susah nak jumpa org mcm Dhia..serius ak menangis bila tengok part isteri nak buat keputusan nak kena cerai atau dimadukan sedangkan Mereka mencintai antara satu sama lain! semuanya pasal zuriat..tapi itu la, kalau kat dunia realiti pun, banyak kes mcm ni yang lambat dapat anak, ada yg x dapat lnsung..pokok pangkalnya dari pasangan la..boleh adapt atau tak, kena bersabar ye..lambat atau cepat ada sebab Allah dah tentukan..tapi, bila ada yg masuk campur mcm mummy dgn nenek zikir tu, kesian la aku tengok depa ni, biar la depa yg tentukan kebahagiaan diorang..emosi aku ni..ekekekek..ala..kat dunia nyata pun sebab kes2 org masuk campur gini la, tanya soklan bila nak bunting? bila nak pregnant?..soklan2 mcm ni la yg kasi stress org yg belum ada rezeki ni..hakikatnya pasangan ok je..

Part Dhia hembuskan nafas terakhir tu mmg sedih , sebab masa tu aku letak diri aku kt tmpat dhia..hehe, sedih sebab lepas ni kita x tahu pasangan kita mcm mana..bahagia ke dia, sedih ke dia..last2 Zikir pun rupanya meninggal gak, lagi laju aku nanges..x cover2..haha..dah dgn anak je kan, kalau dgn hubby idok la..dia suke kutuk aku kalu tgok citer melayu..dia duoplohempatjam layan hbo je manjang..ekekke..

sedih sebab ni la kisah cinta sehidup semati..boleh kira berapa kerat je org yg dapat rasa sehidup semati ni..ak happy sebab walaupun Dhia mati, zikir pun sama, atleast xde la Dhia derita sorang2 sampai hujung nyawa, zikir lak syok hidup dgn bini baru..adil la tu..

anak aku yg tgh bf leh lak stop then pandang muka aku lama2..time ni aku cium2 anak aku,

mesti Rizq heran kan, nape mama dia nanges. eh, anak aku paham ke nanges tu maknanya sedih??

Monday, December 26, 2011

brekpes jam 11

Hi readers..

Selamat bercuti kepada yg masih bercuti, aku ni sebab masih bercuti jugak la yang liat bangun pagi..lepas subuh, tingtong balik sebab malam bukan tido lena pun kalau asyik Rizq ajak bangun main kul 1, kul 3 dan last kul 5.30..3kali dia bangun main sorang2..disebabkan aku ni mama yg bertanggungjawab ; p , dengan aku sekali bangun temankan, kalau biar sensorang kompen la dah selamat dia main air kt bathroom..T_____T

mcm tahu2 je anak aku ni mama dia cuti, hari keje ok je dia layan tido kasi can mama dia rehat..

Hari ni brekpes pun dah nak jam 11, ala-kadar je la sebab incik wilis ajak keluar bawak anak dia jalan2 pi summit paurembat duit dia..ekekeke..padahal anak x reti ape2..mama yg selalu ajak masuk kedai toys rembat sebijik dua suh papa bayar..pastu cakap, "abang..tadikan baby tarik menan ni, xmo letak..kompen dia suka, banje baby ek.." Huhu..bila guna nama anak disitu..papa x kisah..;p




aku goreng chicken finger ni makan dengan tomato (mood ke arah kesihatan la kenkonon..ekekee)
dressing wth thousand island n chili sos..

Dan..aku makan sorang2 je sebab encik suami dah makan roti ranai mamak dengan member dia..
jadi..x berasap la lagi dapur aku hari ni, kompen minta banje lunch kat luar.Ekekekke..

Daaaaaaaaaaaaaaaaa.......

Friday, December 23, 2011

Anak Papa


Ini la anak aku skang ni, hobi dia..fevret dia..manja sgt dgn papa dia..cari mama time nak ne*** je..sob3..
nak tido mesti nak papa yg tepuk2 montot nyanyi lagu ABC ke, twinkle star ke padahal sore mama lagi sedapp..sore papa kan rock, kalau mama , confirm xleh tido..terus fresh..tapi Rizq tak..dia tenang bila tengok papa dia, papa dia nyanyi kat bilik air pun, dia ketuk2 pintu bilik air suh buka, padahal elok2 tgh temankan mama tengok tv, sanggup merangkak lenggang2 montot ke dapur tu..


kalau time papa tiada dirumah, dia dah buat2 muka boring , senang je sekarang ni, mama buka video papa dgn dia..senyum2 je dia..bagi je la dia layan video tu, mama leh la wat keje rumah..



seiras bagi aku..bukan je rupa, tapi perangai..


Then, pernah dua tiga hari ni encik suami balik lambat almost 10pm sebab ada keje, Rizq dah menguap2 dah, aku ajak nak tidokan dia sebab time dia tido biasa jam 9 mcm tu, leh dia golek2 badan tenyeh2 mata sambil menguap..tenyeh mata nak ilang ngantuk sebab tunggu papa ke syg?? adess

papa balik je laju la dia merangkak bergantung kat kaki encik suami minta dukung..ekekeke..anak bapak..apa pun x boleh..hehe..



tak kisah la rizq..taknak tido peluk mama pun xpe..sebab Rizq dgn papa adalah dua lelaki penting dan terbaik dalam hidup mama..

Wednesday, December 21, 2011

#Wordless Wednesday : Tekak Oghe Kelate




craving for this marvelous nasi kerabu..ayam bakar n daging bakar madu yg superb.


Anak-Anak Buah (Rizq cousins)



The only one gegurl - Marziana Zizi
Anak adik my hubby yang no.2



Nadhif Rayyan
Anak adik my hubby yg no.3





Ni??
ni anak encik suami la. Ekekekeke..
anak si tua ( in brunei sabahan anak-anak buah panggil encik wilis tua instead semenanjung ni mcm kita panggil paklong la, me diorang panggil babu..babu yza de vogue k! ahaks )

sume kecik2 lagi anak buah aku ni, sume pun baru kawin kan..dh 3thun kawin feeling2 pengantin baru la..yehuuu..

dan ketiga-tiga di atas sume ikut ghupe bapak2 diorang..muka bruneian sabahan je..mak2 depa sume semenanjung versi thailand hulu savadikap mcm aku ni tunggu next baby k..hehe


#semua anak buah belah hubby, belah me Rizq the only one cucu kesayangan..Ekekeke..cian Rizq mama dia xde adik2 besar gini la..sikit je cousins dia..kalau balik umah mak aku, dia kawan dgn pakcik2 dia je la..seb baik adik aku rajin melayan anak buah sorang ni..nak tgu adik2 aku dua2 lelaki umo baru 14thn dgn 11 thn tu besar, kawin, bagi aku adik ipar, anak buah..bila la agaknya..tunggu ak anak sepuluh kot? Ekekeke..

Tuesday, December 20, 2011

Bosan

Hi readers..

kembali bersiaran di hari selasa, no more monday blues..aci x kalau cakap ari isnin malas nak update blog sebab kena monday blues..aci laaaa....

Tapi, serius semalam aku kena monday blues..satu keje apa pun x jalan, xleh nak fokus sebab ak bru masuk keje, dari hari khamis sampai ahad cuti..khamis dgn jumaat tu sebab Rizq demam, jadi amik la cuti jaga dia..kalau dah duk je umah mula la enjin keje lambat nak idup balik, kalau start pun macam hidup segan mati tak mau dah ghope aku ni..mcm zombi je turun keje..sentuh itu sikit, sentuh ini sikit..yang banyak sentuhnya masuk forum dgn fb..itu menjadi la..kena lak bos x masuk ofis semalam, tanduk sedikit panjang la aku..

Tapi secara jujurnya juga, aku mcm x boleh nak adapt lagi dgn my new workplace ni, mgkin sebab bru 2bulan kot, tapi serious la..boring yahammmaat..sorang2 kat ofis, mcm nak demam xleh cakap 1 hari tau x..beza la dgn environment dulu, kiri kanan depan belakang ada kerligs yang leh temankan aku..tapi tu la, keje dulu ok, cuma masa keje tidak mengizinkan untuk aku yg ada baby yg tgh membesar ni, jd keje yg best tu ak korbankan..skang ni gatal la tgn meng usha keje2 lain, tapi jauh2 la..hubby skang ni cuma bagi aku keje area dekat umah je dan dgn syarat keje msa x lama mcm skang la jam 8.30 sampai 4.30 je..ofis lak blakang umah..tapi boring kot keje sini, keje lak dgn company xde system ni, adess..memang xleh nak adapt ni, new year ni kena start buat keputusan dah aku ni, xleh mcm ni..kan timbul x ikhlas lak dalam bekerja..

rindu lak dgn keje dulu..aku ni jenis xleh duk ofis je memang nak kena keje luar , uruskan event mcm dulu2..jumpa org tu , jumpa org ni..kalu duk ofis 8jam mcm skang ni mula la aku ngantuk, boring, tambah2 xde sorang pun kwn aku nak berbual..adess..ni la bahananya msuk company kecik, dah tu..yg kecik2 je dekat dgn umah, yg besar2 sume keha harung jammed mcm tmpat keje aku dulu..huhu..tapi x menyesal la sebab hubby yg suruh supaya ak ada masa dgn baby..hubby sila hargai pengorbanan sy ni ye :)

atau mungkinkah aku ni dh syok nak jd housewife mcm sebulan hari tu..??

lagi 2 minggu tahun baru harap2 tahun depan ak leh buat keputusan yang terbaik. InsyaALLAH.

Saturday, December 17, 2011

Angkara derhaka dengan resepi Puding trifle


Time rajin datang datang nak men desert maka rajin la aku godek2 barang kat dapo tengok apa menu boleh buat..jadi dgn confiden nya nak try buat trifle ni, dan aku x malu nak ngaku ni 1st time buat trifle..sebelum ni tahu makan org lain buat je..nak buat sendiri belum sampai seru..Hehe..

Dah sampai seru ni kita layan je la....


terus pic custard di hias buah, pic yang aku susun swiss roll cake lupa nak snap..


memula mcm confident la..eh2 macam jadi dah ni, sama dah rupa dgn kat resepi tu..
# kat resepi guna buah peach, jadi aku ni penderhakaan pertama yg aku buat tukar kepada buah kiwi..sebab x jumpa buah peach, kat fridg ada buah kiwi ni je,,tapi stok masam2 manis ni sambil potong atur kat trifle sambil sumbat kat mulut aku dgn anak bujang aku..selagi x bagi, manjang ngacau mama nak msak..sekali letak sikit kat mulut dia..berubah wajah terus..tahu pun masam..hehe..



Aku masak agar2 dan tuangkan..wahhh..terapung buah kiwi mak u ollss..penat mak tekan2 pakai garfu kasi lemas buah2 kiwi itu..

dan perderhakaan kedua aku buat, aku  guna agar2 segera tu perisa sirap..boleh lak aku buat2 x nampak instruction dia..kena bancuhkan dengan 400ml air je rupanya..aku leh siap main agak2 lagi air nak buat jelly ni..ada la sebotol bekas air mineral tu, sebab dalam kepala letak air banyak skit..tebal skit trifle aku..Haha..


Gara2 derhaka sangat kat resepi , nah ni la hasilnya..



Taraaaa...Puding trifle kiwi sedikit lembik..Adess

Nak potong pun susah pasal jelly tu lembik sangat..dah letak banyak air kan..tapi seb baik hubby cakap rasa sedappp..ehem2..hubby cakap lagi.takpe la x cantik pun bukan nak jual, masuk mulut sendiri je..eh2..bukan hubby je cakap, aku pun cakap mcm ni gak..Hehe...

#lepas di potong, sejukkan dalam fridge...baru best.


Daaaaaaaaaaa......

Friday, December 16, 2011

RIZQ turn 9months

Hye readers!

Lama tak mengedate blog ni, bukan apa..sejak dua menjak kena serang penyakit M yang semua org maklum la apa maknanya tu..tapi aku rajin BW..cuma tak tinggal jejak je..mood membaca je yang datang 2,3 bulan ni, nak menulis ke laut..idea ada, tapi nak tulis kat blog tu kalau ada modal hire org aku dah hire dah..haha..tu pasal la blog tak berupdate..lagi2 dah ketagih lepak kat forum cari nun ha..mcm2 isu aku duk bangkang kat sana..id aku? rahsiaaa..hehe..

Ni nak share my sweetheart Shahrizq Danial turn 9 months yesterday..wahh...besar dah anak mama ni,so..pencapaian dia setakat ni gigi dah naik 2btg...ni 8bln ari tu dah naik, tapi lupa nak share..then, anak aku mcm nak dapat kaki dah ni, tergedik2 dah lepas tgn skang kalau berdiri..tapi tak jugak jalan2..dia just berdiri sambik tepuk2 tangan je..tapi much better la dari dulu, kalau dulu kena ada support pegang kerusi ke aku pegang ke..skang dia berdikari..alahai anak..bila nak jalan anak mama ni, penat sih dukung..berat 9bln almost 11.2 kg..adess..timbul dah muscle aku..muka lak makin besar makin mirip papa dia..mak aku sendiri pun cakap yang ghope aku tang kening tu je la kalau ada..adess tang vulu2 bagi kat aku la ye..hehe..




i love u baby...always.




tepek gambal vugel sekeping..Hehe.pemalu anak bujang ai ni..



9 bulan jadi mama untuk rizq..banyak sangat pengalaman yang aku dapat..Terima Kasih Ya Allah atas nikmat ini.

Saturday, November 12, 2011

Just a number

Hi peepsss...

bersiaran kembali setelah biarkan blog ni bersawang lagi..haish,penat la nak cuci2 ni..huhu..hantar dobi leh?

Where should i start?

Ok,lama x berblog pasal last month hectic gila la rasanya, kami sefamily demam berjemaah, demam berpakej selesema, jadi memang sampai x tido malam kami 3 beranak, we all laki bini ok la, dah pandai nak handle flu, boleh makan ubat etc. Tapiiii..kesian kat my baby, baby ni kalau kena flu faham2 lah, kena pula jenis takut makan ubat macam anak aku ni, dia siap sembur2 bali ubat tu..end up, letak dalam susu dia, tapi 1/3 dari sukatan asal la, kalau tak dia terbau ubat, susu pun dia sembur..ni memang sah ikut perangai papa nya, my hubby dari dulu memang jenis sakit tak makan ubat, paling2 panadol je dia telan, nak suruh pergi clinic, kirim salam la, dia rela demam dia baik sendiri...so, aku yang pergi beli ubat, dan paksa anak dan hubby aku makan..kejam x kejam la u olls, aku tak sanggup nak tengok hubby dengan anak sakit, lagi2 anak la..aku yang menangis tengok anak terbaring je tak aktif.

almost 1 week juga la dugaan untuk kami tu, alhamdulilah..now, getting better


Hal keje pulak, aku officially resign dah, sebulan aku jadi SAHM (stay at home mama) , saja nak berehat sebelum start keje baru..1/11 baru aku start keje kat tempat baru, finally aku pilih keje yang dekat dengan rumah, belakang rumah je pun..jalan kaki pun sampai..huhu..jimat masa, jimat minyak, jimat segala2 la tak payah nak berjammed bagai lagi...Syukur alhamdulilah..


semalam ingat nak buat entry tarikh cun tu, 11.11.11, just a number..tak ada apa2 yang bermakna untuk aku, sebab nak kawin, dah pun kahwin, nak beranak..dah pun beranak..haha..tapi semalam hari jumaat, tetap bermakna, penghulu segala hari..tapi aku suka no tu, because nombor satu. sebab tu tarikh kawin dulu pun aku pilih 1 haribulan, 01/05..idok la nice date sangat cuma sebab 1hb tu jugak public holiday...senang kami nak celebrate anniversary, tak payah nak amik cuti lagi kan..haha..nak jugak tu nice date..huhu..

Shahrizq danial pun dah nak 8bulan, bertatih dah sikit2..walker yang aku belikan tu dia tak duduk dalam dah, tapi dia tolak sana sini, laju dah..harap2 ikut papanya, in law aku cakap kalau cepat jalan ikut papa la tu, 10 bulan dah laju dah jalan..mama? aku dulu 16 bulan baru pandai jalan, mak aku citer..huhu..
Tapi rizq gigi sebatang pun tak naik lagi ni apa cito?? hari2 aku belek gusi dia, tanda2 pun takde..atleast biarlah naik sebatang, nak juga aku tengok..nan hado!..memang jenis lambat naik gigi kot anak aku ni..nasib baik aku tanya do its normal..cuma kalau setahun tu tak naik2 gak, kena la bawa jumpa paed lagi..

bila tengok anak sekarang, rasa cepatnya masa berlalu..eh! dah besar anak aku, mula la mak excited nak google kek 1st birthday yang cun2..haha..hover mak kau rizq. tapi idok la berkhemah bagai nak celebrate birthday anak, simple2 dah la..tapi kalau neneknya nak sponsor macam majlis akikah dulu, why nottt?? makkkkkk.........huhu..





ok la, nak masak lunch anak dulu.lain kali sambung..

Daaaaaaaaaaa...........

Saturday, October 8, 2011

Kejamnya kau manusia yang tak layak digelar bapa.

Hi there!



Korang baca tak harian metro hari ni.

Tetibe aku angin lak rasa, aku tak boleh bayangkan apa la nasib baby tu, baru 23hari tu..apa jenis bapa la..Binatang pun sayangkan anak, habis kau ni apa???

Moga mendapat balasan yang setimpal.


Cerita lanjut kat sini


satu je la aku nak cakap kat kau ni wahai si bapa. Gila!

Adik baru.






Nur Aleeya Hanim - born on 3 October 2011
1100 am , 3.85kg , UMRA Specialist Shah Alam , via C-zer



Hi peepsss.......

Suspen tak? tetibe aku dapat adik baru, ke Rizq yang dapat adik?? bila aku upload pic ni kat fb ramai yang ingat anak aku yang no.2. Rizq lahir bulan 3, takkan tetibe adik boleh kuar bulan 10, tak cukup bulan ke, tapi boleh lak besar gedabak si gegurl ni.Hahahahha...

Meh nak explain,

Ini adik kepada Aleesya, dak comey yang mak aku babysitt selama ni, yang dah macam adik aku dah sebab aku kan takde adik pompuan, jadi dapat la menumpang kasih sayang dengan Icha ni, dia pun panggil mak aku mak gak, dah dari lahir sampai dah 2tahun setengah dah duduk dgn mak aku, manja la sgt..rumah pun sebelah je..malam2 pun dia siap datang tido rumah aku nak tido dengan mak..sian ibu dia..hehe..

Yaya born via Czer lagi sebab untie Jun ada high blood, jadi doc tetapkan tarikh dia bersalin, tak payah tunggu contraction, janji cukup bulan.

Ni dapat adik ni pun dah 3hari dah dia tido rumah aku, takmau duduk rumah dia, ibu marah katanya, hahaha..dah nakal buat bising kacau adik kecik nak tido mesti la ibu abah marah, kan icha dah jadi kakak, kena la behave ye sayang..jadi kat rumah aku la jadi tempat dia mengadu..kelakar lak dak debab ni..sambil mengadu tu siap teresak2 nangis mintak simpati..cian dia..terkejut kot dapat adik...




Icha with ibu - sebelah yang riba budak pompuan tu mak dia , mak aku jugak..;p

Lepas ni kena panggil kakak icha dah sebab icha dah ada adik - Aleeya or we call her Yaya..;)

Lepas ni yaya pun mak aku akan jaga bila ibu dia dah habis pantang dan kembali mengajar, agak2 nanti jadi macam kakak dia jugak ke manja sangat dengan mak sampai takmau balik rumah sendiri..Huhu..

Now, icha dah balik kg kat perak teman ibu berpantang..after 3months baru jumpa ye sayang..nanti kakak belikan teddy bear pink lagi..Miss u gegurl!



Friday, October 7, 2011

Shahrizq Danial milestones - 6 Month

Hes turn 6months - Yeayy!


Separuh tahun berlalu, kejap je masa berlalu..dah 6bulan dah anak kesayangan aku ni, yang masih lagi we all hubbywifey panggil dia baby,padahal dah besar dah...tapi to be honest, bagi kami berdua dia tetap baby sampai bila2 yang akan aku sayang timang2 cubit2 manja.Hehe.

Biarpun hakikat anak semakin membesar harus ditelan, suatu hari nanti tak dapat dah nak gomol2 peluk cium dia,sekarang ni pun sejak dah jadi pelatih askar, ronda2 satu rumah..susah dah nak gomol2 dia, takde maknanya dia nak duduk diam, terbaring penat kekdahnya, tapi 1 jeeeeee la..kalau time ngempeng, tetap cari mama kan syg....Syukur alhamdulilah, susu masih banyak, aku sangat2 berharap aku dapat bf dia sampai dia 2tahun biarpun tak secara ekslusif lagi.

Rizq sekarang dah pandai berdiri dah, cuma tak la kuat lagi, dia mesti bergantung kat mana2 dengan sendiri, dan dengan berani dia lepaskan tangan nak try jalan kekdahnya, tapi kaki belum kuat lagi, dan dia akan bangun lagi try dan usaha lagi, ini la yang paling ketara aku nampak kat anak aku, bila dia tengah buat sesuatu,dia focus..kalau dia nak, dia try buat jugak, paling ketara bila contohnya bila aku bukak lappy, dia akan sibuk kacau aku nak tekan2 gak, jadi end up aku tak jadi on9 (tak jadi update blog - ini excuses la ni blog lama x berupdate . : p), bila aku dah kemas lappy simpan dalam beg, aku letak beg kat bilik, Rizq akan laju dengan merangkak ke bilik godek2 beg aku nak kasi keluar lappy tu,rupa2 dia usha je mana aku simpan benda yang dia nak tu.. siap gigit2 beg nak bukak, jadi..dia sangat berusaha orangnya , sama la jugak kalau dia tengah buka laci, aku tutup,dia bukak..aku tutup balik, dia bukak lagi, last2 bukan dia yang boring, aku yang surender.sebab aku tahu dia takkan blah dari situ, dia tak puas hati selagi x dapat selongkar barang2 dalam laci tu..ini usaha ke degil ni.hehe..usaha sampai bila2 ye nak..jangan time kecik2 je..;)


hobi dia setiap hari ni main bukak tutup laci ni.jadi aku simpan barang x guna dah dalam laci2 ni.

*sebab tu kalau papa dia takde kat rumah, aku letak dia dalam walker bila nak masak, cuci kain etc
takut terkepit jari ke, terjatuh ke masa dia main sorang2..


Hari ni baru cucuk dia untuk 6 bulan injection, kenapa aku lambat inject 2 minggu? sebab injection yang 5 bulan dulu bengkak. doc suruh bengkak tu hilang dulu baru boleh bagi injection baru. Hari ni pun ada sejarah, dia dah kenal jarum. masa kat bilik doc steady lagi main2 dengan papa dia, doc dah kuarkan jarum, dia ngamuk2 dah nangis nak lepaskan diri, kami bertiga (nurse,hubby dan aku) yang pegang dia rasa tak terlawan pulak,kuat sangat dia meronta2 nak lepaskan diri.dah pandai takut jarum dah..

berat badan tak naik banyak  - 500g je, 5month dulu 7kg je..sekarang 7.5kg je..makin kurus lak dia, makan maintain..tapi itulah sejak dia dapat kaki merangkak ke sana sini, dah pandai main2 sampai tido pun kena paksa..tak semangat dah, tapi yang aku herannya bila bawak dia kuar, ramai tegur..besarnya dia, ingat dah 10bulan mcm tu, 6bulan baru rupanya..asal mata orang lain tengok anak aku besar ek, mata mama dia sendiri nampak anak makin kurus, ke sebab aku terlampau lebih2 nak dia semangat,sebab nanti nenek2 dia membebel cakap aku tak bagi makan anak pulak, padahal kalau dah makpak dia kecik je, takkan nak expect anak besar lak kan.tapi xpe. janji anak aku sihat, cergas dan aktif setaraf dengan umur dia, Alhamdulilah, bersyukur sangat...

Dah lama tak masak lunch on weekday

Hi there!

Ate, macam mana tak lama, dah weekday hari keje,takde maknanya aku nak rush balik dari shah alam ke usj semata mata nak masak lunch,makan sorang pulak tu, takat setengah jam apa yang sempat dimasak ye idok?  megi la kot.Huhu.

Jadi weekday bekerja aku tapau or lunch kat cafe je.tapau pun biasa tak lebih rm5 sebab aku ni kedekut belanja berhemah.

Hari ni sebab aku dah officially being SAHM (stay at home mama) untuk 2,3 hari ni je.jadi boleh la aku masak simple2 untuk lunch kami laki bini.kalau tak tunggu la hari minggu ye encik suami kalau nak merasa air tangan isteri  itupun kalau nafsu boleh ditahan untuk makan kat luar sebab selalunya memang fail la masak hari minggu, dah kuar jalan2 itu pakej singgah makan sekali la tu.Haha



Lunch kami di hari jumaat.


Daging masak lemak cili api, sambal udang takde petai (takde stok),ikan masin pemberian kawan hubby dari sabah,tempoyak kiriman nenek kelate,dan budu of course tak tinggal aku beli sedozen masa balik kelantan hari tu, kata anak jati kelate, budu ori la kena makan.Hehe..


Sayur nan hado, stok takde dalam fridge..masak je yang mana ada,tak bersayur la kami pasal bini encik wilis ni malas nak turun bawah beli sayur,dah la lift ada sebelah..tak koser aku nak bersesak2.Jadi lunch ni tak seimbang, terpaksa la lepas ni makan dessert buah oren supaya tak sembelit.Hahaha.


Daaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Thursday, October 6, 2011

Freaking tired

Hye peeps...


To be exact, aku tengah kusut dan celaru.





Pasal kerja yang tak pernah selesai, eh, bukan tak selesai, besok will be my last day kat tempat keje lama, of coz la dah selesai, yang aku patut kusut kan sebab aku dah dapat kerja baru tapi, same company with hubby, kat puchong yang mana jauh la untuk aku yang selama ni pergi keje amik masa 15minit je (aku berhenti sebab masa kerja yang agak lama,kalau ikut jarak dari rumah dengan job scope tu, memang i like lah!)


Sekarang ni aku ada offer lain juga, ada dua lagi ,sebab banyak offer datang la buat aku kusut nak pilih yang mana satu, sudah la offer best2 (ini dari segi jarak ke tempat keje dengan timing kerja la, gaji samaaaa je kalau beza pun berapa hengget je pun..)

Memula aku dah setuju nak join company hubby aku, tapi jauh la..mesti korang pelik kan, dah keje 1 company, pergi dengan hubby la..ececehhh, hubby aku bahagian operation yang selalu kerja luar, pagi2 buta dia dah kuar uruskan dia nyer guards, dia bukan pergi ofis dia pun, itu Hq je yang mana kalau nampak muka dia kat ofis pun time amik cash untuk bayar gaji guards la kot.So, memang x boleh tumpang hubby, jam 7 dia dah kuar rumah, awal tu..no no no..Work scope dia memang dah ngam dengan aku, masih jugak di bidang account untuk security company, jadi takde masalah untuk aku catch up dengan kerja, hati pun senang kan, watpe nak tukar kerja tapi stress memanjang.tapi itu la, masalah aku nak pergi keje la pulak, naik bas? selama ni aku naik motor je, dah 15minit je..berani la aku bawa moto, paling2 pun lalu kawasan perumahan..nan hado highway segala..itu dulu..

ni usj nak ke puchong of course la lalu highway yang sibuk gile2 tu, aku naik motor kat highway?? macam tak boleh je..takut la pulak, lagi2 kete laju2 kat highway tu, macam amik risiko la pulak..kalau naik bas? mana ada bas masuk ke kawasan perindustrian puchong tu, setahu aku la..jadi sekarang ni tu je pilihan yang aku ada..naik motor, merempit..Huhu..,ini la nasib orang tak pandai bawa kete di bandar (aku cakap mcm ni sebab bila balik kg automatik aku pandai drive - 3yrs being D holder, boleh kira dengan jari berapa kali je aku bawak kete, itupun auto.Huhu

sebab tu la bila ada dua offer baru ni datang, 1 kat area tempatt keje lama gak, tapi bidang dah lari jauh la, workshop (diorang ni vendor company car aku dulu) offer aku untuk account dept kat ofis diorang, timing ok.gaji ok, tapi bidang tetibe dah lari. 4tahun dengan security punya bidang, boleh ke aku pikul kerja2 baru ni, ibarat graduate engineering jadi accountant la kekdahnya.Haha, tapi diaorang suh aku try, pening lagi..

Dan offer terbaru tadi baru aku dapat, yang mana kat depan rumah je ofisnya, jalan kaki pun sampai, bukak tingkap rumah boleh nampak.Huhu.yang ini best la pulak kan, senang aku nak balik ngular break kat rumah.Tapi itu la work scope jugak yang jadi problem, industri kilang.kilang ni buat stickers, macam2 la..agak2 susah ke buat account untuk kilang ni, tak pernah try la..Uhuks, dah 4tahun mengadap buat gaji guards dan invois security je, otak aku agak jammed la, tapi sayang kan, dekat dengan rumah ni..cuma bila tukar industri security ke industri permotoran or perkilangan ni je yang buatkan aku kena pikir panjang, kan kalo aku tak tahu nak buat, macam mano? nak belajar agak lembab dah sejak banyak urat putus lepas bersalin ni. *tetibe* biarpun diorang dah cakap, janji ada basic account, yang lain boleh belajar.

Mintak pendapat hubby baik tak payah, dia siap2 dah bagitahu aku yang nak keje, sila buat keputusan sendiri.kan kalau dia pilihkan, kalau tak puas hati kemudian hari, salahkan dia lak gaduh baling2 bantal.HAHA

Kusut masai, tired dan celaru aku pikir ni, next monday nak kena masuk dah salah 1 companys itu..


nanti2 la aku pikir lagi, susah2 duduk rumah jadi PA shahrizq danial bolehhhh??? ;)

Wednesday, October 5, 2011

Wordless Wednesday# : Bila anak dah pandai "mengemas"











Ini baru 1 laci, kalau 10 laci???? Migrain.................

Saturday, October 1, 2011

Setelah sekian lama

Hye peeeps...:)

setelah sekian lama,ada lagi ke readers yang nak baca bebelan aku ni ek, huhu. lamanya rasa stop berblog, ekceli blogwalking tu aku hari2 buat kot, nak tulis kat blog sendiri yang rasa malas.bukan malas apa, idea ada. tapi dek keserabutan otak aku sejak dua menjak ni, nak tulis pun tak tahu nak mula macam mana, tapi aku tetap BW sebab membaca tu hobi tetap aku setiap hari. ececehceh.

Ni update blog ni lepas baru balik dari openhouse adik ipar aku (diaorang buang tebiat dah habis syawal baru nak buat openhouse) haha. mamam mihun sup extravaganza pedass dengan menu wajib rendang, nasi himpit kuah kacang. Yang aku hangin sikit tadi masa aku tengah makan adik aku pi suap anak aku makan kek coklat span tu, sampai terbatuk2. dah anak aku belum pandai makan pelik2 lagi, baru 6bulan, itu pun solid food yang aku introduce baru bubur nasi,bubur buah macam tu, ini kek yang berhabuk tu cer mana gaya dia nak telan, kalau tercekik?? korang jawab la dengan abg long korang. kalau korang (special for mommies) kat tempat aku, korang kisah tak suka2 anak korang kena suap yang bukan2. ini untuk baby la , yang dah penuh gigi dah umo banyak tahun tu aku tak kisah la.ini anak aku belum ada gigi lagi walau sebatang T________T

Tapi adik aku tak kisah kot pasal anak dia baru 2bulan dia dah suap biskut marie kacau dengan air jadi lembik2 macam nestum tu,lepas tu siap cakap bagus kecik2 bagi makan baru badan semangat.macam tu ek? bukan kena tunggu 6bln?

itu cerita tadi, hangin la juga sekejap, seb baik ujan..sejuk sikit hati ni, tadi pun kalau incik wilis ada (dia keje) confirm dia bising, laki aku lagi menitikberatkan hal2 anak dari aku, dia sangattttt la cermat pasal anak ni.


ok, lagi satu sebab aku lama x menulis kat sini pasal aku sedang menyelesaikan masalah kerja aku, finally selesai dah sebab aku dah dapat keje baru, office hour yang penting.kerja aku sekarang ni yang menuntut komitmen aku dari jam 7 ke jam 7 , 12jam okeh! sangat la memenatkan, dengan kerja nya 6hari seminggu,sabtu pun full. ahad je cuti. jadi aku tersangat la penat. aku ada baby kecik yang sangat2 memerlukan perhatian aku sebagai ibu, kerja kena jatuh no.2, family come 1st. jadi fizikal dan mental tak boleh  terima dah, jam 8mlm baru sampai umah, baru amik anak kat babysitter yang aku hantar dari jam 6.30 pagi, aku tak la superwoman sangat..penattttt...




Minggu depan dah boleh start keje kat tempat baru, masih di bidang account, paling best bila demand gaji yang sama , aku dapat. masa dah limit ke 9-5, 5hari je.apa lagi..tak toleh ke belakang, terus aku setuju.banyak sangat benefit.paling penting masa dengan anak lebih sikit dari dulu.

Paling penting lagi, company baru tu company incik wilis jugak, sekapal la we all hubby-wifey, i like!

Nanti aku citer panjang pasal keje baru ni ek


Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....;)

Wednesday, September 21, 2011

Wordless Wednesday# 2 : Syukur Alhamdulilah. bertambah walaupun sedikit.




ini bukan kerja aku yang kaya sangat main tulis2 kat duit ni.Huhu



Thanks bossss.........




#besar periuk,besar la kerak. Pendapatan lebih , kerja makin bertambah. biasalah tu.

Wordless Wednesday# 1 : Craving




Aku nak makan mende alah ni yang limited edition ni, pasal flyers ada sampai kat rumah aku.


Tapiiii.........






Asal call Mcd diaorang cakaptakde la promotion tu. ni flyers zaman batu mana la sampai kat rumah aku ni.



Mode jakun turn on, baru teringat kena tunggu New year. Kata craving,aku peduli apa.. kena la asap. ;)






Gerammm...

Walaupun diorang recommed ganti dengan GCB ni.





ok, perut tetap boleh telan.Aku kan perut naga :D
Alhamdulilah.




Daaaaaaaaaaaaaaaaa....


#wordless ke laut namanya ni.HAHAHA

Monday, September 19, 2011

Monday is over.

Hye peepsss...

Bersiaran dari ofis bilamana jam kat meja menunjukkan pukul 6.30 sudahhhh.
maknanya dah habis kerja untuk hari isnin, tapi apasal aku belum balik? sebab menunggu encik suami pak supir machoku itu menjemput, biasa aku balik sendiri dah boleh sampai rumah dah ni, time2 macam ni dalam hati ada satu perasaan je. Rindu. fullstop

Rindu kat si debab.

Rindu dengan gelak ketawa dan senyumannya yang gorjes macam mama nya

Rindu nak tengok aksi dia buat ala-ala superhero panjat sana sini walhal kaki belum stabil , boleh ada peluang besar untuk jatuh terlentang dan buat jantung aku gugur.Subhanallah.

Rindu dia merengek2 minta perhatian mamapapa dia yang busy yang amat mencari rezeki untuk kesenangan dia jugak

Rindu nak berkepit dengan dia 24jam.

Rindu, rindu, rindu dan rindu..walaweh..sedih sangat rasa. sedih sebab pagi2 dah turun kerja, balik dah almost maghrib, penatt kan kerja macam ni, tapi ini rezeki , bukan datang berjoli.Kadangkala aku akur kadangkala mahu je stay at home jaga anak semata-mata, encik suami tak perlu cakap la, memang greenlight je sebab dia suka anak dia dijaga aku sepenuh masa, aku yang masih belum bersedia untuk membebankan encik suami sorang diri, almaklumkan, maintenance aku ni bulan2 separuh tinggi jugak ,bukan keperluan tu..tapi kehendak aku..haruslah aku topup sendiri kan, kalau semua encik suami nak layan segala kehendak aku tu, kejammm sangat aku ni rasanya.Tapi kalau orang dengar lagi macam kejam je sebab lagi sayang kerja dari anak. Hello! Ini bukan sebab sayang kerja atau apa, kerja untuk duit. duit itu spend untuk anak jugak, ahhh..malas la nak cakap n bertelagah dengan orang2 yang mentality fikir macam ni, kalau soalan ni ditujukan untuk semua mommies yang berkerja macam aku ni, mesti semua pun ada jawapan kan, korang paham la kan sebab tipu la kalau takde ibu yang teringinnnn sangat nak jaga anak sendiri dari hantar kat taska or babysitter. tapi tetap juga hantar sebab kena kerja kan, kerja pulak sebab apa? korang masing2 ada jawapannya..;) peace!

Lama aku tak berblog sebab minggu lepas aku sambung cuti raya seminggu sebab pi jalan-jalan, hover ko nak pergi beraya amik cuti. macam tak boleh tunggu weekends, kehkehkeh.

Boleh je nak tunggu, tapi sebenarnya minggu lepas aku nak berkepit dengan si debab, papa nya pagi2 dah pi kerja, anak la jadi pengganti untuk aku tenung tiap2 pagi, sweet giler la rasa dapat bersama dengan anak kat rumah untuk seminggu yang berharga itu, sampai blog aku simpan dalam stor dulu. Huhu.

By the way, banyak yang aku nak citer, tapi slow2 kayuh la. tak terkejar 1 hari aku bantai 4,5 entry, ada pulak yang muntahijo. Haha

Seminggu ni macam2 dah berlaku, duduk berkepit dengan anak seminggu je macam2 improvement dia yang aku nampak,buatkan aku sedar ruginya banyak moment yang aku terlepas tengok dia membesar, tapi minggu lepas sangat best, sebab 1st time tengok dia dah pandai berdiri, aku harap aku orang pertama tengok dia dah pandai macam tu, bukan yang kedua or seterusnya (maklumlah dia banyak habiskan masa dengan babysitter bila aku berkerja)


Shahrizq Danial dah belajar berdiri panjat sana sini di usia 6bulan 4hari. Good job son!

Tapi sedih cian anak aku asyik nak jatuh, paling lama dia berdiri pun 2-3minit je, lepas tu aku tengok dia tak pandai nak duduk balik, jadi dia suka main lepas je tangan buat aksi hempasbontot gitu..nak gugur jantung aku tengok

Encik suami dah belikan walker untuk mengelakkan dia panjat sana sini sebab dia superaktif, kat rumah termasuk area dapur dia pandai pusing merangkak ala2 askar gitu, tapi sorry ye papa..anak awak tak hingin duduk walker, tak boleh bebas katanya, menangis2 hulur tangan suruh aku angkat dukung dia, bersungguh2 pulak tu menangis, macam kena pukul.Haha.

Walker, sila masuk stor. try kat adik dia pulak.Kehkeh.

ok, nanti sambung lagi....Daaaaaa.....

Wednesday, September 7, 2011

Ready for next baby??


Halu peoples...

today, aku nak cakap pasal family planning, taknak cakap banyak, cakap sikit sikit je sebab hari ni limit sangat masa, semalam aku mc , banyak kerja tertangguh, jadinya banyak la kerja den nak kono siapkan ni ha!

dua tiga hari ni bila BW, ramai pulak blogger  mommies yang disahkan preggy untuk kali kedua, ini khas untuk yang baru ada anak sorang macam aku ni ha,Congrates! ;)

Dan sebab itu la aku terpanggil untuk buat entry ni, sebab almost mommies tu pulak anak 1st diorang belum sampai setahun pun..ada yang baru nak masuk 7bln babynya, terbayang betapa supermak nya u all yang mampu handle anak kecil dan bakal sorang lagi yang akan menyusul.


Dannn...

Dari situ aku ambil kekuatan bahawasanya kalau dah rezeki kita, Terima je anugerah itu sebab ada hikmahnya kan, pasal...

Aku pun tak pernah buat FAMILY PLANNING!!

Then, anak aku baru mencecah 6bulan minggu depan,  mula2 terpikir nak makan ubat or ambil injection untuk family planning, tapi encik suami tak mengizinkan..Tapi kita hanya merancang,Tuhan yang menentukan.ingat tu! sebab tak planning ni la of course la peratusan untuk melekat itu tinggi kan, jadi apa pun yang terjadi lepas ni aku ready mental dan fizikal, serious ni. Hahaha

 klise sangat kan kita selalu dengar, eh rapatnya..nanti tak cukup kasih sayang, NO, NO and NO ok..berikan kasih sayang untuk anak2 sama rata, then will be ok. tak kira sulung ke, tengah ke, bongsu ke..anak2 tu semua kuar dari rahim kita gak, yag kita kandung gak, jadi aku tak nampak point kenapa harus ada beza2 kasih sayang ni...

Tapi jangan salah faham ye u olls, aku belum lagi ada isi, ini cerita tin kosong je ni, Mana la tahu tiba2 rezeki datang kat aku pulak, jadi aku taknak la down, sapa suruh tak planning kan, (eh, yang planning pun ada yang jadi ok jangan tak tau)



Daaaaaaaaa....


* Anak aku dah pandai hisap ibu jari kaki, mitos nya nak mintak adik eh??!!

Saturday, September 3, 2011

Aku peluk Siti Nurhaliza Sebab aku tak tentu arah




oh gorgeousnya CT. ;)


Jom try mende alah ni, dan2 jer aku terpelok CT. Hahaha





i) Pilih bulan kelahiran anda:

Januari - Aku cinta

Februari - Aku gigit

Mac - Aku belasah

April - Aku peluk

Mei - Aku terhantuk

Jun - Aku terkentut depan

Julai - Aku menari dengan

Ogos - Aku pergi dating dengan

September - Aku lambai dekat

Oktober - Aku muntah depan

November - Aku jerit dekat

Disember - Aku terlanggar





ii) Pilih nombor hari jadi anda:

1 - Mak aku

2 - Komputer aku

3 - Liverpool

4 - Garfield

5 - Musuh dalam selimut aku

6 - Gangster

7 - Handphone aku

8 - Gerrard

9 - Driver Bas

10 - Semut

11- Kawan baik aku

12 - Polis

13 - Taik kucing

14 - Patung barbie

15 - Lee Chong Wei

16 - Mak Mertua aku

17 - Mak tiri aku

18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku

19 - Makcik kantin

20 - Sharifah Amani

21 - Upin dan

22 - Siti Nurhaliza

23 - Spongebob

24 - Cristiano Ronaldo

25 - Bapuk/Maknyah

26 - Kawan aku

27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia

28 - Jiran aku

29 - Orang gila

30 - Taylor swift

31 - Awek cun/ Jejaka tampan






iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:


Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem

Hitam - Sebab aku gila

Pink - Sebab aku suka single

Merah - Sebab mak aku suruh

Biru - Sebab aku tak tahan

Hijau - Sebab aku baik hati

Ungu - Sebab aku cemburu

Kelabu - Sebab bomoh suruh

Kuning - Sebab suka hati aku la

Oren - Sebab aku baru putus cinta

Coklat - Sebab aku tak tentu arah

Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat


(highlight in red tu aku punya - terkena den , Muahahahaha)


JADIKAN 1 AYAT. ( i + ii + iii = ? )

Korang punye ????

Nama timang timangan



Assalamualaikum readers..;)

Masih ada yang beraya ke? of course la kan, raya sebulan apa.gigih la beraya lagi selagi  bulan syawal tak habis, aku? sesi beraya di kg habis dah, tinggal sesi beraya di kl je, itupun kalau ada yang sudi hulurkan jemputan untuk open house kat rumah korang, sudi sudi lah ye,tekak aku tak puas lagi nak mencekikdarah rendang ketupat segala ni.

Ni bukan nak citer pasal raya lagi ni, tapi ada satu kes (Ececeh..not soo called kes la, ingat ni 999 punya blog ke derr) Alkisahnya nama penuh anak aku ni Shahrizq Danial, curlastt.. nama sepatutnya Rizq Danial je, tapi masa register kat Jpn papanya Encik Shah telah mensabotaj aku masa mengisi borang nama tu, tup2 dia taruk shah kat depan, mak redha la...anak lelaki dia kan, nak juga la melekat seketul dua nama kat depan.





Ceritanya,

aku nak kekalkan nama panggilan anak aku ni Danial, aku suka nama ni, simple n sweet. walaupun aku kadang2 derhaka juga panggil dia babyyyyy memanjang. Tetapi, asal la orang kat kg sebelah papa dia sesuka suki panggil dia Shahrizq, orang kat kg sebelah mama dia sesuka suki panggil anak aku abe ( baca abang versi kl language, ni abe ni kalo kat kelantan abang besarrr wooo).tak boleh ek bagi nickname yang sama?



Anak aku ni macam pening2 lalat dah kalau aku panggil dia Danial, aku dah citer baik2 dengan sedara mara dia kat kg, reason sebelah papa dia bagi dah ada la sedara dia nama Danial, takut tertukar pulak. pulak dah, trend la kot zaman sekarang ni banyak nama yang sama kan, Rayyan, Dania, Danials mcm 1 trend dah, cer check kat Jpn bukan sorang dua je kot nama yang sama ni.Reason sebelah mama pulak bagitahu apa kesusahnya nak sebut nama anak kau ni, panggil abe je senang. susah? nama anak aku bukannya macam Arnold susahnakeja pun.Haish.



Anak aku makin membesar, aku taknak dia confius nak biasakan diri dia apa, macam aku ni nak letak nama kat facebook pun susah pasal panjang sangat, letak separuh2 takut ada kawan lama tak jumpa cari,Pasal lain orang lain nickname aku. letak nama penuh takut ada yang kata gileglemer you..HAHA.



pernah tak jadi kat korang macam ni ek? ye la kan zaman sekarang kan trend la nama ada dua tiga jengkal, rugi la kalau tak panggil semua, aku? simple je..aku suka panggil anak aku dengan nama penuh contohnya :


Assalamualaikum anak mama Shahrizq Danial ;)




Fine.

Aku muhasabah diri sekali lagi. Ada apa pada nama?

Thursday, September 1, 2011

Favourite Dish.


Favourite dish dah terhidang atas meja, rasa nak geget2 je budak kecik ni bila keaktifan dia datang.





Papa moody makanan lambat sampai, meh kita makan si kecik ni dulu, geget sikit sorang kat peha drumstick dia.Huhu.





Mungkin sebab kesiankan kami, waiter kat kedai tu dukung ariz sementara kami makan, tak menangis pulak dia, siap terkekek kekek ketawa. fine, dapat la makan dengan aman.

Dapat bil ada extra charge services, Whatefish? Tolong dukung tadi tu bukan free ek?!

Kesayangan

Kesayangan kecilku - Baby Rizq





My half n precious- Always kesayangan dunia akhirat





Kesayangan kecil dah pandai duduk, Alhamdulilah ;)



Monday, August 29, 2011

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum readers..:)


kad last minute yang di create sendiri oleh aku yang bukan pakar godek2 photosop ni.Huhu..

  • Selamat hari raya kepada semua rakan bloggers, muslimin dan muslimat, semoga hari raya aidilfitri kali in memberi keberkatan dan kebahagiaan kepada anda semua.

  • Semoga diizinkan untuk kita bertemu dengan Ramadhan untuk tahun akan datang.
    Enjoy ur raya bah! eh tetibe cakap sabah? kata dah balik kg kan..harus tukar loghat untuk 5hari di sini ;)

Saturday, August 27, 2011

Duit Raya Pertama





Alhamdulilah.Rezeki Rizq Danial  datang melimpah ruah.

Bayangkan babysitter, ibu lily siap belikan dia baju raya 2pasang, kuning dengan merah colournya, macam bendera selangor dah aku tengok, kata orang selangor kan,Ahaks!
Kemudian opah dia pun siap beli jeans dengan tshirt raya untuk dia, aku lagi menabung duit kat jusco berhenget henget belikan dia  5pasang baju, nasib baik tengah sales, kalau tak pengsan mama! tapi serious tahun pertama beraya dengan dia aku lagi rambang mata tengok baju dia dari baju aku sendiri.

Papa siap komplen mama dia dah macam mak-mak dah tak suka shopping baju sendiri dah, rela pakai baju lama, sikit-sikit shopping baju anak.Dah memang ai ada title mak papa oii..Huhu.

Semalam rezeki dia bertimpa-timpa, boss papa, encik nizam dah siap hulurkan duit raya, sebab dia balik cuti lama, jadi advanced la duit raya untuk Rizq Danial.Angpau tu aku hulur la kat tangan dia bagi merasa kan pegang duit raya pertama dia, boleh dia sumbat dalam mulut.alahai anak..itu duit sayang bukan makanan,Tapi duit tu boleh beli makanan.Huhu.

Balik rumah mak, dapat lagi 2 sampul angpau, mak cakap itu dari mak-mak budak yang mak aku jaga (mak aku babysitter) diorang kasi untuk Rizq Danial.Alhamdulilah belum raya anak mama dah dapat 3 angpau ratus2 dah.boleh bank in ke account ASD dia nanti.Aku sangat excited menyimpan untuk dia sekarang, macam2 financial planning untuk dia yang aku dah buat.InsyaALLAH.hanya yang terbaik untuk buah hati pengarang jantung aku ni. ;)









Ini entry emo Pra-Raya (Bila Dua perasaan Berlawan)




Orang lain nak raya happy sakan, aku? happy ada..sedih pun ada, makin dekat nak raya makin terasa dua2 perasaan ni bercampur baur melawan antara satu sama lain, kadangkala happy yang menang..jadi aku tersenyum lebar, bila sedih menguasai aku lari masuk bilik, aku menangis sepuasnya, aku muhasabah diri, insafi diri..luahkan segalanya yang terpendam, tak akan aku tunjuk depan insan-insan yang aku sayang yang aku seorang yang tak kuat, tak tabah.tak akan sesekali!

Syukur padamu Ya Allah, aku antara yang bernasib baik, ada suami yang meringankan beban, ada anak penyeri rumahtangga, aku bersyukur dengan kurniaaMU ..tapi aku manusia biasa, emosi tetap akan jadi sebahagian dari aku.

tahun ni tahun pertama beraya jauh dari mak..insan yang paling rapat dengan aku, insan yang aku sayang sangat-sangat, aku akur beginilah adatnya yang harus dilalui bila melangkah ke fasa rumahtangga, mesti bertolak ansur, kita sudah punya dua keluarga yang harus kita sayang sama rata, jadi tahun ni turn untuk aku beraya bersama keluarga encik suami di sabah.

Semalam balik rumah mak, hari ahad mak akan berangkat pulang ke pahang, kg abah. Masa nak balik aku rasa sangat sedih ok.Lagi2 bila mak peluk cium dahi aku (dari baby sampai sekarang mak tak pernah lupa nak cium dahi aku tanda kasih dia...) kami berpelukan agak lama, panas muka aku menahan sedih, tapi aku tak mampu, bercucuran juga air mata kuar, mak pun ikut menangis..aku mintak maaf tak dapat beraya bersama tahun ni, hati aku cukup terusik, mula rindukan zaman kanak-kanak aku yang tiap-tiap tahun di pagi raya mesti bersama mak, aku anak manja mak, aku akui. sementelah aku satunya anak perempuan mak, aku ada 2 adik lelaki yang jarak umo 9tahun dari aku, bayangkan betapa lamanya aku pegang title anak tunggal yang manja dengan mak tu, bukan dulu je, sekarang pun manja lagi.Hehe.

Tiba-tiba aku terbayang ke masa depan, kalau dipanjangkan umo, anak aku dah besar, dah ada keluarga, sampai masanya dia pasti jadi macam aku kan, wahhhh..kuatkah aku macam mak aku bila anak tiada disisi di hari mulia?sedih lagiii..bukan tak gembira dengan kehidupan sekarang tapi tipu la kalau tak sedih mak sendiri takde kat sisi kita, ke ada orang memang tak suka beraya dengan ibu sendiri??

Ibu mertua aku tetap macam mak kandung bagi aku, tidak ada bezanya, cuma alangkah indahnya jika di hari mulia itu dua2 insan ini ada disisi aku, (macam agak tamak pulak aku ni) .Itu kalau diberi pilihan, pasti kita akan pilih yang terbaik je kan.Tempat  isteri adalah disisi suami..kata-kata itu yang mak aku bagi bila aku cakap dengan dia, aku rindu..aku rindu nak bersalam dengan dia di pagi raya, nak tolong dia kat dapur, aku rindu semua tu...;(

Lepas raya memang la boleh jumpa, tapi entahlah tak sama rasanya feel macam pagi raya pertama itu, pendapat aku la..



Apa yang aku buat??

Aku muhasabah diri. sekurang-kurangnya aku masih ada keluarga walaupun jauh dimata,aku ada suami dan anak disisi, letakkan diri aku sekejap ditempat insan yang tidak beribu bapa lagi, tidak punya keluarga, sesungguhnya aku Insaf Ya Allah...


Friday, August 26, 2011

Persiapan Raya.

Haloo peeeps..

Tak lama lagi Syawal akan tiba kan, excited sangat sebab tahun ni aku beraya bertiga, pertama kali beraya ada anak ni weh, selalunya aku asyik tengok orang je dukung anak pakai comel2 hari raya,lepas tu mesti aku buat geram2 kat budak2 tu sampai aku rampas golek2 dia macam itu anak aku yang punya, kali ni turn aku pulak. tapi sila jangan rampas dan golek2 kan anak aku, mak tak relaaa..kalau nak bagi duit raya ok tada hal..Muahahaha..

bukan aku je rasanya, 1st time mommies mesti rasa macam aku rasa kan, jangan nak malu-malu, ngaku je.Hehe.

Persiapan raya ala kadar je, untuk anak di utamakan la of course, walaupun dia kecik cinonet baru 5bulan, aku tetap hoverr nak bagi anak aku beraya sakan tahun ni.aku start cuti minggu sampai hujung minggu depan , flight hari ahad petang akan berangkat sekali dengan adik ipar , Tahun ni turn encik suami di papar, Sabah. oghe kelate sila tunggu aku balik raya haji. sob sob , confirm aku nangis pagi raya ni rindu mak abah.huhuhuhu.


Theme kami pada tahun ini adalah creme dengan ijau pucuk paku pisang.

Sebenarnya aku nak upload gambar baju raya untuk membasikan baju raya aku tu, tapi untuk makluman cabel cam aku ilang, boleh click2 je sekarang ni, tapi nak transfer tak boleh, apatah lagi nak guna lappy nyer bluetooth , lagi la dah jahanam..takpe la ye, maybe cam aku ni tak setuju idea aku tu nak basikan baju raya aku yang kelip-kelip datin wanna be itu

Sooo..kita tunggu la reveal selepas raya.Huhu


ini baju raya ke baju pengantin?? Haha
Ni bukan baju raya aku, aku saja je tergugel berkenan pulak pesen kain labuh sapu lantai ni

Tapi aku tetap peminat kurung ye.Curlasttt gitu....;)

Thursday, August 25, 2011

Semalam ke sungai, Hari ni ke Laut

Hye readers. ;)

Apa yang ke sungai, apa yang ke laut ni? Ikan 3 rasa ke? Haha

Apa lagi, of course la mood nak kerja bagi yang bekerja tu, aku jujur ni mengaku dah jauh sangat dah ke laut mood aku ni, awal minggu ok lagi, area sungai je dia main.boleh di kejar lagi, kalau dah masuk laut, sorry la. boleh lemas mood itu, Haha. dah start merepek meraban dah aku ni.

Dah la dekat nak cuti banyak pulak keje aku bertimbun yang nak kena siapkan, al maklumlah dah la cuti raya tu jatuh hujung2 bulan macam ni, bertembung pula dateline nak bayar gaji pekerja.Hari isnin depan aku dah cutiiiiii dah pun,Petang ni aku kena jugak siapkan payroll timesheet ni. Arghhh stressnya.. *hentak-hentak pen kat kepala tunjuk perasaan* Nak kena buat betul2 pasal aku taknak lepas cuti raya , aku masuk keje je ramai yang serang aku pasal gaji ada short, ot tak masuk la apa la sebab aku nak raya sebulan dengan aman.Masa cuti handphone line keje di offkan, harap maklum ye para kerligs ku.

Anak pulak dah selamat aku eksport (anak pun boleh main eksport2 ko jah.curlasttt..) ke rumah opah dia di sg.buloh, sebabnya babysitter aku dah start bercuti hari ini,dah gerak balik kg kat pahang dah pun sesudah subuh tadi.. jadi mak aku la jaga untuk 2 hari ni.Nak cuti awal kan kena masuk keje awal pulak. sayanggg wooo.. mak jadi penyelamat.Tengss mak, Love uuuu.

Habis je kerja aku petang ni aku updated blog dengan bertubi-tubi ye, updated persiapan raya, kad raya, ucapan raya dan segala raya la aku nak citer kalau berkesempatan. (baca kalau berkesempatan tu 3X)


comelll tak? feeling2 aku tgh kerja pakai cam ni ha..curlasttt kan.cun sangat.Hehe
Banyak2 colour aku grab colour ni pasal aku suka kaler oren2 sikit. tiba-tiba buang tebiat kan tukar fevret colour



                                         nak doodle free, boleh grab kat blog sis nieza
  tapi doodle raya je ye, doodle lain sila runding sendiri , peace! ;)



Daaaa...ok, tutup blog buka file buat keje ye cik jah!

Wednesday, August 24, 2011

Asthma


Hari ni tergerak hati nak citer pasal penyakit ni, bercerita pengalaman sendiri masa kecik2 dulu
Masa aku kecil, aku adalah penghidap asthma yang tegar, banyak pantang larang itu ini tak boleh makan, atau dalam bahasa lain kami panggil lelah, aku kena ni sebab keturunan, sebab nenek aku ada sakit ni, mak tak kena, cucu pulak kena. maybe la kot, tapi kuasa Tuhan kan..



Lelah ni tak boleh makan benda sejuk, tak boleh cuaca sejuk.kalau aku la..Dalam aircond (pernah jadi ni, dalam tren nak ke kl, punya sejukkkk gile aircond, aku kena serang asma) lagi satu..sure punya tido nafas tak lepas, senang citer semput la..tercungap-cungap aku macam orang lemas kalau lelah datang.Inhaler 24jam mesti ada.Kalau time lelah datang, toksah cakap la. rasa macam time tu nyawa macam nak putus. aku ingat lagi..;(

Dah la masa tu fevret aku jeruk2 ni sume, masa tu nenek pulak tauke jeruk salak, buah kelubi (lama tak makan) , buah seto dengan buah kedondong.sedapnya la sume jerukkk tu.

Jeruk kelubi


Jeruk kedondong

Aku la tukang jual jeruk2 nenek aku ni kat sekolah, sebungkus 50 sen je.murah je zaman dolu2 (ni aku citer masa sekolah rendah ni.) masa sekolah menengah takde dah mcam ni sebab dah masuk sekolah berasrama, tak duduk umah nenek dah.

Aku tukang jual tapi hanya mampu menengok je.makan tak boleh.Huhu

Tapi kan..banyak kali la berubat secara tradisional, secara moden tak jadi apa dah, doctor cuma boleh bekalkan ubat dan inhaler je, aku pun x pasti cara mana la yang berkesan kat badan aku, masa sekolah menengah aku baru perasan aku dah ok dah, duduk dalam aircond dah boleh, pergi tempat macam kat genting dah boleh, bersyukur sangat..sembuh jugak akhirnya.

Sekarang kalau makan jeruk pun memang rasa sakit sikit kat dada, tapi tak seteruk dulu dah, bila dah sihat macam ni, terpikir balik..betapa berharganya nilai sihat tu kan.:)




Saturday, December 31, 2011

Goodbye 2011

Entry terakhir untuk tahun 2011..

fuhh..setahun lg selamat melabuhkan tirai..cepat sgt ak rasa masa berlalu..ke x nak akur umo makin meningkat..hehe..makin dewasa bukan muda remaja belia lg ye..

Alhamdulilah..syukur banyak azam 2011 tercapai..paling best anugerah Allah tidak ternilai, ak dikurniakan zuriat pertama Shahrizq Danial setelah 2tahun sabar menanti..itu moment paling best la, tak ternilai rasanya..tiap2 tahun awal 2tahun perkahwinan tu azam yg sama, tapi xde rezeki..

Azam lain nak kukuhkan savings, pun tercapai bila mana ak agak tak boros tahun ni, pandai dah rupanya aku berjimat cermat tahan nafsu shopping pakai duit sendiri..duit incik wilis selalu la..ekekke..jadi bila dah pandai berjimat hujung2 tahun tengok savings..boleh la senyum lega..ada target sebenarnya ak nak buat dgn duit savings tu..plan mak ak dgn ak sebenarnya. bisnes yg tak tahu tahun bila mau start..pelan2 kayuh, kumpul modal dulu..

Sebab ak dah jimat cermat jugak, ada satu azam ak nak memiliki DLSR nikon x tercapai tahun ni, sebab tetibe syg duit nak beli, ak bukan jenis tooo demand sgt bab amik gambar ni, amik pakai blackberi je ok la kot..hehe..alasan org tengah berjimat ni, jadi dgn rasminya ak belum dapat miliki lg DLSR tu dan takkan ku forward azam tu ke tahun 2012 sebab tahun 2012 tahun berjimat lg..jimat2 pun nak sambar jugak bracelet baru..emas ni pelaburan gak ok..sshhh..tu nanti ak tepek kat azam 2012..kalau incik wilis nak bagi DLSR tu untuk besday ak tahun depan ok mak rela..hehe..

jadi dengan ini ak tak ralat nak ucapkan selamat tinggal 2011, banyak kenangan manis dari yg pahit ye...dan mungkin sebab kehadiran Rizq buatkan hidup kami suami isteri lengkap..lebih manis..itu yg banyak yg manis je sibuk membesarkan anak bersama sampai x sedar nak habis tahun dah..anak pun dh besar..huhu..

2012 akan bertandang esok..sedih jugak sebenarnya sebab yg berlalu takkan berulang kan, kita cuma boleh simpan memori je..hukhuk..ari ni spring cleaning dgn incik wilis, lepas tu packing barang balik umah mak ak kat bkt.subang..malam ni memang plan nak kuar dinner, celebrate new year dgn family ak je..lebih bermakna kan..



SELAMAT TAHUN BARU SEMUA!

Friday, December 30, 2011

Keje last minute

Ok, ni citer semalam..seperti yang termaklum, kerajaan bagi tempoh sampai 10 jan tahun depan utk program pemutihan warga asing ni (PATI). kat company ak ada la operator 6org lagi yang belum dapat fully permit yg terpaksa la aku uruskan.sepatutnya ni bos la nya keje..sebab dia majikan, tapi dia tgh bercuti..dia serahkan kat aku utk settlekan..benda ni last month aku dah siapkan..ak dah ke pejabat imigresen putrajaya tu dah settle dah..passport dah dapat, thumb print dah..tinggal nak key in je data pekerja ke system, yang tu kita boleh buat sendiri, coz imigresen akan bagi username dgn ID untuk log in..tapi dah seminggu aku try nak login, boleh tu boleh la masuk , tapi nak masukkan data x boleh.

Jadi semalam ari khamis aku ke putrajaya jam 9pg sharp kat sana. aku tengok ramai gile org..ak ingat ada event ke apa. tanya kat collegue aku, dia cakap..ko nampak tu kete gomen byk tu..dekat nak ngundi wakil rakyat turun kot..siap ada polis traffic sepah sana sini, polis biasa lg utk escort..medic lagi bervan2 bagai..sesak napas cari parking kat imigresen tu..kat balkoni tersadai org..beribu okey..siap ada buat alas kain lepak kat lantai..

Then..Oh myyyyy..baru aku teringat, malam sebelum tu ak ada tgok tv3, gomen dah announce tarikh tutup tu, baik gi cepat utk elak kesesakan..mcm aku la, ak tak suka buat keje last minute..bln lepas aku dah settekan bab register sume tu..dah selamat dpt passport dah budak2 factory tu..
cofirm la sesak2 ni lepas diorang tgok berita la ni baru sibuk sume nak terjah kaunter..adess..dgn2 aku susah nak buat urusan..


pintu masuk tu cool lagi aku rasa..x sesak mana..


ak cuma nak gi counter CS utk log in data..sebab try on9 sendiri  x boleh..tapi CS dia cakap kena gi kaunter utama gak..ooohhhh tidak, tgok org kat kaunter utama tu beratur sampai petang pun belum tentu boleh siap keje aku..


aku Q kt sini..tengok depan tu beribu org..ntah bila turn ak cenggini..




last2..aku blah..beli air seba dahaga kot pusing2 imigresen ni check kot2 ada kaunter lain..ak gi tingkat 2, tu utk register Maid..

ramai kan org..beribu kot, ni sume keje last minute la ni..masa ni dah jam 2..half day ak habis buang msa kat sini, tapi keje ak x siap..

ak call boss, tanya mcm mana ni, dia suh ak balik je la..ekekek..
lagipun kami dah siap dh register..ank key in data tu takde tarikg tutup lagi..tunggu 11hb 1 baru dgt balik..sebab tutup 10 kan, kau target 11 tu kurang dah org kat kaunter..

tengok je ramai org mcm tu kan..terus aku rasa bertuahnya aku jd rakyat malaysia..ada ic, kalau tak cenggini la agaknya kan nak duk tempat org..mcm2 nak kena apply..


cinta sehidup semati

Aku rasa rata2 dah tengok ending citer Tentang Dhia semalam kan, jadi x mau ngalah nak buat ulasan gak tentang ending dia yang bagi aku BEST!

yang tak best cuma part mummy tu je..ada ke dari awal sampai akhir, xde pun pembalasan utk dia, at least tunjuk la sikit, sekurang2 nya ada pengajaran utk penonton.Huhu..

Aku nengok dgn Rizq je semalam, sambil baring depan tv bf dia..incik wilis lum balik lg, part last tu masa Dhia mengizinkan Zikir kahwin, aku dah sebak dah..sampai aku terfikir kalau kat dunia nyata susah nak jumpa org mcm Dhia..serius ak menangis bila tengok part isteri nak buat keputusan nak kena cerai atau dimadukan sedangkan Mereka mencintai antara satu sama lain! semuanya pasal zuriat..tapi itu la, kalau kat dunia realiti pun, banyak kes mcm ni yang lambat dapat anak, ada yg x dapat lnsung..pokok pangkalnya dari pasangan la..boleh adapt atau tak, kena bersabar ye..lambat atau cepat ada sebab Allah dah tentukan..tapi, bila ada yg masuk campur mcm mummy dgn nenek zikir tu, kesian la aku tengok depa ni, biar la depa yg tentukan kebahagiaan diorang..emosi aku ni..ekekekek..ala..kat dunia nyata pun sebab kes2 org masuk campur gini la, tanya soklan bila nak bunting? bila nak pregnant?..soklan2 mcm ni la yg kasi stress org yg belum ada rezeki ni..hakikatnya pasangan ok je..

Part Dhia hembuskan nafas terakhir tu mmg sedih , sebab masa tu aku letak diri aku kt tmpat dhia..hehe, sedih sebab lepas ni kita x tahu pasangan kita mcm mana..bahagia ke dia, sedih ke dia..last2 Zikir pun rupanya meninggal gak, lagi laju aku nanges..x cover2..haha..dah dgn anak je kan, kalau dgn hubby idok la..dia suke kutuk aku kalu tgok citer melayu..dia duoplohempatjam layan hbo je manjang..ekekke..

sedih sebab ni la kisah cinta sehidup semati..boleh kira berapa kerat je org yg dapat rasa sehidup semati ni..ak happy sebab walaupun Dhia mati, zikir pun sama, atleast xde la Dhia derita sorang2 sampai hujung nyawa, zikir lak syok hidup dgn bini baru..adil la tu..

anak aku yg tgh bf leh lak stop then pandang muka aku lama2..time ni aku cium2 anak aku,

mesti Rizq heran kan, nape mama dia nanges. eh, anak aku paham ke nanges tu maknanya sedih??

Monday, December 26, 2011

brekpes jam 11

Hi readers..

Selamat bercuti kepada yg masih bercuti, aku ni sebab masih bercuti jugak la yang liat bangun pagi..lepas subuh, tingtong balik sebab malam bukan tido lena pun kalau asyik Rizq ajak bangun main kul 1, kul 3 dan last kul 5.30..3kali dia bangun main sorang2..disebabkan aku ni mama yg bertanggungjawab ; p , dengan aku sekali bangun temankan, kalau biar sensorang kompen la dah selamat dia main air kt bathroom..T_____T

mcm tahu2 je anak aku ni mama dia cuti, hari keje ok je dia layan tido kasi can mama dia rehat..

Hari ni brekpes pun dah nak jam 11, ala-kadar je la sebab incik wilis ajak keluar bawak anak dia jalan2 pi summit paurembat duit dia..ekekeke..padahal anak x reti ape2..mama yg selalu ajak masuk kedai toys rembat sebijik dua suh papa bayar..pastu cakap, "abang..tadikan baby tarik menan ni, xmo letak..kompen dia suka, banje baby ek.." Huhu..bila guna nama anak disitu..papa x kisah..;p




aku goreng chicken finger ni makan dengan tomato (mood ke arah kesihatan la kenkonon..ekekee)
dressing wth thousand island n chili sos..

Dan..aku makan sorang2 je sebab encik suami dah makan roti ranai mamak dengan member dia..
jadi..x berasap la lagi dapur aku hari ni, kompen minta banje lunch kat luar.Ekekekke..

Daaaaaaaaaaaaaaaaa.......

Friday, December 23, 2011

Anak Papa


Ini la anak aku skang ni, hobi dia..fevret dia..manja sgt dgn papa dia..cari mama time nak ne*** je..sob3..
nak tido mesti nak papa yg tepuk2 montot nyanyi lagu ABC ke, twinkle star ke padahal sore mama lagi sedapp..sore papa kan rock, kalau mama , confirm xleh tido..terus fresh..tapi Rizq tak..dia tenang bila tengok papa dia, papa dia nyanyi kat bilik air pun, dia ketuk2 pintu bilik air suh buka, padahal elok2 tgh temankan mama tengok tv, sanggup merangkak lenggang2 montot ke dapur tu..


kalau time papa tiada dirumah, dia dah buat2 muka boring , senang je sekarang ni, mama buka video papa dgn dia..senyum2 je dia..bagi je la dia layan video tu, mama leh la wat keje rumah..



seiras bagi aku..bukan je rupa, tapi perangai..


Then, pernah dua tiga hari ni encik suami balik lambat almost 10pm sebab ada keje, Rizq dah menguap2 dah, aku ajak nak tidokan dia sebab time dia tido biasa jam 9 mcm tu, leh dia golek2 badan tenyeh2 mata sambil menguap..tenyeh mata nak ilang ngantuk sebab tunggu papa ke syg?? adess

papa balik je laju la dia merangkak bergantung kat kaki encik suami minta dukung..ekekeke..anak bapak..apa pun x boleh..hehe..



tak kisah la rizq..taknak tido peluk mama pun xpe..sebab Rizq dgn papa adalah dua lelaki penting dan terbaik dalam hidup mama..

Wednesday, December 21, 2011

#Wordless Wednesday : Tekak Oghe Kelate




craving for this marvelous nasi kerabu..ayam bakar n daging bakar madu yg superb.


Anak-Anak Buah (Rizq cousins)



The only one gegurl - Marziana Zizi
Anak adik my hubby yang no.2



Nadhif Rayyan
Anak adik my hubby yg no.3





Ni??
ni anak encik suami la. Ekekekeke..
anak si tua ( in brunei sabahan anak-anak buah panggil encik wilis tua instead semenanjung ni mcm kita panggil paklong la, me diorang panggil babu..babu yza de vogue k! ahaks )

sume kecik2 lagi anak buah aku ni, sume pun baru kawin kan..dh 3thun kawin feeling2 pengantin baru la..yehuuu..

dan ketiga-tiga di atas sume ikut ghupe bapak2 diorang..muka bruneian sabahan je..mak2 depa sume semenanjung versi thailand hulu savadikap mcm aku ni tunggu next baby k..hehe


#semua anak buah belah hubby, belah me Rizq the only one cucu kesayangan..Ekekeke..cian Rizq mama dia xde adik2 besar gini la..sikit je cousins dia..kalau balik umah mak aku, dia kawan dgn pakcik2 dia je la..seb baik adik aku rajin melayan anak buah sorang ni..nak tgu adik2 aku dua2 lelaki umo baru 14thn dgn 11 thn tu besar, kawin, bagi aku adik ipar, anak buah..bila la agaknya..tunggu ak anak sepuluh kot? Ekekeke..

Tuesday, December 20, 2011

Bosan

Hi readers..

kembali bersiaran di hari selasa, no more monday blues..aci x kalau cakap ari isnin malas nak update blog sebab kena monday blues..aci laaaa....

Tapi, serius semalam aku kena monday blues..satu keje apa pun x jalan, xleh nak fokus sebab ak bru masuk keje, dari hari khamis sampai ahad cuti..khamis dgn jumaat tu sebab Rizq demam, jadi amik la cuti jaga dia..kalau dah duk je umah mula la enjin keje lambat nak idup balik, kalau start pun macam hidup segan mati tak mau dah ghope aku ni..mcm zombi je turun keje..sentuh itu sikit, sentuh ini sikit..yang banyak sentuhnya masuk forum dgn fb..itu menjadi la..kena lak bos x masuk ofis semalam, tanduk sedikit panjang la aku..

Tapi secara jujurnya juga, aku mcm x boleh nak adapt lagi dgn my new workplace ni, mgkin sebab bru 2bulan kot, tapi serious la..boring yahammmaat..sorang2 kat ofis, mcm nak demam xleh cakap 1 hari tau x..beza la dgn environment dulu, kiri kanan depan belakang ada kerligs yang leh temankan aku..tapi tu la, keje dulu ok, cuma masa keje tidak mengizinkan untuk aku yg ada baby yg tgh membesar ni, jd keje yg best tu ak korbankan..skang ni gatal la tgn meng usha keje2 lain, tapi jauh2 la..hubby skang ni cuma bagi aku keje area dekat umah je dan dgn syarat keje msa x lama mcm skang la jam 8.30 sampai 4.30 je..ofis lak blakang umah..tapi boring kot keje sini, keje lak dgn company xde system ni, adess..memang xleh nak adapt ni, new year ni kena start buat keputusan dah aku ni, xleh mcm ni..kan timbul x ikhlas lak dalam bekerja..

rindu lak dgn keje dulu..aku ni jenis xleh duk ofis je memang nak kena keje luar , uruskan event mcm dulu2..jumpa org tu , jumpa org ni..kalu duk ofis 8jam mcm skang ni mula la aku ngantuk, boring, tambah2 xde sorang pun kwn aku nak berbual..adess..ni la bahananya msuk company kecik, dah tu..yg kecik2 je dekat dgn umah, yg besar2 sume keha harung jammed mcm tmpat keje aku dulu..huhu..tapi x menyesal la sebab hubby yg suruh supaya ak ada masa dgn baby..hubby sila hargai pengorbanan sy ni ye :)

atau mungkinkah aku ni dh syok nak jd housewife mcm sebulan hari tu..??

lagi 2 minggu tahun baru harap2 tahun depan ak leh buat keputusan yang terbaik. InsyaALLAH.

Saturday, December 17, 2011

Angkara derhaka dengan resepi Puding trifle


Time rajin datang datang nak men desert maka rajin la aku godek2 barang kat dapo tengok apa menu boleh buat..jadi dgn confiden nya nak try buat trifle ni, dan aku x malu nak ngaku ni 1st time buat trifle..sebelum ni tahu makan org lain buat je..nak buat sendiri belum sampai seru..Hehe..

Dah sampai seru ni kita layan je la....


terus pic custard di hias buah, pic yang aku susun swiss roll cake lupa nak snap..


memula mcm confident la..eh2 macam jadi dah ni, sama dah rupa dgn kat resepi tu..
# kat resepi guna buah peach, jadi aku ni penderhakaan pertama yg aku buat tukar kepada buah kiwi..sebab x jumpa buah peach, kat fridg ada buah kiwi ni je,,tapi stok masam2 manis ni sambil potong atur kat trifle sambil sumbat kat mulut aku dgn anak bujang aku..selagi x bagi, manjang ngacau mama nak msak..sekali letak sikit kat mulut dia..berubah wajah terus..tahu pun masam..hehe..



Aku masak agar2 dan tuangkan..wahhh..terapung buah kiwi mak u ollss..penat mak tekan2 pakai garfu kasi lemas buah2 kiwi itu..

dan perderhakaan kedua aku buat, aku  guna agar2 segera tu perisa sirap..boleh lak aku buat2 x nampak instruction dia..kena bancuhkan dengan 400ml air je rupanya..aku leh siap main agak2 lagi air nak buat jelly ni..ada la sebotol bekas air mineral tu, sebab dalam kepala letak air banyak skit..tebal skit trifle aku..Haha..


Gara2 derhaka sangat kat resepi , nah ni la hasilnya..



Taraaaa...Puding trifle kiwi sedikit lembik..Adess

Nak potong pun susah pasal jelly tu lembik sangat..dah letak banyak air kan..tapi seb baik hubby cakap rasa sedappp..ehem2..hubby cakap lagi.takpe la x cantik pun bukan nak jual, masuk mulut sendiri je..eh2..bukan hubby je cakap, aku pun cakap mcm ni gak..Hehe...

#lepas di potong, sejukkan dalam fridge...baru best.


Daaaaaaaaaaa......

Friday, December 16, 2011

RIZQ turn 9months

Hye readers!

Lama tak mengedate blog ni, bukan apa..sejak dua menjak kena serang penyakit M yang semua org maklum la apa maknanya tu..tapi aku rajin BW..cuma tak tinggal jejak je..mood membaca je yang datang 2,3 bulan ni, nak menulis ke laut..idea ada, tapi nak tulis kat blog tu kalau ada modal hire org aku dah hire dah..haha..tu pasal la blog tak berupdate..lagi2 dah ketagih lepak kat forum cari nun ha..mcm2 isu aku duk bangkang kat sana..id aku? rahsiaaa..hehe..

Ni nak share my sweetheart Shahrizq Danial turn 9 months yesterday..wahh...besar dah anak mama ni,so..pencapaian dia setakat ni gigi dah naik 2btg...ni 8bln ari tu dah naik, tapi lupa nak share..then, anak aku mcm nak dapat kaki dah ni, tergedik2 dah lepas tgn skang kalau berdiri..tapi tak jugak jalan2..dia just berdiri sambik tepuk2 tangan je..tapi much better la dari dulu, kalau dulu kena ada support pegang kerusi ke aku pegang ke..skang dia berdikari..alahai anak..bila nak jalan anak mama ni, penat sih dukung..berat 9bln almost 11.2 kg..adess..timbul dah muscle aku..muka lak makin besar makin mirip papa dia..mak aku sendiri pun cakap yang ghope aku tang kening tu je la kalau ada..adess tang vulu2 bagi kat aku la ye..hehe..




i love u baby...always.




tepek gambal vugel sekeping..Hehe.pemalu anak bujang ai ni..



9 bulan jadi mama untuk rizq..banyak sangat pengalaman yang aku dapat..Terima Kasih Ya Allah atas nikmat ini.

Saturday, November 12, 2011

Just a number

Hi peepsss...

bersiaran kembali setelah biarkan blog ni bersawang lagi..haish,penat la nak cuci2 ni..huhu..hantar dobi leh?

Where should i start?

Ok,lama x berblog pasal last month hectic gila la rasanya, kami sefamily demam berjemaah, demam berpakej selesema, jadi memang sampai x tido malam kami 3 beranak, we all laki bini ok la, dah pandai nak handle flu, boleh makan ubat etc. Tapiiii..kesian kat my baby, baby ni kalau kena flu faham2 lah, kena pula jenis takut makan ubat macam anak aku ni, dia siap sembur2 bali ubat tu..end up, letak dalam susu dia, tapi 1/3 dari sukatan asal la, kalau tak dia terbau ubat, susu pun dia sembur..ni memang sah ikut perangai papa nya, my hubby dari dulu memang jenis sakit tak makan ubat, paling2 panadol je dia telan, nak suruh pergi clinic, kirim salam la, dia rela demam dia baik sendiri...so, aku yang pergi beli ubat, dan paksa anak dan hubby aku makan..kejam x kejam la u olls, aku tak sanggup nak tengok hubby dengan anak sakit, lagi2 anak la..aku yang menangis tengok anak terbaring je tak aktif.

almost 1 week juga la dugaan untuk kami tu, alhamdulilah..now, getting better


Hal keje pulak, aku officially resign dah, sebulan aku jadi SAHM (stay at home mama) , saja nak berehat sebelum start keje baru..1/11 baru aku start keje kat tempat baru, finally aku pilih keje yang dekat dengan rumah, belakang rumah je pun..jalan kaki pun sampai..huhu..jimat masa, jimat minyak, jimat segala2 la tak payah nak berjammed bagai lagi...Syukur alhamdulilah..


semalam ingat nak buat entry tarikh cun tu, 11.11.11, just a number..tak ada apa2 yang bermakna untuk aku, sebab nak kawin, dah pun kahwin, nak beranak..dah pun beranak..haha..tapi semalam hari jumaat, tetap bermakna, penghulu segala hari..tapi aku suka no tu, because nombor satu. sebab tu tarikh kawin dulu pun aku pilih 1 haribulan, 01/05..idok la nice date sangat cuma sebab 1hb tu jugak public holiday...senang kami nak celebrate anniversary, tak payah nak amik cuti lagi kan..haha..nak jugak tu nice date..huhu..

Shahrizq danial pun dah nak 8bulan, bertatih dah sikit2..walker yang aku belikan tu dia tak duduk dalam dah, tapi dia tolak sana sini, laju dah..harap2 ikut papanya, in law aku cakap kalau cepat jalan ikut papa la tu, 10 bulan dah laju dah jalan..mama? aku dulu 16 bulan baru pandai jalan, mak aku citer..huhu..
Tapi rizq gigi sebatang pun tak naik lagi ni apa cito?? hari2 aku belek gusi dia, tanda2 pun takde..atleast biarlah naik sebatang, nak juga aku tengok..nan hado!..memang jenis lambat naik gigi kot anak aku ni..nasib baik aku tanya do its normal..cuma kalau setahun tu tak naik2 gak, kena la bawa jumpa paed lagi..

bila tengok anak sekarang, rasa cepatnya masa berlalu..eh! dah besar anak aku, mula la mak excited nak google kek 1st birthday yang cun2..haha..hover mak kau rizq. tapi idok la berkhemah bagai nak celebrate birthday anak, simple2 dah la..tapi kalau neneknya nak sponsor macam majlis akikah dulu, why nottt?? makkkkkk.........huhu..





ok la, nak masak lunch anak dulu.lain kali sambung..

Daaaaaaaaaaa...........

Saturday, October 8, 2011

Kejamnya kau manusia yang tak layak digelar bapa.

Hi there!



Korang baca tak harian metro hari ni.

Tetibe aku angin lak rasa, aku tak boleh bayangkan apa la nasib baby tu, baru 23hari tu..apa jenis bapa la..Binatang pun sayangkan anak, habis kau ni apa???

Moga mendapat balasan yang setimpal.


Cerita lanjut kat sini


satu je la aku nak cakap kat kau ni wahai si bapa. Gila!

Adik baru.






Nur Aleeya Hanim - born on 3 October 2011
1100 am , 3.85kg , UMRA Specialist Shah Alam , via C-zer



Hi peepsss.......

Suspen tak? tetibe aku dapat adik baru, ke Rizq yang dapat adik?? bila aku upload pic ni kat fb ramai yang ingat anak aku yang no.2. Rizq lahir bulan 3, takkan tetibe adik boleh kuar bulan 10, tak cukup bulan ke, tapi boleh lak besar gedabak si gegurl ni.Hahahahha...

Meh nak explain,

Ini adik kepada Aleesya, dak comey yang mak aku babysitt selama ni, yang dah macam adik aku dah sebab aku kan takde adik pompuan, jadi dapat la menumpang kasih sayang dengan Icha ni, dia pun panggil mak aku mak gak, dah dari lahir sampai dah 2tahun setengah dah duduk dgn mak aku, manja la sgt..rumah pun sebelah je..malam2 pun dia siap datang tido rumah aku nak tido dengan mak..sian ibu dia..hehe..

Yaya born via Czer lagi sebab untie Jun ada high blood, jadi doc tetapkan tarikh dia bersalin, tak payah tunggu contraction, janji cukup bulan.

Ni dapat adik ni pun dah 3hari dah dia tido rumah aku, takmau duduk rumah dia, ibu marah katanya, hahaha..dah nakal buat bising kacau adik kecik nak tido mesti la ibu abah marah, kan icha dah jadi kakak, kena la behave ye sayang..jadi kat rumah aku la jadi tempat dia mengadu..kelakar lak dak debab ni..sambil mengadu tu siap teresak2 nangis mintak simpati..cian dia..terkejut kot dapat adik...




Icha with ibu - sebelah yang riba budak pompuan tu mak dia , mak aku jugak..;p

Lepas ni kena panggil kakak icha dah sebab icha dah ada adik - Aleeya or we call her Yaya..;)

Lepas ni yaya pun mak aku akan jaga bila ibu dia dah habis pantang dan kembali mengajar, agak2 nanti jadi macam kakak dia jugak ke manja sangat dengan mak sampai takmau balik rumah sendiri..Huhu..

Now, icha dah balik kg kat perak teman ibu berpantang..after 3months baru jumpa ye sayang..nanti kakak belikan teddy bear pink lagi..Miss u gegurl!



Friday, October 7, 2011

Shahrizq Danial milestones - 6 Month

Hes turn 6months - Yeayy!


Separuh tahun berlalu, kejap je masa berlalu..dah 6bulan dah anak kesayangan aku ni, yang masih lagi we all hubbywifey panggil dia baby,padahal dah besar dah...tapi to be honest, bagi kami berdua dia tetap baby sampai bila2 yang akan aku sayang timang2 cubit2 manja.Hehe.

Biarpun hakikat anak semakin membesar harus ditelan, suatu hari nanti tak dapat dah nak gomol2 peluk cium dia,sekarang ni pun sejak dah jadi pelatih askar, ronda2 satu rumah..susah dah nak gomol2 dia, takde maknanya dia nak duduk diam, terbaring penat kekdahnya, tapi 1 jeeeeee la..kalau time ngempeng, tetap cari mama kan syg....Syukur alhamdulilah, susu masih banyak, aku sangat2 berharap aku dapat bf dia sampai dia 2tahun biarpun tak secara ekslusif lagi.

Rizq sekarang dah pandai berdiri dah, cuma tak la kuat lagi, dia mesti bergantung kat mana2 dengan sendiri, dan dengan berani dia lepaskan tangan nak try jalan kekdahnya, tapi kaki belum kuat lagi, dan dia akan bangun lagi try dan usaha lagi, ini la yang paling ketara aku nampak kat anak aku, bila dia tengah buat sesuatu,dia focus..kalau dia nak, dia try buat jugak, paling ketara bila contohnya bila aku bukak lappy, dia akan sibuk kacau aku nak tekan2 gak, jadi end up aku tak jadi on9 (tak jadi update blog - ini excuses la ni blog lama x berupdate . : p), bila aku dah kemas lappy simpan dalam beg, aku letak beg kat bilik, Rizq akan laju dengan merangkak ke bilik godek2 beg aku nak kasi keluar lappy tu,rupa2 dia usha je mana aku simpan benda yang dia nak tu.. siap gigit2 beg nak bukak, jadi..dia sangat berusaha orangnya , sama la jugak kalau dia tengah buka laci, aku tutup,dia bukak..aku tutup balik, dia bukak lagi, last2 bukan dia yang boring, aku yang surender.sebab aku tahu dia takkan blah dari situ, dia tak puas hati selagi x dapat selongkar barang2 dalam laci tu..ini usaha ke degil ni.hehe..usaha sampai bila2 ye nak..jangan time kecik2 je..;)


hobi dia setiap hari ni main bukak tutup laci ni.jadi aku simpan barang x guna dah dalam laci2 ni.

*sebab tu kalau papa dia takde kat rumah, aku letak dia dalam walker bila nak masak, cuci kain etc
takut terkepit jari ke, terjatuh ke masa dia main sorang2..


Hari ni baru cucuk dia untuk 6 bulan injection, kenapa aku lambat inject 2 minggu? sebab injection yang 5 bulan dulu bengkak. doc suruh bengkak tu hilang dulu baru boleh bagi injection baru. Hari ni pun ada sejarah, dia dah kenal jarum. masa kat bilik doc steady lagi main2 dengan papa dia, doc dah kuarkan jarum, dia ngamuk2 dah nangis nak lepaskan diri, kami bertiga (nurse,hubby dan aku) yang pegang dia rasa tak terlawan pulak,kuat sangat dia meronta2 nak lepaskan diri.dah pandai takut jarum dah..

berat badan tak naik banyak  - 500g je, 5month dulu 7kg je..sekarang 7.5kg je..makin kurus lak dia, makan maintain..tapi itulah sejak dia dapat kaki merangkak ke sana sini, dah pandai main2 sampai tido pun kena paksa..tak semangat dah, tapi yang aku herannya bila bawak dia kuar, ramai tegur..besarnya dia, ingat dah 10bulan mcm tu, 6bulan baru rupanya..asal mata orang lain tengok anak aku besar ek, mata mama dia sendiri nampak anak makin kurus, ke sebab aku terlampau lebih2 nak dia semangat,sebab nanti nenek2 dia membebel cakap aku tak bagi makan anak pulak, padahal kalau dah makpak dia kecik je, takkan nak expect anak besar lak kan.tapi xpe. janji anak aku sihat, cergas dan aktif setaraf dengan umur dia, Alhamdulilah, bersyukur sangat...

Dah lama tak masak lunch on weekday

Hi there!

Ate, macam mana tak lama, dah weekday hari keje,takde maknanya aku nak rush balik dari shah alam ke usj semata mata nak masak lunch,makan sorang pulak tu, takat setengah jam apa yang sempat dimasak ye idok?  megi la kot.Huhu.

Jadi weekday bekerja aku tapau or lunch kat cafe je.tapau pun biasa tak lebih rm5 sebab aku ni kedekut belanja berhemah.

Hari ni sebab aku dah officially being SAHM (stay at home mama) untuk 2,3 hari ni je.jadi boleh la aku masak simple2 untuk lunch kami laki bini.kalau tak tunggu la hari minggu ye encik suami kalau nak merasa air tangan isteri  itupun kalau nafsu boleh ditahan untuk makan kat luar sebab selalunya memang fail la masak hari minggu, dah kuar jalan2 itu pakej singgah makan sekali la tu.Haha



Lunch kami di hari jumaat.


Daging masak lemak cili api, sambal udang takde petai (takde stok),ikan masin pemberian kawan hubby dari sabah,tempoyak kiriman nenek kelate,dan budu of course tak tinggal aku beli sedozen masa balik kelantan hari tu, kata anak jati kelate, budu ori la kena makan.Hehe..


Sayur nan hado, stok takde dalam fridge..masak je yang mana ada,tak bersayur la kami pasal bini encik wilis ni malas nak turun bawah beli sayur,dah la lift ada sebelah..tak koser aku nak bersesak2.Jadi lunch ni tak seimbang, terpaksa la lepas ni makan dessert buah oren supaya tak sembelit.Hahaha.


Daaaaaaaaaaaaaaaaaa....

Thursday, October 6, 2011

Freaking tired

Hye peeps...


To be exact, aku tengah kusut dan celaru.





Pasal kerja yang tak pernah selesai, eh, bukan tak selesai, besok will be my last day kat tempat keje lama, of coz la dah selesai, yang aku patut kusut kan sebab aku dah dapat kerja baru tapi, same company with hubby, kat puchong yang mana jauh la untuk aku yang selama ni pergi keje amik masa 15minit je (aku berhenti sebab masa kerja yang agak lama,kalau ikut jarak dari rumah dengan job scope tu, memang i like lah!)


Sekarang ni aku ada offer lain juga, ada dua lagi ,sebab banyak offer datang la buat aku kusut nak pilih yang mana satu, sudah la offer best2 (ini dari segi jarak ke tempat keje dengan timing kerja la, gaji samaaaa je kalau beza pun berapa hengget je pun..)

Memula aku dah setuju nak join company hubby aku, tapi jauh la..mesti korang pelik kan, dah keje 1 company, pergi dengan hubby la..ececehhh, hubby aku bahagian operation yang selalu kerja luar, pagi2 buta dia dah kuar uruskan dia nyer guards, dia bukan pergi ofis dia pun, itu Hq je yang mana kalau nampak muka dia kat ofis pun time amik cash untuk bayar gaji guards la kot.So, memang x boleh tumpang hubby, jam 7 dia dah kuar rumah, awal tu..no no no..Work scope dia memang dah ngam dengan aku, masih jugak di bidang account untuk security company, jadi takde masalah untuk aku catch up dengan kerja, hati pun senang kan, watpe nak tukar kerja tapi stress memanjang.tapi itu la, masalah aku nak pergi keje la pulak, naik bas? selama ni aku naik motor je, dah 15minit je..berani la aku bawa moto, paling2 pun lalu kawasan perumahan..nan hado highway segala..itu dulu..

ni usj nak ke puchong of course la lalu highway yang sibuk gile2 tu, aku naik motor kat highway?? macam tak boleh je..takut la pulak, lagi2 kete laju2 kat highway tu, macam amik risiko la pulak..kalau naik bas? mana ada bas masuk ke kawasan perindustrian puchong tu, setahu aku la..jadi sekarang ni tu je pilihan yang aku ada..naik motor, merempit..Huhu..,ini la nasib orang tak pandai bawa kete di bandar (aku cakap mcm ni sebab bila balik kg automatik aku pandai drive - 3yrs being D holder, boleh kira dengan jari berapa kali je aku bawak kete, itupun auto.Huhu

sebab tu la bila ada dua offer baru ni datang, 1 kat area tempatt keje lama gak, tapi bidang dah lari jauh la, workshop (diorang ni vendor company car aku dulu) offer aku untuk account dept kat ofis diorang, timing ok.gaji ok, tapi bidang tetibe dah lari. 4tahun dengan security punya bidang, boleh ke aku pikul kerja2 baru ni, ibarat graduate engineering jadi accountant la kekdahnya.Haha, tapi diaorang suh aku try, pening lagi..

Dan offer terbaru tadi baru aku dapat, yang mana kat depan rumah je ofisnya, jalan kaki pun sampai, bukak tingkap rumah boleh nampak.Huhu.yang ini best la pulak kan, senang aku nak balik ngular break kat rumah.Tapi itu la work scope jugak yang jadi problem, industri kilang.kilang ni buat stickers, macam2 la..agak2 susah ke buat account untuk kilang ni, tak pernah try la..Uhuks, dah 4tahun mengadap buat gaji guards dan invois security je, otak aku agak jammed la, tapi sayang kan, dekat dengan rumah ni..cuma bila tukar industri security ke industri permotoran or perkilangan ni je yang buatkan aku kena pikir panjang, kan kalo aku tak tahu nak buat, macam mano? nak belajar agak lembab dah sejak banyak urat putus lepas bersalin ni. *tetibe* biarpun diorang dah cakap, janji ada basic account, yang lain boleh belajar.

Mintak pendapat hubby baik tak payah, dia siap2 dah bagitahu aku yang nak keje, sila buat keputusan sendiri.kan kalau dia pilihkan, kalau tak puas hati kemudian hari, salahkan dia lak gaduh baling2 bantal.HAHA

Kusut masai, tired dan celaru aku pikir ni, next monday nak kena masuk dah salah 1 companys itu..


nanti2 la aku pikir lagi, susah2 duduk rumah jadi PA shahrizq danial bolehhhh??? ;)

Wednesday, October 5, 2011

Wordless Wednesday# : Bila anak dah pandai "mengemas"











Ini baru 1 laci, kalau 10 laci???? Migrain.................

Saturday, October 1, 2011

Setelah sekian lama

Hye peeeps...:)

setelah sekian lama,ada lagi ke readers yang nak baca bebelan aku ni ek, huhu. lamanya rasa stop berblog, ekceli blogwalking tu aku hari2 buat kot, nak tulis kat blog sendiri yang rasa malas.bukan malas apa, idea ada. tapi dek keserabutan otak aku sejak dua menjak ni, nak tulis pun tak tahu nak mula macam mana, tapi aku tetap BW sebab membaca tu hobi tetap aku setiap hari. ececehceh.

Ni update blog ni lepas baru balik dari openhouse adik ipar aku (diaorang buang tebiat dah habis syawal baru nak buat openhouse) haha. mamam mihun sup extravaganza pedass dengan menu wajib rendang, nasi himpit kuah kacang. Yang aku hangin sikit tadi masa aku tengah makan adik aku pi suap anak aku makan kek coklat span tu, sampai terbatuk2. dah anak aku belum pandai makan pelik2 lagi, baru 6bulan, itu pun solid food yang aku introduce baru bubur nasi,bubur buah macam tu, ini kek yang berhabuk tu cer mana gaya dia nak telan, kalau tercekik?? korang jawab la dengan abg long korang. kalau korang (special for mommies) kat tempat aku, korang kisah tak suka2 anak korang kena suap yang bukan2. ini untuk baby la , yang dah penuh gigi dah umo banyak tahun tu aku tak kisah la.ini anak aku belum ada gigi lagi walau sebatang T________T

Tapi adik aku tak kisah kot pasal anak dia baru 2bulan dia dah suap biskut marie kacau dengan air jadi lembik2 macam nestum tu,lepas tu siap cakap bagus kecik2 bagi makan baru badan semangat.macam tu ek? bukan kena tunggu 6bln?

itu cerita tadi, hangin la juga sekejap, seb baik ujan..sejuk sikit hati ni, tadi pun kalau incik wilis ada (dia keje) confirm dia bising, laki aku lagi menitikberatkan hal2 anak dari aku, dia sangattttt la cermat pasal anak ni.


ok, lagi satu sebab aku lama x menulis kat sini pasal aku sedang menyelesaikan masalah kerja aku, finally selesai dah sebab aku dah dapat keje baru, office hour yang penting.kerja aku sekarang ni yang menuntut komitmen aku dari jam 7 ke jam 7 , 12jam okeh! sangat la memenatkan, dengan kerja nya 6hari seminggu,sabtu pun full. ahad je cuti. jadi aku tersangat la penat. aku ada baby kecik yang sangat2 memerlukan perhatian aku sebagai ibu, kerja kena jatuh no.2, family come 1st. jadi fizikal dan mental tak boleh  terima dah, jam 8mlm baru sampai umah, baru amik anak kat babysitter yang aku hantar dari jam 6.30 pagi, aku tak la superwoman sangat..penattttt...




Minggu depan dah boleh start keje kat tempat baru, masih di bidang account, paling best bila demand gaji yang sama , aku dapat. masa dah limit ke 9-5, 5hari je.apa lagi..tak toleh ke belakang, terus aku setuju.banyak sangat benefit.paling penting masa dengan anak lebih sikit dari dulu.

Paling penting lagi, company baru tu company incik wilis jugak, sekapal la we all hubby-wifey, i like!

Nanti aku citer panjang pasal keje baru ni ek


Daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....;)

Wednesday, September 21, 2011

Wordless Wednesday# 2 : Syukur Alhamdulilah. bertambah walaupun sedikit.




ini bukan kerja aku yang kaya sangat main tulis2 kat duit ni.Huhu



Thanks bossss.........




#besar periuk,besar la kerak. Pendapatan lebih , kerja makin bertambah. biasalah tu.

Wordless Wednesday# 1 : Craving




Aku nak makan mende alah ni yang limited edition ni, pasal flyers ada sampai kat rumah aku.


Tapiiii.........






Asal call Mcd diaorang cakaptakde la promotion tu. ni flyers zaman batu mana la sampai kat rumah aku ni.



Mode jakun turn on, baru teringat kena tunggu New year. Kata craving,aku peduli apa.. kena la asap. ;)






Gerammm...

Walaupun diorang recommed ganti dengan GCB ni.





ok, perut tetap boleh telan.Aku kan perut naga :D
Alhamdulilah.




Daaaaaaaaaaaaaaaaa....


#wordless ke laut namanya ni.HAHAHA

Monday, September 19, 2011

Monday is over.

Hye peepsss...

Bersiaran dari ofis bilamana jam kat meja menunjukkan pukul 6.30 sudahhhh.
maknanya dah habis kerja untuk hari isnin, tapi apasal aku belum balik? sebab menunggu encik suami pak supir machoku itu menjemput, biasa aku balik sendiri dah boleh sampai rumah dah ni, time2 macam ni dalam hati ada satu perasaan je. Rindu. fullstop

Rindu kat si debab.

Rindu dengan gelak ketawa dan senyumannya yang gorjes macam mama nya

Rindu nak tengok aksi dia buat ala-ala superhero panjat sana sini walhal kaki belum stabil , boleh ada peluang besar untuk jatuh terlentang dan buat jantung aku gugur.Subhanallah.

Rindu dia merengek2 minta perhatian mamapapa dia yang busy yang amat mencari rezeki untuk kesenangan dia jugak

Rindu nak berkepit dengan dia 24jam.

Rindu, rindu, rindu dan rindu..walaweh..sedih sangat rasa. sedih sebab pagi2 dah turun kerja, balik dah almost maghrib, penatt kan kerja macam ni, tapi ini rezeki , bukan datang berjoli.Kadangkala aku akur kadangkala mahu je stay at home jaga anak semata-mata, encik suami tak perlu cakap la, memang greenlight je sebab dia suka anak dia dijaga aku sepenuh masa, aku yang masih belum bersedia untuk membebankan encik suami sorang diri, almaklumkan, maintenance aku ni bulan2 separuh tinggi jugak ,bukan keperluan tu..tapi kehendak aku..haruslah aku topup sendiri kan, kalau semua encik suami nak layan segala kehendak aku tu, kejammm sangat aku ni rasanya.Tapi kalau orang dengar lagi macam kejam je sebab lagi sayang kerja dari anak. Hello! Ini bukan sebab sayang kerja atau apa, kerja untuk duit. duit itu spend untuk anak jugak, ahhh..malas la nak cakap n bertelagah dengan orang2 yang mentality fikir macam ni, kalau soalan ni ditujukan untuk semua mommies yang berkerja macam aku ni, mesti semua pun ada jawapan kan, korang paham la kan sebab tipu la kalau takde ibu yang teringinnnn sangat nak jaga anak sendiri dari hantar kat taska or babysitter. tapi tetap juga hantar sebab kena kerja kan, kerja pulak sebab apa? korang masing2 ada jawapannya..;) peace!

Lama aku tak berblog sebab minggu lepas aku sambung cuti raya seminggu sebab pi jalan-jalan, hover ko nak pergi beraya amik cuti. macam tak boleh tunggu weekends, kehkehkeh.

Boleh je nak tunggu, tapi sebenarnya minggu lepas aku nak berkepit dengan si debab, papa nya pagi2 dah pi kerja, anak la jadi pengganti untuk aku tenung tiap2 pagi, sweet giler la rasa dapat bersama dengan anak kat rumah untuk seminggu yang berharga itu, sampai blog aku simpan dalam stor dulu. Huhu.

By the way, banyak yang aku nak citer, tapi slow2 kayuh la. tak terkejar 1 hari aku bantai 4,5 entry, ada pulak yang muntahijo. Haha

Seminggu ni macam2 dah berlaku, duduk berkepit dengan anak seminggu je macam2 improvement dia yang aku nampak,buatkan aku sedar ruginya banyak moment yang aku terlepas tengok dia membesar, tapi minggu lepas sangat best, sebab 1st time tengok dia dah pandai berdiri, aku harap aku orang pertama tengok dia dah pandai macam tu, bukan yang kedua or seterusnya (maklumlah dia banyak habiskan masa dengan babysitter bila aku berkerja)


Shahrizq Danial dah belajar berdiri panjat sana sini di usia 6bulan 4hari. Good job son!

Tapi sedih cian anak aku asyik nak jatuh, paling lama dia berdiri pun 2-3minit je, lepas tu aku tengok dia tak pandai nak duduk balik, jadi dia suka main lepas je tangan buat aksi hempasbontot gitu..nak gugur jantung aku tengok

Encik suami dah belikan walker untuk mengelakkan dia panjat sana sini sebab dia superaktif, kat rumah termasuk area dapur dia pandai pusing merangkak ala2 askar gitu, tapi sorry ye papa..anak awak tak hingin duduk walker, tak boleh bebas katanya, menangis2 hulur tangan suruh aku angkat dukung dia, bersungguh2 pulak tu menangis, macam kena pukul.Haha.

Walker, sila masuk stor. try kat adik dia pulak.Kehkeh.

ok, nanti sambung lagi....Daaaaaa.....

Wednesday, September 7, 2011

Ready for next baby??


Halu peoples...

today, aku nak cakap pasal family planning, taknak cakap banyak, cakap sikit sikit je sebab hari ni limit sangat masa, semalam aku mc , banyak kerja tertangguh, jadinya banyak la kerja den nak kono siapkan ni ha!

dua tiga hari ni bila BW, ramai pulak blogger  mommies yang disahkan preggy untuk kali kedua, ini khas untuk yang baru ada anak sorang macam aku ni ha,Congrates! ;)

Dan sebab itu la aku terpanggil untuk buat entry ni, sebab almost mommies tu pulak anak 1st diorang belum sampai setahun pun..ada yang baru nak masuk 7bln babynya, terbayang betapa supermak nya u all yang mampu handle anak kecil dan bakal sorang lagi yang akan menyusul.


Dannn...

Dari situ aku ambil kekuatan bahawasanya kalau dah rezeki kita, Terima je anugerah itu sebab ada hikmahnya kan, pasal...

Aku pun tak pernah buat FAMILY PLANNING!!

Then, anak aku baru mencecah 6bulan minggu depan,  mula2 terpikir nak makan ubat or ambil injection untuk family planning, tapi encik suami tak mengizinkan..Tapi kita hanya merancang,Tuhan yang menentukan.ingat tu! sebab tak planning ni la of course la peratusan untuk melekat itu tinggi kan, jadi apa pun yang terjadi lepas ni aku ready mental dan fizikal, serious ni. Hahaha

 klise sangat kan kita selalu dengar, eh rapatnya..nanti tak cukup kasih sayang, NO, NO and NO ok..berikan kasih sayang untuk anak2 sama rata, then will be ok. tak kira sulung ke, tengah ke, bongsu ke..anak2 tu semua kuar dari rahim kita gak, yag kita kandung gak, jadi aku tak nampak point kenapa harus ada beza2 kasih sayang ni...

Tapi jangan salah faham ye u olls, aku belum lagi ada isi, ini cerita tin kosong je ni, Mana la tahu tiba2 rezeki datang kat aku pulak, jadi aku taknak la down, sapa suruh tak planning kan, (eh, yang planning pun ada yang jadi ok jangan tak tau)



Daaaaaaaaa....


* Anak aku dah pandai hisap ibu jari kaki, mitos nya nak mintak adik eh??!!

Saturday, September 3, 2011

Aku peluk Siti Nurhaliza Sebab aku tak tentu arah




oh gorgeousnya CT. ;)


Jom try mende alah ni, dan2 jer aku terpelok CT. Hahaha





i) Pilih bulan kelahiran anda:

Januari - Aku cinta

Februari - Aku gigit

Mac - Aku belasah

April - Aku peluk

Mei - Aku terhantuk

Jun - Aku terkentut depan

Julai - Aku menari dengan

Ogos - Aku pergi dating dengan

September - Aku lambai dekat

Oktober - Aku muntah depan

November - Aku jerit dekat

Disember - Aku terlanggar





ii) Pilih nombor hari jadi anda:

1 - Mak aku

2 - Komputer aku

3 - Liverpool

4 - Garfield

5 - Musuh dalam selimut aku

6 - Gangster

7 - Handphone aku

8 - Gerrard

9 - Driver Bas

10 - Semut

11- Kawan baik aku

12 - Polis

13 - Taik kucing

14 - Patung barbie

15 - Lee Chong Wei

16 - Mak Mertua aku

17 - Mak tiri aku

18 - Girlfriendaku/ Boyfriend aku

19 - Makcik kantin

20 - Sharifah Amani

21 - Upin dan

22 - Siti Nurhaliza

23 - Spongebob

24 - Cristiano Ronaldo

25 - Bapuk/Maknyah

26 - Kawan aku

27 - Raja Lawak/Akademi Fantasia

28 - Jiran aku

29 - Orang gila

30 - Taylor swift

31 - Awek cun/ Jejaka tampan






iii) Pilih warna baju yang anda pakai skrg:


Putih - Sebab aku perasan cantik/hensem

Hitam - Sebab aku gila

Pink - Sebab aku suka single

Merah - Sebab mak aku suruh

Biru - Sebab aku tak tahan

Hijau - Sebab aku baik hati

Ungu - Sebab aku cemburu

Kelabu - Sebab bomoh suruh

Kuning - Sebab suka hati aku la

Oren - Sebab aku baru putus cinta

Coklat - Sebab aku tak tentu arah

Lain-lain - Sebab aku fikir aku hebat


(highlight in red tu aku punya - terkena den , Muahahahaha)


JADIKAN 1 AYAT. ( i + ii + iii = ? )

Korang punye ????

Nama timang timangan



Assalamualaikum readers..;)

Masih ada yang beraya ke? of course la kan, raya sebulan apa.gigih la beraya lagi selagi  bulan syawal tak habis, aku? sesi beraya di kg habis dah, tinggal sesi beraya di kl je, itupun kalau ada yang sudi hulurkan jemputan untuk open house kat rumah korang, sudi sudi lah ye,tekak aku tak puas lagi nak mencekikdarah rendang ketupat segala ni.

Ni bukan nak citer pasal raya lagi ni, tapi ada satu kes (Ececeh..not soo called kes la, ingat ni 999 punya blog ke derr) Alkisahnya nama penuh anak aku ni Shahrizq Danial, curlastt.. nama sepatutnya Rizq Danial je, tapi masa register kat Jpn papanya Encik Shah telah mensabotaj aku masa mengisi borang nama tu, tup2 dia taruk shah kat depan, mak redha la...anak lelaki dia kan, nak juga la melekat seketul dua nama kat depan.





Ceritanya,

aku nak kekalkan nama panggilan anak aku ni Danial, aku suka nama ni, simple n sweet. walaupun aku kadang2 derhaka juga panggil dia babyyyyy memanjang. Tetapi, asal la orang kat kg sebelah papa dia sesuka suki panggil dia Shahrizq, orang kat kg sebelah mama dia sesuka suki panggil anak aku abe ( baca abang versi kl language, ni abe ni kalo kat kelantan abang besarrr wooo).tak boleh ek bagi nickname yang sama?



Anak aku ni macam pening2 lalat dah kalau aku panggil dia Danial, aku dah citer baik2 dengan sedara mara dia kat kg, reason sebelah papa dia bagi dah ada la sedara dia nama Danial, takut tertukar pulak. pulak dah, trend la kot zaman sekarang ni banyak nama yang sama kan, Rayyan, Dania, Danials mcm 1 trend dah, cer check kat Jpn bukan sorang dua je kot nama yang sama ni.Reason sebelah mama pulak bagitahu apa kesusahnya nak sebut nama anak kau ni, panggil abe je senang. susah? nama anak aku bukannya macam Arnold susahnakeja pun.Haish.



Anak aku makin membesar, aku taknak dia confius nak biasakan diri dia apa, macam aku ni nak letak nama kat facebook pun susah pasal panjang sangat, letak separuh2 takut ada kawan lama tak jumpa cari,Pasal lain orang lain nickname aku. letak nama penuh takut ada yang kata gileglemer you..HAHA.



pernah tak jadi kat korang macam ni ek? ye la kan zaman sekarang kan trend la nama ada dua tiga jengkal, rugi la kalau tak panggil semua, aku? simple je..aku suka panggil anak aku dengan nama penuh contohnya :


Assalamualaikum anak mama Shahrizq Danial ;)




Fine.

Aku muhasabah diri sekali lagi. Ada apa pada nama?

Thursday, September 1, 2011

Favourite Dish.


Favourite dish dah terhidang atas meja, rasa nak geget2 je budak kecik ni bila keaktifan dia datang.





Papa moody makanan lambat sampai, meh kita makan si kecik ni dulu, geget sikit sorang kat peha drumstick dia.Huhu.





Mungkin sebab kesiankan kami, waiter kat kedai tu dukung ariz sementara kami makan, tak menangis pulak dia, siap terkekek kekek ketawa. fine, dapat la makan dengan aman.

Dapat bil ada extra charge services, Whatefish? Tolong dukung tadi tu bukan free ek?!

Kesayangan

Kesayangan kecilku - Baby Rizq





My half n precious- Always kesayangan dunia akhirat





Kesayangan kecil dah pandai duduk, Alhamdulilah ;)



Monday, August 29, 2011

Salam Aidilfitri

Assalamualaikum readers..:)


kad last minute yang di create sendiri oleh aku yang bukan pakar godek2 photosop ni.Huhu..

  • Selamat hari raya kepada semua rakan bloggers, muslimin dan muslimat, semoga hari raya aidilfitri kali in memberi keberkatan dan kebahagiaan kepada anda semua.

  • Semoga diizinkan untuk kita bertemu dengan Ramadhan untuk tahun akan datang.
    Enjoy ur raya bah! eh tetibe cakap sabah? kata dah balik kg kan..harus tukar loghat untuk 5hari di sini ;)

Saturday, August 27, 2011

Duit Raya Pertama





Alhamdulilah.Rezeki Rizq Danial  datang melimpah ruah.

Bayangkan babysitter, ibu lily siap belikan dia baju raya 2pasang, kuning dengan merah colournya, macam bendera selangor dah aku tengok, kata orang selangor kan,Ahaks!
Kemudian opah dia pun siap beli jeans dengan tshirt raya untuk dia, aku lagi menabung duit kat jusco berhenget henget belikan dia  5pasang baju, nasib baik tengah sales, kalau tak pengsan mama! tapi serious tahun pertama beraya dengan dia aku lagi rambang mata tengok baju dia dari baju aku sendiri.

Papa siap komplen mama dia dah macam mak-mak dah tak suka shopping baju sendiri dah, rela pakai baju lama, sikit-sikit shopping baju anak.Dah memang ai ada title mak papa oii..Huhu.

Semalam rezeki dia bertimpa-timpa, boss papa, encik nizam dah siap hulurkan duit raya, sebab dia balik cuti lama, jadi advanced la duit raya untuk Rizq Danial.Angpau tu aku hulur la kat tangan dia bagi merasa kan pegang duit raya pertama dia, boleh dia sumbat dalam mulut.alahai anak..itu duit sayang bukan makanan,Tapi duit tu boleh beli makanan.Huhu.

Balik rumah mak, dapat lagi 2 sampul angpau, mak cakap itu dari mak-mak budak yang mak aku jaga (mak aku babysitter) diorang kasi untuk Rizq Danial.Alhamdulilah belum raya anak mama dah dapat 3 angpau ratus2 dah.boleh bank in ke account ASD dia nanti.Aku sangat excited menyimpan untuk dia sekarang, macam2 financial planning untuk dia yang aku dah buat.InsyaALLAH.hanya yang terbaik untuk buah hati pengarang jantung aku ni. ;)









Ini entry emo Pra-Raya (Bila Dua perasaan Berlawan)




Orang lain nak raya happy sakan, aku? happy ada..sedih pun ada, makin dekat nak raya makin terasa dua2 perasaan ni bercampur baur melawan antara satu sama lain, kadangkala happy yang menang..jadi aku tersenyum lebar, bila sedih menguasai aku lari masuk bilik, aku menangis sepuasnya, aku muhasabah diri, insafi diri..luahkan segalanya yang terpendam, tak akan aku tunjuk depan insan-insan yang aku sayang yang aku seorang yang tak kuat, tak tabah.tak akan sesekali!

Syukur padamu Ya Allah, aku antara yang bernasib baik, ada suami yang meringankan beban, ada anak penyeri rumahtangga, aku bersyukur dengan kurniaaMU ..tapi aku manusia biasa, emosi tetap akan jadi sebahagian dari aku.

tahun ni tahun pertama beraya jauh dari mak..insan yang paling rapat dengan aku, insan yang aku sayang sangat-sangat, aku akur beginilah adatnya yang harus dilalui bila melangkah ke fasa rumahtangga, mesti bertolak ansur, kita sudah punya dua keluarga yang harus kita sayang sama rata, jadi tahun ni turn untuk aku beraya bersama keluarga encik suami di sabah.

Semalam balik rumah mak, hari ahad mak akan berangkat pulang ke pahang, kg abah. Masa nak balik aku rasa sangat sedih ok.Lagi2 bila mak peluk cium dahi aku (dari baby sampai sekarang mak tak pernah lupa nak cium dahi aku tanda kasih dia...) kami berpelukan agak lama, panas muka aku menahan sedih, tapi aku tak mampu, bercucuran juga air mata kuar, mak pun ikut menangis..aku mintak maaf tak dapat beraya bersama tahun ni, hati aku cukup terusik, mula rindukan zaman kanak-kanak aku yang tiap-tiap tahun di pagi raya mesti bersama mak, aku anak manja mak, aku akui. sementelah aku satunya anak perempuan mak, aku ada 2 adik lelaki yang jarak umo 9tahun dari aku, bayangkan betapa lamanya aku pegang title anak tunggal yang manja dengan mak tu, bukan dulu je, sekarang pun manja lagi.Hehe.

Tiba-tiba aku terbayang ke masa depan, kalau dipanjangkan umo, anak aku dah besar, dah ada keluarga, sampai masanya dia pasti jadi macam aku kan, wahhhh..kuatkah aku macam mak aku bila anak tiada disisi di hari mulia?sedih lagiii..bukan tak gembira dengan kehidupan sekarang tapi tipu la kalau tak sedih mak sendiri takde kat sisi kita, ke ada orang memang tak suka beraya dengan ibu sendiri??

Ibu mertua aku tetap macam mak kandung bagi aku, tidak ada bezanya, cuma alangkah indahnya jika di hari mulia itu dua2 insan ini ada disisi aku, (macam agak tamak pulak aku ni) .Itu kalau diberi pilihan, pasti kita akan pilih yang terbaik je kan.Tempat  isteri adalah disisi suami..kata-kata itu yang mak aku bagi bila aku cakap dengan dia, aku rindu..aku rindu nak bersalam dengan dia di pagi raya, nak tolong dia kat dapur, aku rindu semua tu...;(

Lepas raya memang la boleh jumpa, tapi entahlah tak sama rasanya feel macam pagi raya pertama itu, pendapat aku la..



Apa yang aku buat??

Aku muhasabah diri. sekurang-kurangnya aku masih ada keluarga walaupun jauh dimata,aku ada suami dan anak disisi, letakkan diri aku sekejap ditempat insan yang tidak beribu bapa lagi, tidak punya keluarga, sesungguhnya aku Insaf Ya Allah...


Friday, August 26, 2011

Persiapan Raya.

Haloo peeeps..

Tak lama lagi Syawal akan tiba kan, excited sangat sebab tahun ni aku beraya bertiga, pertama kali beraya ada anak ni weh, selalunya aku asyik tengok orang je dukung anak pakai comel2 hari raya,lepas tu mesti aku buat geram2 kat budak2 tu sampai aku rampas golek2 dia macam itu anak aku yang punya, kali ni turn aku pulak. tapi sila jangan rampas dan golek2 kan anak aku, mak tak relaaa..kalau nak bagi duit raya ok tada hal..Muahahaha..

bukan aku je rasanya, 1st time mommies mesti rasa macam aku rasa kan, jangan nak malu-malu, ngaku je.Hehe.

Persiapan raya ala kadar je, untuk anak di utamakan la of course, walaupun dia kecik cinonet baru 5bulan, aku tetap hoverr nak bagi anak aku beraya sakan tahun ni.aku start cuti minggu sampai hujung minggu depan , flight hari ahad petang akan berangkat sekali dengan adik ipar , Tahun ni turn encik suami di papar, Sabah. oghe kelate sila tunggu aku balik raya haji. sob sob , confirm aku nangis pagi raya ni rindu mak abah.huhuhuhu.


Theme kami pada tahun ini adalah creme dengan ijau pucuk paku pisang.

Sebenarnya aku nak upload gambar baju raya untuk membasikan baju raya aku tu, tapi untuk makluman cabel cam aku ilang, boleh click2 je sekarang ni, tapi nak transfer tak boleh, apatah lagi nak guna lappy nyer bluetooth , lagi la dah jahanam..takpe la ye, maybe cam aku ni tak setuju idea aku tu nak basikan baju raya aku yang kelip-kelip datin wanna be itu

Sooo..kita tunggu la reveal selepas raya.Huhu


ini baju raya ke baju pengantin?? Haha
Ni bukan baju raya aku, aku saja je tergugel berkenan pulak pesen kain labuh sapu lantai ni

Tapi aku tetap peminat kurung ye.Curlasttt gitu....;)

Thursday, August 25, 2011

Semalam ke sungai, Hari ni ke Laut

Hye readers. ;)

Apa yang ke sungai, apa yang ke laut ni? Ikan 3 rasa ke? Haha

Apa lagi, of course la mood nak kerja bagi yang bekerja tu, aku jujur ni mengaku dah jauh sangat dah ke laut mood aku ni, awal minggu ok lagi, area sungai je dia main.boleh di kejar lagi, kalau dah masuk laut, sorry la. boleh lemas mood itu, Haha. dah start merepek meraban dah aku ni.

Dah la dekat nak cuti banyak pulak keje aku bertimbun yang nak kena siapkan, al maklumlah dah la cuti raya tu jatuh hujung2 bulan macam ni, bertembung pula dateline nak bayar gaji pekerja.Hari isnin depan aku dah cutiiiiii dah pun,Petang ni aku kena jugak siapkan payroll timesheet ni. Arghhh stressnya.. *hentak-hentak pen kat kepala tunjuk perasaan* Nak kena buat betul2 pasal aku taknak lepas cuti raya , aku masuk keje je ramai yang serang aku pasal gaji ada short, ot tak masuk la apa la sebab aku nak raya sebulan dengan aman.Masa cuti handphone line keje di offkan, harap maklum ye para kerligs ku.

Anak pulak dah selamat aku eksport (anak pun boleh main eksport2 ko jah.curlasttt..) ke rumah opah dia di sg.buloh, sebabnya babysitter aku dah start bercuti hari ini,dah gerak balik kg kat pahang dah pun sesudah subuh tadi.. jadi mak aku la jaga untuk 2 hari ni.Nak cuti awal kan kena masuk keje awal pulak. sayanggg wooo.. mak jadi penyelamat.Tengss mak, Love uuuu.

Habis je kerja aku petang ni aku updated blog dengan bertubi-tubi ye, updated persiapan raya, kad raya, ucapan raya dan segala raya la aku nak citer kalau berkesempatan. (baca kalau berkesempatan tu 3X)


comelll tak? feeling2 aku tgh kerja pakai cam ni ha..curlasttt kan.cun sangat.Hehe
Banyak2 colour aku grab colour ni pasal aku suka kaler oren2 sikit. tiba-tiba buang tebiat kan tukar fevret colour



                                         nak doodle free, boleh grab kat blog sis nieza
  tapi doodle raya je ye, doodle lain sila runding sendiri , peace! ;)



Daaaa...ok, tutup blog buka file buat keje ye cik jah!

Wednesday, August 24, 2011

Asthma


Hari ni tergerak hati nak citer pasal penyakit ni, bercerita pengalaman sendiri masa kecik2 dulu
Masa aku kecil, aku adalah penghidap asthma yang tegar, banyak pantang larang itu ini tak boleh makan, atau dalam bahasa lain kami panggil lelah, aku kena ni sebab keturunan, sebab nenek aku ada sakit ni, mak tak kena, cucu pulak kena. maybe la kot, tapi kuasa Tuhan kan..



Lelah ni tak boleh makan benda sejuk, tak boleh cuaca sejuk.kalau aku la..Dalam aircond (pernah jadi ni, dalam tren nak ke kl, punya sejukkkk gile aircond, aku kena serang asma) lagi satu..sure punya tido nafas tak lepas, senang citer semput la..tercungap-cungap aku macam orang lemas kalau lelah datang.Inhaler 24jam mesti ada.Kalau time lelah datang, toksah cakap la. rasa macam time tu nyawa macam nak putus. aku ingat lagi..;(

Dah la masa tu fevret aku jeruk2 ni sume, masa tu nenek pulak tauke jeruk salak, buah kelubi (lama tak makan) , buah seto dengan buah kedondong.sedapnya la sume jerukkk tu.

Jeruk kelubi


Jeruk kedondong

Aku la tukang jual jeruk2 nenek aku ni kat sekolah, sebungkus 50 sen je.murah je zaman dolu2 (ni aku citer masa sekolah rendah ni.) masa sekolah menengah takde dah mcam ni sebab dah masuk sekolah berasrama, tak duduk umah nenek dah.

Aku tukang jual tapi hanya mampu menengok je.makan tak boleh.Huhu

Tapi kan..banyak kali la berubat secara tradisional, secara moden tak jadi apa dah, doctor cuma boleh bekalkan ubat dan inhaler je, aku pun x pasti cara mana la yang berkesan kat badan aku, masa sekolah menengah aku baru perasan aku dah ok dah, duduk dalam aircond dah boleh, pergi tempat macam kat genting dah boleh, bersyukur sangat..sembuh jugak akhirnya.

Sekarang kalau makan jeruk pun memang rasa sakit sikit kat dada, tapi tak seteruk dulu dah, bila dah sihat macam ni, terpikir balik..betapa berharganya nilai sihat tu kan.:)