Wilis's readers. TQ all :)

This blog is dedicated to all the happenings of my life, my thoughts & feelings ♥

This blog is dedicated to all the happenings of my life, my thoughts & feelings ♥

Sunday, November 18, 2012

come back dgn title baru....

as salam....

fuhhh..lamanya x buka blog..nak kata busy x la jugak, tapi masa kot terbatas..kategori busy la jugak tu kan..huhu..skang kalu on9 pun thru bb je..dan ak x reti nak update blog pkai bb..lappy ada je tapi x sempat ku menaip anak bujang yg sulung tu pun busy la sgt kacau daun..budak celik it la konon..huhu..


last update blog bln 5e bln 6 mcm tu..haha..x sempat nak belek2 entry lama..masa tu preggy anak ke2 4 bln kot..skang ak dah selamat melahirkan pun..alhamdulilah...


rezeki nampaknya hero lagi kali ni..ak bersalin 31 october 2012 yg lepas..jam 1230pm di hos.sg.buloh..berat baby 3.54kg..Kali ni bersalin secara emergency czer sebab fetal distress..

anak ke2 ni overdue 11 ari..do hari kena induce kuar lak tanda n contraction..tp 6jam menunggu bukaan tetap 4cm..sedangkan bby dah poo2 dlm perut..dan ctg pun dh x cun..doc kata risiko baby termakan najis or lemas...so doc decide untuk induce untuk cepatkan bukaan..induce secara drip ok dan sakitnya maha la hebatttt..double triple dari normal contraction yg ak rasa sebelum tu..huhu..tp 4jam menunggu bukaan xde progress so akhirnya doc decide utk czer..pengalaman indah btol la bersalin kali ni sebab dah rasa normal contraction tup2 baby kuar ikut tingkap..tapi alhamdulilah babu selamat sihat sempurna..syukur dah bagi ak...


skang dalam pantang hari ke19..huhu...lambatnya rasa nak habis pntang...
lepas ni lagi la super duper busy agaknya dah ada 2 anak..hero lak tu dua2..semoga ak diberi kekuatan utk pegang title baru sebagai ibu beranak 2 ni..kikiki...


 
fresh from ot selepas dilahirkan......
 
 
 
 
 
pic terbaru baby redzal....seiras dgn abg long Rizq..mean copypaste muka papanya lagikkk..
 
 
hero ke 2 wilis...
 
SHAHFI REDZAL BIN SHAHIBUL...
 
 
 
cite pasal hero sulung kami pun lama dah x update....dah besar dah abg Rizq..dah genap 19bln dah :)
 
 
 
SHAHRIZQ DANIAL...
 
 
Dua anak dua kelahiran yg berbeza...normal dan czer dua2dah merasa...nikmatnya menjadi seorang ibu..pengalaman yg terindah..:)

Friday, June 8, 2012

new life of me :)

Bismillah.....


Tak tahu dari mana nak mula, makin lama makin x tersentuh blog ni..terlalu busy menyesuaikan diri dgn life yg baru. tunggu bila semuanya dh lncar bru Yza nak kembali berblog dan pasang impian nak jadi blogger tegar gitu..impian ok, bila agaknya terlaksana ni..muahahaha..

Dah dua minggu memulakan hidup baru..sbg apa? sebagai seorang housewife. akhirnya...tinggalkan juga dunia kerjaya dan buat satu keputusan yg insyaALLAH semoga Tuhan tetapkan hati ini adalah yg terbaik dan takkan berpaling ke belakang lg..

sume ni brmula gara2 babysitter Rizq dah resign sebab balik kg utk jangka masa yg lama..dan En.wilis  mmg x harapkan lagi org lain jaga anak lelaki kesayangan dia tu..sebab Rizq aktif sgt..amik2 dari umah babysitter benjol sana lebam sini jatuh..x senang hati la papa dia..anak bapak tu okeh..haha..En.Wilis suh buat pilihan either hntar duk dgn mymum (mymum la paling dekat kt shah alam je, mil kat sabah..lagi la kami xkan bagi dia jaga, silap2 jumpa anak sebulan sekali) or Yza sdiri yg jaga..1st choice mmg x la Yza nak pilih..x semudah itu nak lepaskan anak duk dengan nenek dia walaupun mymum pun minta nak jaga cucu dia sorang tu..tapi x sanggup la nak jadi weekend mum je..kami keje di usj, nak hanta anak ke shah alam x mampu nak redah jammed hari2..jumpa anak sekali sekala..so Yza pilih untuk jaga sendiri apatah lg sekarang dah sarat ni nak rehat2 kat umah je la , baru 5 bln dah berangan sarat okeh..haha..padahal pewot kecik cinonet je..

Memula tu x bosan la duk umah, sebab mmg x best la keje yg last Yza keje tu..boring ok, dapat boss yg cerewet lg, asal gi kenek check up asyik BP tinggi je..apa taknya, stress memanjang kt tmpat keje..jadi ni pilihan terbaik kot buat masa ni..seronok lak rasa duk umah..tapi duk umah yg bergaji ye...bukan main redah berhenti mcm tu je..kalo duk umah duit x masuk mmg x best..haha

Bergaji ni bukan apa, dari segi nafkah elaun tetap toksah citer la..of coz la kena up la bila Yza dah tak keje ni, kan camne nak shopping..hehe..tapi side income lak akan bermula bulan depan..En.wilis dapat tender kontrak baru di maxis..alhamdulilah rezeki anak2 agaknya..jadi mmg dia nak amik Accountant utk manage acc utk project tu..walah..apa susah2 hire org kan..wife sendiri mmg keje acc pun selama ni..jadi Yza akan bekerja dari rumah siapkan pay slip, monthly acc, dan etc utk project tu nanti..x susah pun..sebab dalam sepuluh org je workers nak kena uruskan gaji depa, oh ni project security tender..jadi x susah mana pun..Yza prnah keje bhg acc untuk Securiforce Shah Alam dulu..lagi pening puluh2 org nak handle..hehe..nak cuti bersalin 3 bln pun xpe dah bila keje dari umah ni..bukan hari2 pun ada keje..


Dari segi pengurusan masa mmg Yza xde msalah, En.wilis mmg flexible waktu keje dia..kadang2 je dia keje luar pegi visit post, meeting..kalau x mmg dia ada kat umah..jadi kalau time Yza nak masak..dia la handle Rizq bawa main ke apa..

itu je serba sedikit kisah baru dalam hidup Yza , sonok menjalani hari2 mendatang..lain la rasa bila jaga anak sendiri..hari2 dia ada depan mata..dia pun bangun tido muka x kelat mcm dulu dah masa nak kena hanta umah babysitter pagi2..dia senyum je skang ni..puas hati dapat jaga sdiri..Hari2 dulu berdoa kalau ada rezeki lebih mmg nak duk umah , alhamdulilah rezeki Rizq dan anak ke2 juga mungkin mahu membesar dgn Yza sendiri :)

nanti pinjam office kecik En.wilis je kat umah ni....kalau xde keje leh kuar dating dgn boss merangkap somiku tercinta....hehe..


Semoga semuanya berjalan lancar..semalam baru balik check up , BP masih tinggi..haish risau dah ni, camne nak jaga makan ye xmo kena darah tinggi ni..ni 1st time pregnant ada prob sikit..Rizq dulu alhamdulilah ok je..skang kuat makan masin2 kot..daging jgn cakap la..tiap2 hari makan burger dging berdouble2..haha..

Thursday, May 3, 2012

I MISS HIM :(


Aku taip entry ni lagi half an hour je nak balik keje ni, tapi hati dah x keruan teringatkan anak kesayangan ak, banyak sgt blogwalking hari ni, lepas satu entry ke satu entry milik teman dunia maya..ada duka ada suka..

tersinggah satu entry mengayat hati..nk share kena minta izin tuan entry dulu..nti la kedian ak cite..

cuma bila kita banyak dengar kisah org..sekurangnya kita akan lebih muhasabah diri, mmg ujian tu akan datang kalo Allah nak bagi..tapi betul la kata mak aku, nak compare diri jgn compare org yg lebih dari kita, compare dgn org yg kurang dari kita..ini kurang maksudnya mcm2 la..ujian yg ditempuh ke etc..sebab kalo compare dgn org yg lebih..kita akan rasa diri kita x pernah cukup dari segala segi..ak lebih nak citer pasal ujian hidup kita sebagai hamba Allah di muka bumi ni, bukan pasal compare harta benda ke apa..

kalau rasa diri terlalu byk ujian dalam hidup, org lain lg perit..yg mana kita ni kalo mata memandang pun dah leh tumpah air mata cam aku ni ha..nangis ak baca entry hamba Allah ni..apa lagi empunya badan, berat lg bahunya memikul..haish..lg2 buat yg bergelar ibu, ibu mana yg sanggup tgok anak sakit kan..kalo aku cakap kan org ingat tahu cakap je..tp ibu sanggup tukar nyawa sekalipun dgn anak kalo itu yg boleh buatkan anak jd sihat semula..kalau la boleh kan..


haish..emosi lak aku ni, teringat kt myson..








rindunya aku kat anak ak saat dan tika ini..hai la anak..agak2 tahu tak mama sayang syg sgt dgn kamu?


Wednesday, May 2, 2012

1 May yg Osem , kenangan manis bila disunting :)

Bismillah..

Selamat kembali bekerja pada yg dh start keje, tapi mesti ada yg sambung cuti kan alang2 public holiday berganti..sabtu ni ada lg..cuti terus la pi cuti2 malaysia..hehe..but not me la, sebab hari sabtu ni baru aku start bercuti panjang ada trip ke perak utk kenduri kawin cousin aku, lepas tu belated birthday party Rizq..baru berkesempatan nak buat..hari tu amik syarat tiup lilin sikit2..kesian anak aku tu, mama dia alahan sampai birthday party dia tertunda.Jadi start sabtu ni hectic gak la weekend aku, lucky me ada mak yg tolong masak2 nanti..:)

1 May bukan hanya cuti hari pekerja utk aku, kadang2 aku x ingat dah itu hari pekerja sebab 1 May lebih besar pengertian utk aku dan en.wilis, itu ulangtahun perkahwinan kami..hari kami di ijabkabulkan ;) wahh..terharu bila date 1 may datang aku leh bangun pagi senyum sorang2 ingat cerita 3 tahun lepas, sweet moment bila disunting en.wilis sebagai isteri..kami pilih 1 May dulu pun sebab itu kan public holiday, so tiap2 tahun on our anniversary date..confirm kami akan bercuti, sebab mmg hari cuti umum kan, xyah susah2 nak apply cuti nak celebs..:)

Dah 3 tahun berlalu..3 tahun yg indah dgn kehadiran seorang cahaya mata penyeri cinta..eh bukan sorang..dua org sebenarnya..cian anak mama dalam tummy ni x sebut dia lak..3 thun with 2 childs..mmg osem! haha..

Happy anniversary en.wilis.. i slalu jeles dgn u sebab walau u dah 30++ tapi asal u nampak muda dari i..kadang2 nampak sebaya..itu yg myfrenz slalu cakap..arghhh..xleh aku terima hakikat apakah penuaan aku terlalu cepat..haha..i love u so much hubby! kawan baik! kawan gaduh! hes everything :)

Monday, April 2, 2012

Tentang hero

Bulan april menjengah..best of april of coz la bulan besday aii..hehe. adoi la..dah tua2 nk celeb besday x agak2..huhu...minggu ni babysitter cuti lg seminggu ada hal di kg..so, semalam zass ke rumah mymu di shah alam anta rizq duk sana utk seminggu..ye la, mamapapa keje..sobs3..baru 1st day ni..i miss him so much. mak text bagitahu rizq duk "kacau" baby kat sana..mak ak kan babysitter 4months baby girl..mak cakap rizq sondol2 baby dgn kepala dia..dia pegang kaki dgn tgn baby pastu buat muka geram smbil ketap2 bibir leh bayang la mcm mana..adoi la..sejak nak beradik ni betul2 dah tunjuk sifat "abang" dia tu.

Rizq apa yg boleh aku cakap hyperaktif sgt..memang leh sesak nafas juga kadang2 tgok aksi dia panjat sana sini..buka mata je dia start explore satu rumah.."kemas" dapur pun pandai..pernah habis pecah botol2 sos dia hempas kat lantai..sekarang terpaksa buat pagar block dia utk ke dapur..bayangkan la mana x gugur jantung tgok anak hempas2 botol smpai kaca bertaburan :(..adoi la..mmg x boleh ditinggalkan walau 1 saat..

nak marah x jd bila ingatkan dia cuma seorang kanak2 yg baru nak explore sesuatu..lg x jadi bila dia pandai pujuk aku skang ni..dtg sondol2 muka dia kat muka aku..tanda nak cium minta maaf..sweetss :)

skang dh boleh berlari dah pun..tapi papa dia cakap anak lelaki dia ni jenis "berani mati" haha..tau sebab ape..sebab kalo papa sakat dia ke..mmg pecut la dia lari..x tgok bawah dah kot tersadung apa2..pintu pun dia langgar..janji dia dapat lari selamatkan diri..haha..kental sungguh la si kecik ni..itu aku x suka kacau dia buat2 nak kejar ke..mmg kesian je nanti dia lari sungguh2..last2 terlanggar pintu berbenjol dahi..

i miss him badly :( cepatlah seminggu berlalu...

Tuesday, March 27, 2012

Jadi makanan ruji


buah kundang or di kg ak kt kelate panggil buah kemion..tekak nk mkn yg ijau2 mentah lg tu..sebab lg rangup dan masam..tapi jumpa di mydin yg dh masak..jarang ada org nk jual yg putik lg kan..huhu..meleleh ak cicah kicap+cuka+gula+belacan+cili api..mabeless..




jeruk cermai yg rangup..alahai sedap sungguh..penat ni cari area usj xde jual..jeruk lain banyak la..gigih en.suami roger..kwn dia gitau di uptown puchong ada..zaaass ke sana membeli..jeruk baru lg..buah msih segar dn rangup..x lembik pun..pun sedappp..:)



ni jgn cakap la..senang nak jumpa kat kedai..senang juga la masuk ke perut aku..haha..kdg2 buat sambal..kdg makan camtu je..bila makan nasi kdg2 gigit2 mangga muda ni wat dessert..hehe..time malas sgt..cicah garam je..ekeke..ni buat cicah dengan air nise (gula melaka) +cili api..cicah budu pun sodap..
mangga muda dihatiku kekdahnya..haha..


ni slalu nampak pun x beli..dh preggy hai mulalah ngada2..haha..sampai makan sikit2 jimat..hubby mintak bukan bagi sebijik..bagi seulas amik rasa je ye yunk..nanti aii x cukup...lg2 la salak sabah..alahai rangup mencair dlm mulut rasanya..

skang..ak teringin nak makan buah rambutan..lg2 yg isi dia pejal rangup tu..ni penangan tgok citer kartun upin ipin duk jual rambutan tepi jln..haha..rizq la ni buka kartun depan mama..tapi mcm susah pula nak jumpa kat usj ni..dulu time aku taknak..kat tiap2 pasar mlm melambak..skang mcm xde je..bukan musim eh? huhu..lg2 kalau dapat rmbutan caler kuning tu..haha..dah start telan air liur dah aku ni..huhu..

Monday, March 26, 2012

Back to work!

Hi peeps..

back to work setelah seminggu bercuti, cuti keje..cuti blog, cuti fb..haha..sebab ak bukan pi bercuti makan angin ke apa..tapi seminggu melepek macam kain buruk kena sickness morning,noon,evening,night..or lebih tepat 24hours!..makan muntah, begitulah hari2 sampai aku rasa dehydrate..nak bgun pun rasa pitam..gelap je mata ni..badan toksah cakap la..mmg mcm baru kena patah2 je tulang ni..sengal2 1 badan..mmg hebat alahan preggy kali ni..time rizq dulu x pernah smpai tahap melepek..tapi setiap anak x sama kan..atleast aku ada pengalaman jd sebenar2 nya ibu mengandung..kan sinonim preggy mesti alahan..jd biasa la tu..*ayat nak sedapkan hati sendiri..haha..*

this week feel better sebab start hari ahad semalam..pagi2 tu aku dah x pening2..muntah2 pun x..ingat dah ok la..tapi..masuk je time maghrib tu dtg lagi..huhu..rupanya alahan dah bertukar ke shift mlm..tapi x kisahlah mlm aku dah boleh rest..jgn je pagi2..betul2 aku x boleh  nak dtg keje..huhu..

now, 10weeks..ada beberapa bulan lg utk alahan ni berlalu aku harapkan..dan muncul la time honeymoon di mana selera makan bertambah, berat bertambah..i like! hehe..sebab time preggy je aku ada can nak kasi chubby kan badan ni..kalu x keding je la leh tumbang kena tiup angin..eh, btw berat aku timbang masa mula2 tahu preggy 7weeks tu 46kg ok! haish..bila la nak bertambah ni..kurus sangat rasanya..huhu..skang lg kurus sebab betul2 xde selera makan lg..pahit je mulut ni..huhu..

Thursday, March 15, 2012

Happy 1st birthday my sweetheart SHAHRIZQ DANIAL

putera kecil...1 year ago....

Hari ni, 15th March 2012 genap setahun putera kesayangan aku..how ttime flies (tetap nak guna ayat klies..huhu)

serius malam tadi aku x lena tido..Rizq kat umah mak..rasa mcm sangat2 sedih bila ingat balik semalam tu setahun yg lepas aku bertarung nyawa jam 2 pagi nak melahirkan dia..aku belek2  folder pic dia dari baby tgok satu2..menitis air mata sebab sangat2 x sangka dah setahun jd seorang ibu..hukhuk..

entah la..emosional sgt semalam..rindu sangat2 kat rizq..dh kul 12 pun aku soksek2 duk sedih, bukan aku sengaja tapi kuar sendiri air mata ni x tertahan..hubby kesian agaknya..dan2 tu gak dekat kul 12 dia ajak pi umah mak aku tengok rizq dan tido sana terus la..huhu..pagi ni lepas subuh dah turun keje sebab keje usj, umah mak aku kt bukit subang s.alam.

Sampai sana mmg rizq tgh tido..tenang terus hati aku ni, aku nak dia berada disisi aku sempena  hari bersejarah dia..biar sama mcm setahun yg dulu..bila dia bersama aku dalam wad smpai ke pagi..mcm tu la aku nak semalam..huhu..thanks en.hubby sgt2 memahami sanggup drive tgh2 mlm nak tunaikan hajat si ibu yg rindukan anak..:)

aku dgn mak merancang nak buat mkn2 family kecik2 je..mak volunteer nk masak..side dishes aku yg prepare..janji ada sambutan utk 1st birthday anak..sebab kami xmo mentang2 nk dpt adik..perhatian utk rizq terkurang dimana2..

happy 1st birthday syg..mama doakan anak mama jg anak yg soleh dan berjaya dunia akhirat..susah nya mama nak dapat rizq dulu..2thun menanti dgn papa..

Monday, March 12, 2012

Macam2 yg bermain di fikiran

Lama giler rasa x update blog..taip sikit2 simpan di draf, x jugak publish..mood berubah2 je aku sekarang ni, pembawakan baby kah? huhu..

selama preggy for 2months ni, alhamdulilah alahan xde mcm preggy kan rizq dulu, tapi mual2 tu aku rasa gak la..itu pun buat aku bad mood gak, mual2 tapi x muntah..sangkut kat tekak..sgt x selesa ok..tapi skang keje aku makan tido je la yg aku on memanjang..huhu..rizq mcm biasa dah di biasakan jln2 dengan papa dia bila mama nak beristirehat..takleh la nak berkepit dgn mama lg, kan kuar adik..dia x nak dgn papa dia..dua2 nak ngendeng dengan aku..aiyok!

bs aku lak bercuti seminggu sempena cuti school ni, so takde bs terpaksa hanta rizq ke rumah neneknya utk seminggu. aku tahu dia happy kat sana sebab ramai kwn..mak aku lagi manjakan cucu dia yg sorang tu..tapi smalam balik umah rasa sunyi pula rizq xde..biasa dengar dia duk membebel..ni sunyi sgt..oh son, gonna miss u so much! baru sehari..ni seminggu dia xde kat umah..berhoneymoon la mama-papa..hek, babap kang! haha

tapi bukan slalu aku dapat berdua2 an dgn suami sejak ada anak ni, mak sgt memahami nak aku berehat dan happykan diri dan dia volunteer suh rizq duk dengan dia, itupun sebab bs xde seminggu, kalo ikutkan mak aku, dia mintak nak jaga forever..cannot lah mak..hehe..kami pun rindu kat anak gak..susah gak cucu sorang ni, itu la buah hati pengarang jantung dia..huhu..

plan malam ni nak ajak hubby tgok movie john carter..terpikat dah aku tgok iklan dia..mesti mlm ni gak nak tgok..huhu..lagipun tekak aku ngidam nak makan popcorn kat panggung..haha..mengada sungguh..lama x tgok movie rasanya dah 5bln lebih..ate, ada anak kecik..nak tgok movie camne..huhu..

haish..rindu sungguh rasa kat rizq..sebab dia suka buat muka nakal dgn aku...sgt2 menyejukkan hati mama dia ni..miss u son!

Tuesday, February 28, 2012

Penantian berakhir :)


hari tu aku ada post pasal perasaan ak yg duk berdebar sebab period x reti2 nak dtg..cuak gak la tapi memang get ready je sebab memang x buat family planning..papa rizq xmo family planning utk anak ke-2 ni, lepas yg 2 ni KONPEM! mama rizq nk amik family planning..ni persetujuan kami hubby wifey la...hehe

dan semalam kat tmpat keje aku tetibe demam..seram sejuk rasa..ahh sudah..dah x sedap badan dah..teringat masa mula tahu preggy kan rizq pun cam ni la simptom2 dia..itu ak tergerak hati beli upt wat test sendiri..sebab naluri hati aku ni dapat rasa mcm ada "isi" dalam perut aku ni..

Dan..test2  je berdebar tunggu 1minit pertama nak tgok bape line naik..2 line!..confirm la preggy lagi..terus gitau hubby, xde la seprises2 mcm anak pertama dulu..hehe..hubby pun cakap syukur la rezeki..mmg dia teringin nak anak cepat sebab hes 32 now..dia cakap umo mcm dia dah layak ada 2org anak at least..hehe.sape suh kawin lambat..huhu..

aku? kalo hubby happy aku pun happy la..xpe la jarak dekat utk no.2 ni, atleast ada kawan rizq nanti..x la dia main sorang2 kat umah tu..biarlah anak2 aku membesar sama2..due maybe bulan 9, x confirm sebab x gi jumpa doc lagi..aku agak dari kiraan sendiri je bila last period..

Memula macam segan la anak bulan depan bru nak masuk setahun nk dapat lagi..hehe..tapi pedulikan la org lain, yg penting kami hubby wifey mmg tgu kehadiran zuriat kedua ni..kalau sepasang lg la best..kalau boy lagi pun syukur alhamdulilah..tetap anak kami.

Cuma sekarang ni aku nak dapatkan nasihat doc sebab rizq masih bf, xde efek ke kalo tgh preggy bf kan dia..start semalam bisik2 kat rizq.."jgn risau abg long nak dapat adik..kasih sayang mama x pernah bertukar..tetap bertmbah dan sama rata utk anak2 mama,insyaALLAH :) "

Monday, February 27, 2012

Shahrizq Danial milestone - 11month

Bismillah....

Lama betul rasanya x update perkembangan anak bujang kesayangan aiii tu..bujang kerr?? haha..ye la kot, dah besar dah..hes 11months now..ilang dah bau baby, bau masham mushuk jee..tapi yg masham tu la yg buatkan mama selalu rindukan dia..kalau kat ofis teringat balik gelagat dia aku leh senyum sorang2..masa duk cintan cintun dgn pak dia dulu pun x seteruk mcm ni..haha..

update 10 bulan pun xde sebab mama nya ni busy yang amat..ni update sekaligus la..paling akan aku ingat shahrizq danial dah leh berjalan pada usia 10bulan 14hari..yg ni berjalan btol2, xde pegang mana2 dah..kalo kat mall x mau dah dia berdukung, mesti jerit2 nak turun jalan sendiri..bila lepas kemain la sengih2 lagi, tapi dia suka "buat kacau" hehe..confirm la kalo msuk kedai dia "mengemas" mcm dia slalu buat kat umah..adoi la, ingat lagi aku lepas dia kat mydin, dia amik kotak biskut dia buang ke lantai..jadi mama amik la bayar, sebab rasa bersalah..nasib biscuit yg murah2 je..



di supermarket - kemas rak sayur

Jadi la ada pic kenangan utk dia..aku x tahu nape pic ni jd kecik mcm ni, jd aku largekan..so terus samar2 dah..aku guna hp adik aku, samsung corby, masa ni bb aku memory card kena virus..xleh amik pic pun..sedih gilee byk pic rosak.


tgok budak xmo kena dukung ni..geram aku terkedek2 dia jalan dalam pasaraya tu..aku yg semput nak kejar dia..huhu..betul2 seminggu pertama dia dapat jalan tu dia mabuk kaki..kalo kat umah dia kuar masuk bilik, ke dapur pastu ulang alik ke ruang tamu lak..tak mau duduk lnsung..makan pun sambil jalan..hahaha..


pic kat umah nenek..tutup saji nenek dia buat main..sabar je la nenek dia layan kerenah cucu sorang ni..


update lain:
- Masih bergigi 6 btg, 4 bhg atas 2 di bawah..tapi gigi ikut pak dia..kat depan dua dah cam gigi kapak aku tengok, kalau bf paling takut dia wat aksi geram dan mengeget..adoi la..

- berat 11bulan 11.6 kg, dah susut dari bulan lepas sebab masa dia sakit ari tu dia kurang menyusu dgn makan..

- tinggi tak la aku ukur, hehe..tapi balik kg ri tu, moyang dia..sedara mara sume tegur ikut size pak ni..hubby aku kan comel je orgnya..ala-ala bell ngasri..hehe..

- 3 perkataan yg dia dh leh sebut dan slalu sebut.. pa-pa, ma-ma, baba (itu ye yang aku selalu dengar..baba tu tak tahu la stand utk apa..haha..tapi dia xdela sebut jelas kalau papa tu dia akan sebut pjg la papapa..mesti terlebih la perkataan tu..hehe

itu je buat masa ni..bulan depan nak setahun dah anak aku ni, cepatnya masa berlalu..baru 2 hari lepas duk belek video dia dari baby..alahai rindunya mama syg saat2 melahirkan awak..

Friday, February 24, 2012

bila sesuatu yg dinanti x kunjung tiba

sesuatu la sgt..hehe..sebenarnya aku duk tunggu hari wanita aku muncul ni..ni terikut hari wanita sebab dengar kak nana panggil cenggini..haha..
dah overdue 2 minggu..panik juga la aku..sebab bila cite2 kosong dgn member2 pasal plan for next baby..on je sume termasuk aku la..konon2 x sabar nak ada baby lg..tapi bila period x dtg2 ni aku berdebar2..takut pun ada..haha..sebab duk fikir rizq belum setahun lg tu..tapi tu x kisah lg..lasak lak tu..nanti kan dia x puas bermanja2 camne?

pastu rizq masih bf,leh ke aku bf dia kalo tgh preggy ek..kesian lak sebab aku niat nak bf dia sampai 2thn insyaAllah..dah lewat date camni baru nak pikir -ve..haha..sebelum ni x pikir, pikir seronok ada baby ni..sebab tu x buat family planning utk anak ke2..

eh2..aku ni cuak mcm2 konpem dah ada..belum lg sebab check xde pun..cuma tu la 2minggu lewat mcm lama sgt.. xpnah aku mcm ni..tapi kalau ada aku terima dengan hati terbuka..xpe2..bagi lg seminggu kalau xde kena jumpa doc, mana tahu sakit ke apa..huhu..

Thursday, February 23, 2012

Merasa juga akhirnya, itupun sebab sponsor :)


Ini bukan entry merasa makanan ke apa ni, tapi merasa juga aku nak masuk slim world tempat kak jena zain dgn erra kuruskan badan tu..kalau kuar duit sendiri memang kirim salam ok, sayang la duit satu treatment cecah rm 300..x mampu den..lg pun aku xde sebab nak gi slimworld bagai kalau body dah sekeping kena tiup angin pun terhuyung hayang *dass penampo sebijik*

Alkisah nya sebab ada NGO dtg ofis utk collect donation tuk NKF (National Kidney Foundation) jadinya dapat la sebuku kupon, mcm2 kupon ada..Thai express la..sushi, worksop la..tapi sume itu x menarik perhatian aku, kupon biasa je..dah slalu pegi..yang dua ni je yg memang aku excited la..jakun katakan x pernah masuk tmpat2 gini..huhu..

Slim world ni dapat 2 kupon free..1 utk body treatment..worth rm488 slamat duit..huhu) yang ni aku hadiahkan utk mak aku, mak kan comel kebabom..hehe..leh la mak manjakan diri kat slim world tu..dan 1 lg kupon facial treatment..worth rm 300..yang ni aku amik..sesuai la aku tadah muka kat sana, leh sental2 muka x bape nk licin ni..hahaha..

Dan kupon yg lg buat aku tertarik ialah 14days free access Celebrity fitness..1 kupon worth rm 700, jimat dh 1400 utk 2 kupon ni, tapi yg ni kena call utk appointment..jadi la kan dapat merasa..kalau harap duit sendiri idok la nk buang duti dekat 1k masuk gym, aku dgn hubby stok exercise jogging tepi tasik or main badminton je..haha..mula2 aku nak gi dgn hubby, tapi x adil lak, utk mak ada..utk abah xde..jadi kasi hubby dgn abah la..gi la u all kuatkan otot2 kat gym tu..hehe..


dan byk lg kupon2..utk maskuline pun ada body therapi dgn facial almost 500, tapi aku xmo kasi hubby sebab xmo la dia kena urut2 kat spa tu..haha..biar aku je la yg spa kan dia..hehe..mana yg aku x guna tu aku nak pass kat org je..nti la aku belek2 dulu yg lain..

Daaaaaa......

Tuesday, February 21, 2012

2 minggu yg cukup mencabar

Bismillah...

tak tahu nak mulakan dari mana, lama x update blog sebab sebelum ni aku ada update pasal nenek sakit di kg..jd aku amik cuti seminggu balik kelantan ziarah nenek..alhamdulilah, dia bertambah sihat dah..mak aku sampai x blik tido umah di kg, dia tido di wad jaga nenek..ye la..dia la satu2 nya anak pompuan nenek, ralat kan kalu mak sakit kita jauh..of course bila ada peluang..satu saat pun xkan dilepaskan utk berada disamping mak..masuk wad je peluk cium nenek, air mata nak tumpah, tapi aku tahan. aku nak dia happy kami balik dari jauh nk tengok dia..takmo sedih2..dan of coz cicit dia..rizq pun happy jmpa moyang..mula2 nangis..ye la, dah 5bln x jumpa..last blik kg rizq umo 6bln..aku sedih tgok mak suap makan..selera sungguh dia, mgkin anak cucu ada depan mata kan..cuma ralat sebab aku teringin gak nk tido di wad, merasa sekali jaga dia..tapi aku ada baby kecik, mak aku x bagi..itupun mlm pertama tido di kg lepas balik dari hospital tu anak aku menangis2..jam 1 pagi sampai jam 3 pg, ahhh sudah..hati aku x sedap dah..mcm ada sesuatu..sebab anak aku mcm tkut nak tido..nangis berkerut2 dahi..kuat lak tu..tapi aku sedapkan hati mgkin dia x biasa bertukar tempat tido..

ok, itu cerita seminggu pertama di kg..nenek pun dah kuar wad..alhamdulilah..
balik je kl, patut dah msuk keje la lepas cuti seminggu, tetapi..anak aku lak x sihat..ingat demam biasa sebab tiba2 naik suhu badan dia, rizq kalau demam dia diam je x aktif..ini tak..yg paling ketara bila nak tido, dia jerit2..menangis mcm ketakutan..peluk aku erat2..dan biasa berlaku kul 12 keatas..mahunya aku x seram sebab bila aku bacakan yassin, pasangkan ayat Al Quran, bulu roma aku pun berdiri..serius mcm ada sesuatu, sampai la kul 5 pg..lepas subuh bru dia tertido..tapi kesian mata dia bengkak merah2..jadi sambung lg cuti..lagi satu dia jadi xmo menyusu..aku bagi botol dia leh baling jauh2..siap bgun sepak lg botol tu..dia cuma nk bf je dgn aku, nasib la susu masih byk..kalo x kesian anak aku kelaparan..itu mlm pertama..aku tgu mlm kedua jadi lagi...tapi awal la kul 10 mlm dia dah start merengek2..xmau main sendiri..bila bf dia tertido, tapi tak sampai setengah jam, dia terjaga meracau2..dgn mata tertutup..Ya Allah..x senang hati dah aku..terus mlm tu juga jam 11 mlm aku pack barang balik umah mak aku...sebab kat area umah aku ni aku tak kenal org yang boleh ubat kes2 mcm ni..sampai umah mak pun dia sambung lg la menangis tu...dengan aku menangis, tak tahan tgok anak aku x makan, x minum susu..xleh tido..kesian dia kena kacau mcm tu..

kat umah mak memang dah standby air penawar yg ustaz bagi sebab petang tu mak aku dh gi amik, utk standby..ustaz siap bagi tangkal ayat Al Quran pakaikan buat rantai di leher..lepas dah mandikan dia guna air penawar, bagi minum sikit..alhamdulilah..dengan izin Allah, dia tido nyenyak sampai pagi...mengikut kata ustaz anak aku keteguran masa melawat moyang dia di hospital..ada yg anak aku nampak dan buatkan dia lemah semangat..padahal kami pergi siang, bkn waktu maghrib ke apa..dan baru aku notice nak jalan kaki ke wad tu kami parking kete pelawat kat belakang..mesti jalan kaki melalui rumah mayat dengan wad bersalin..aku agak kat area2 situ la kot..tambah ustaz lg anak aku ni "org baru" kt tempat tu..jd mende2 gini suka la kacau org2 baru kat kws mereka...kesian kat rizq..dia lak jd pilihan, anak aku smpai bengkak mata, cengkung xmakan x minum..

Semalam lepas seminggu duk umah mak, aku bawa rizq balik umah kami..tapi berbekalkan air penawar ustaz bagi tu takut jadi apa2 lagi..tapi alhamdulilah semalam rizq nyenyak tido..bubur nasi pun semangkuk dia dah leh habiskan..minum susu pun dah ok..aku harap rizq leh lupakan la apa yg dia nampak..kesian baby ni, nak bagitahu kita x reti, dia tahu nangis je la sebab takut..huhu..aku ni kalau ikutkan lemah semangat gak, tapi demi anak..aku berjaga malam masa dia kena tu sebab aku xmo anak aku rasa dia kesorangan..

ni 1st time aku berhadapan dengan benda2 gini, cukup mencabar rasanya hati aku sebagai ibu tgok anak mcm tu..belum lg bila papa dia keje smpai lewat mlm, aku berdua dgn anak..masa ke dapur pun tetibe rasa berdiri bulu tengkok aku..jd lemah smgat mcm mana pun aku buat tak tahu je..kena ingat dia makhluk Allah juga..Jadi mcm ni pun sebab Allah nak uji kami sekeluarga, kalau Allah x izinkan xkan jadi..

2minggu yg mencabar dah berakhir, hari ni dah mula bekerja, call babysitter pun cakap anak aku ok je makan tido sume..Alhamdulilah..

Thursday, February 9, 2012

Sedih ;(

Last entry aku ada citer kan ada perkara sedih ada perkara happy yg berlaku..yg sedihnya my grandma sakit. skang warded di Hos K.krai..ingat nak balik 2hari lepas, tapi paksu ak di kg suruh tgu dulu..sebab my grandma demam je on off..dia xmo nyusahkan aku dgn mak aku, mak aku je la anak yang duk jauh..anak pompuan sorang lak tu..i guess nenek rindukan mak aku, the only one her doter, dan rindukan cucu2 dan cicitnya yg sorang ni..Rizq. last balik kg di klntan bln 7 last year.


Tapi..semalam, paksu call suruh balik jugak..nenek dah nazak :( x bergerak pun, makan x lnsung..cuma bergantung pada air..itu pun dah 20botol masuk air, xde perubahan..sampai satu tahap Doc suruh bawa balik umah sebab xleh wat ape2 dah..nenek aku ni sakit tua, asma kencing manis sume ada..bila doc cakap mcm tu. aku sedih..hari ni aku akan balik kg, aku nak bawa Rizq jumpa moyang dia..tapi nk tgu habis ofis hour ni dulu..Ya allah..nangis2 aku di ofis ni, kuatkanlah semangat nenek aku Ya Allah..dia bukan saja nenek utk aku, tapi ibarat ibu..sebab dia yg jaga aku dari umo 2bln sampai aku jadi org mcm ni..

semoga nenek aku cepat sembuh, nenek aku kena kuat..dia mesti kuat sebab aku nak dia tengok anak aku membesar..:( sedih sangat..xleh nak etruskan dah entry ni..:(

Wednesday, February 8, 2012

Sambung cuti dan habiskan masa dgn anak tersayang :)

Selamat kembali dan selamat berkerja bagi yang dah mula bekerja, habis dah kan cuti public, tapi3..aku masih bercuti..ngeeeee :)

Cuti x dirancang ni, serious! aku dah bersiap ko nak turun keje tadi, angkut beg anak, dengan beg keje aku lagi, menapak ke tingkat 10 rumah babysitter, ketuk2 xde org bukak, call hp lak off. sakitnya hati..cer la letak diri korang kat tempat aku, penat weh dukung budak 12kg dengan bag2 lagi berdiri almost 1/2 hour tunggu org buka pintu sebab baysitter sendiri confirmkan hari rabu dah leh hanta. aku ketuk bagai nak roboh, call hp hubby dia x angkat gak. ok aku fedup aku text en.wilis aku nak balik, pinggang aku dah sakit dukung anak..balik je umah, pukul 9.30pg (aku masuk keje kul 8.30) babysitter call bagitahu sorry sebab dia masih di kg, hp habis bateri, dia nak call aku tapi x terjaga..kul 9 baru bangun. Whatteheckkkkk!!!

serious aku a'ah je letak hp, aku kalo sakit hati xleh cakap nanti aku marah2 lagi la leh wat gaduh. tak boleh ke bagitahu semalam, atleast leh hantar anak ke rumah mak aku ke, sebab aku tak bodoh kalau tahu org takde kat umah nak juga penat2 berdukung hanta anak kesana..ketuk pintu bagai nak roboh, susah ke nak bagitahu semalam, xleh call sms cukup. menyusahkan org je, kalau sekali dua buat takpe tapi sebulan 2,3 kali..ko bayangkan la sebulan tak lari 4,5 hari aku amik cuti kecemasan gara2 babysitter je. tapi payment full x pernah aku potong walau 1 sen.  bulan lepas seminggu aku amik cuti sebab dia di kg, bulan 2 ni cuti lagi..ingat aku ada share ke dalam company. serious sakit hati..memang la dia ada hak nak jaga ke tak..tapi kalau taknak jaga, inform. aku bayar bukan suruh jaga free.

Dan sekarang hubby sendiri pun dah sakit hati, selama ni dia diam je..kalo dia dah start bersuara, mmg x la aku nak hantar lg..kami dh bincang dah lepas ni nak hanta Rizq duduk dengan my mum utk sementara waktu..aku leh ulangalik dari sana ke rumah kami. biarlah berkorban sikit daripada terus mcm ni.paling2 dua bulan je lagi..after Rizq 1 year, memang en.wilis decide nak jaga sendiri. dia kan keje sendiri :)

More update later..lama bercuti , bayak sangat perkara gembira dan sedih berlaku. yang sedih tu kemudian la cerita.

Yang gembiranya, my lovely son dah bleh berjalan! stabil dah..weekends ri tu, kami reward kasut utk dia sebab sebelum ni sume kasut pre walk yg dia pakai..kat mall kitaorg try lepas..terkedek2 mcm robot dia jalan....hehe happynya rasa..eh, memang sume mommies akan tunggu saat2 ni kan.

Wednesday, February 1, 2012

february dah bermula

dah lepas lunch baru ada masa nak update..bru masuk ofis, makan pun tapau mkn di ofis..hari busy utk aku ari ni pasal dah 1hb, nak bayar gaji workers..bangla dekat sini kami bayar cash je..jadi pagi tadi ke bank kuarkan duit cash..seriau aku 1st time kuar duit banyak2..takde la juta2 pun..workers ada la 8org keje kat production. bos besar x balik lg, terpaksa handle gaji dgn adik dia..patut smlam dh dapat, aku la juga lambat kira punchcard, aku ingat adik dia nak buat.last minute mesej aku suh kirakan.. sian budak2 tu asyik naik tanya aku bila nak gaji.

bila kuarkan cash tu terus la tolak sekali gaji aku, dah mcm bayar gaji diri sendiri lak, feeling2 jd bos kejap..hahaha..lepas tu balance2 duit gaji lebih jadikan peti cash utk ofis..pun dia pass aku jaga duit tu skang..kat ofis dh x xde lock drawer, terpaksa la angkut bawa balik umah..jgn aku terpakai dah..hehe..jadi ari ni banyak keje pun ak x stress sebab duit dah masuk..duk pikir nak perabis kat mana je..hehe..tengah demam x baik2 lg ni, nasib la masih weekdays, terbatas pergerakan, harap2 hari minggu nanti aku dah sihat dah, nak dating pagi2 ahad tu dengan mak aku kat pasar tani mega stadium s.alam tu, nak bagi duit umah (kami walaupun tu umah mak, aku tetap kira sewa dari dia, mcm duit poket mak la tu) motifnya aku malas nak ke bukit subang semata2 nak bagi duit je..nak bank in kan x jumpa mak lak, xleh..the only 1 doter ni kan manja. seminggu sekali mesti nak jumpa cium2 laga pipi dgn mak..hehe..

jadi kami plan nak jumpa kt pasar je la, pertengahan dari usj ke bkt.subang tu..harap2 aku dah sihat la..apa la guna ada duit tapi kesihatan x baik kan..itu la org cakap nilai sihat xleh dibeli dgn duit..huhu..

Tuesday, January 31, 2012

Sakit hidung

ni sakit hidung bukan sebab tersondol tiang ke apa, tapi aku tgh selesema ni, pastu rasa mcm seram sejuk nak demam pulak..alahai, lemah terus rsa badan..tapi ni aku keje gak, dah cuti seminggu, smlam bru start keje..segan lak nak amik mc ari ni, lgpun selagi aku boleh bgun aku keje je la, dah betol2 K.O baru aku mc.



dari pagi duk bersin sampai merah2 idung, pedih lak tu..flu kalo jenis hidung berair je ni rimas aku..mcm paip bocor dah rasa, lunch nti nak gi beli ubat selesema, aku ni jenis kena makan ubat, 2,3 hari baik la..

adoii la..buat keje ri ni ditemani tisu sekotak kat meja. tong sampah pun dh penuh tisu..huk huk..

Monday, January 30, 2012

Kes sakit perut : aku ingat aku sorang yg kena

berbalik citer aku sakit perut memulas2 pagi tadi tu..dari jam 2 pagi lg aku terjaga dri tido, sakit tu mengingatkan aku mcm sakit tanda2 bersalin dulu..cramp2 kt perut dgn pinggang..hehe..stress sungguh rasa, dah la nak keje sok nya, tido lg tak lena sebab ulang alik ke toilet..berebut lak tu dgn en.wilis. Haha

weekend semalam aku ke wedding sedara2 sepapat aku join rombongan dari kelantan la belah lelaki, pantin pompuan nya org klang..ni 2nd la jodoh org2 jauh ni..biasa kenduri belah aku dekat2 je sume sepupu2..sume oghe kelate juga..ni kelate vs selangor..yg 1st dlu aku la buat rekod, minta dgn mak nak kawin dgn org sabah..pengsan mak nak sponsor duit tambang flight rombongan..hehe..

back to topic, stress sungguh la ikut rombongan ni, sebab pantin pompuan lambat siap..kul 3bru sanding..perut aku dah lapar..tunggu tepi jalan xleh masuk umah dia sebab tgu siap dulu..panas lak tu, ada anak kecik lg..rizq merengek2 rimas dia..belah lelaki dh membebel..haha..ye la..kat kelate biasa kami kul 12 sanding dah..kalu pukul 4 ni 2nd round dah aku makan kalo kenduri di kelate..biasa la kan..lain tempat lain adat...kita kena paham la..paling lucu makcik aku la bleh dia cakap kelate dgn besan dia..besan dia ha'ah je la mcm paham..haha

dah dapat masuk..berdiri lg bawah khemah, xde tmpat duduk lnsung..penuh meja dgn jemputan..so, kami tunggu la org habis makan bru la dapat makan..elok2 aku plan nk bergambar dgn pantin xjadi sebab perut lapar x mkn dah jam 4 dah..aku ingat kalu kita belah rombongan lelaki ni dah standby la kan meja reserved siap2..hehe..





pantin tabur gula2 utk budak2

ni la je la pic pantin aku dapat amik..ni pun sebab berdiri lg tgu meja kosong, dah dapat meja terus mcm piranha makan cepat2 sebab org lain sume berdiri pegang pinggan nak duduk makan..makan x aman aku, tak lepah tekok ore kelate kata..hahaha..
ni kes tempat terhad, tapi jemputan ribuan org..dah abes makan aku bagi signal kat mak nak balik..sebab anak dh merengek2 kepanasan..

pagi tadi kul 2 aku dapat mesej dari cousin aku dia dgn bini dia sakit perut smpai xleh tido, dia tanya aku sakit perut gak ke? aku cakap a'ah ye la..sama la kami laki bini pun sakit perut..pagi2 ni bawa bekal minyak angin ke ofis..pastu kul 10 td mak mesej aku gitau dia sakit perut, adik2 aku gi skolah patah balik tak tahan perut memulas2..end up dak2 tu terbaring kat umah xskolah..call makcik yg bru gerak blik kelate smalam..diorang lg advance..kul 10mlm tu dah sakit perut msa on the way balik kelate..asyik berenti je kat petrol pam..hahaha..

jadi kesimpulannya, aku rasa ni kes makan kenduri semalam la ni..sebab aku makan nasi tu kat situ je..lauk dalca dgn ayam msak merah..agak2 ribuan jemputan lain mcm kitaorg jugak ke? hehehe..tapi xleh salahkan pihak pengantin sebab bukan masak rewang mcm kt kg..ni catering punya..

itu la citer nape aku sakit perut keracunan makanan ni, 5/2 ni kenduri sambut menantu di kelate pula..tak tau lg balik ke x...cousin aku bagi cadangan, kalo nk balik ikut rombongan belah pompuan la pula naik bas ramai2..hahahaha..

Kembali bekerja : Hubby tercinta jd babysitter hari ni ;)

Kenapa aku cakap mcm tu? sebab kalau cuti pun memang ofis kosong..kalau aku masuk keje pun aku sensorang kat ofis sebab bigboss family vacation ke india x balik2 lg. tapi sorang2 pun kena masuk keje gak, di bayar utk buat keje kan. Hehe.

seminggu bercuti lemau sungguh nak datang keje pagi td, mcm zombi kg pandan dah aku rasa kaki melangkah turun dari umah, Rizq lg yg wat muka sedih mcm xmo kasi mama dia gi keje, ye la..seminggu berkepit dgn aku, sedih la dia..bukan dia je..aku lagi sedihh...waaaa..

Dah siap2 bag dia nk ke umah babysitter, mcm2 hal pulak..aku ketuk pintu umah babysitter xde org bukak, call hp dia tutup..aku ketuk kuat2 mcm along mintak utang dah, kot2 dia dalam bilik tido x dengar..pun x buka, dekat setengah jam juga, mana aku dukung anak, bawa beg dia, beg aku lagi..setengah jam rasa nak patah pinggang..sakit perut memulas2 lg (kes sakit perut ni aku citer kemudian, ada kes)

Akak ni pun cakap dia dah ada umah dah ari isnin, aku leh hanta Rizq mcm biasa..tengok mangga umah dia pun x lock, confirm la ada kat umah..tengok jam dah nak kul 8..aku nak rushing gi ofis lg, dah la 1st day start keje balik, x suka la dtg lambat..walaupun bos aku xde..mesin punch card ada :p

last2 fed up la tunggu, call en.wilis tanya dia kat mana, dia gi site hanta budak je pagi tu..nasib la dia on the way nak balik, jadi hari ni en.wilis jadi mr.mama jaga Rizq kat umah..kul 9 lbih sampai aku sampai ofis..konpem2 la merah punchcard aku ;( masuk ofis akak babysitter mesej minta maaf tak dengar aku ketuk pintu (x dengar apenya, dah mcm nak along minta utang aku ketuk)

serius ni la masalah besar aku tiap2 pagi..babysitter sangat liat nak bgun tido..dah tahu jaga anak org patutnya kena standby la, kalo nk tido pun on kan hp, leh aku kejutkan..bukan aku hanta lepas subuh mcm dulu2..kul 8 bru hanta. org xde anak kecik..biasa bujang lakibini memang sedap la kan layan tido pagi2 x yah bangun awal2..hehe..

tapi aku xleh tukar babysitter sebab akak ni prob dia tu je..suka cuti banyak kali dan liat bukak pintu..tapi aku suka dia jaga Rizq sebab dia je paham perangai lasak anak aku..sebab dia dah jaga dari baby lg..lg2 jaga Rizq sorang je..dia pun xde anak..tumpuan byk utk Rizq..itu aku suka..hehe..

Apa la agaknya anak aku buat dgn papa dia kat umah tu? papa tidokan anak ke anak yg tidokan papa??

Thursday, January 26, 2012

Masih bercuti

sepatutnya aku amik cuti sampai selasa je..bukan amik, tapi memang cuti public holiday kan, xde sambung2 cuti sebab nak simpan cuti tahunan raya nanti setengah bulan di sabah ikut perancangan hubby,sebab tahun ni x balik kg hubby lnsung..sekali setahun time raya je la balik, dulu boleh la slalu..dah ada anak lari budget la kalo slalu..hehe. lagipun cuti aku x kemana2..bermalam di umah mak je 2mlm di kg melayu subang, nak balik kelantan hubby x cuti lama walaupun ada 3kenduri kwn aku berlansung..terpaksa minta maaf dengan diorang sebab x balik..so, sepatutnya rabu aku dah start keje tapi itulah kita hanya merancang kan..

Petang selasa tu babysitter text me cakap dia akan sambung bercuti sampai ahad, nak pergi berubat katanya..so, seminggu la..aku dah plan nak hantar rizq ke umah mak sebab rabu dah kena keje. tapi tiba2 lak kesayangan kecil ni demam panas. suhu badan di naik petang selasa tu, jadi x jadi la hanta umah opah dia, text my boss cakap extend cuti until sunday. so, harap2 ari isnin depan Rizq dah sihat, so mama leh masuk keje..



bila demam, manja sgt nak berkepit dgn mama..tido malam pun nk beriba, takpe syg..janji anak mama cepat sembuh.


muka masam je x sedap badan.


tapi campur demam terkejut mak aku cakap sebab 2hari sebelum demam dia dah dapat kaki, tapi xde la laju..cuma dah boleh berjalan dari ruang tamu ke dapur. kira 20 langkah tu dah lepas la walaupun mcm robot je gayanya.

lg 3hari balance cuti ni harap2 anak mama cepat sembuh ye, dah baik mama bawa gi beli kasut reward dapat kaki tu.




nak menyelit gak minum petang ni teh tarik homemade dgn kopok lekor cousin aku bawa dari kelantan, byk nk kirim sebenarnya dgn dia tapi pikir segan lak kalu brg2 aku je penuh bonet kete dia, slalu aku suka beli kopok,toto, kain pasang bagi2 kt adik ipar..tunggu la balik sdiri next time.


Alahai rindu sgt kat kg...walapun makpak duk sini, rindu lak dgn atuknenek kat sana...ye la, aku ni parents di kl tapi aku dari kecik stay dgn atuknenek di kelate...kalu aku bujang mcm dulu aku rajin balik sdiri naik bas or train, tapi dah ada anak kecik ni, sorang2 nk handle dia leceh la kalo jalan jauh naik trasport awam ni.

ok, Rizq dah merengek. sambung lg bila free...

Daaaaaaaaaaa..

Tuesday, January 17, 2012

hadiah kawin dari BFF dah punah ranah





ini gamba selepas ni, yg sebelum tak terpikir nak amik gamba sebab x terpikir akan pecah


Punah ranah terus balang/pasu tembikar fevret aku ni , my fren yg bagi ni 3tahun lepas msa aku kawin, cantik sebab bunga timbul caler pink lak tu..fevret aku..aku letak la wat hiasan kat meja tv ni..

nampaknya jodoh pasu ni x pjg dgn aku nak wat mcm mana.kalu beli sendiri x kisah, ni hadiah kawin kisah sikit la..ada value kan tapi aku buat2 x kisah sebab yang kasi pecahkan tu anak kesayangan intan berlian aku sendiri..huhu..

sebelum ni Rizq x berminat pun dgn pasu ni, itu aku x letak tempat lain tpi mood baby tgh nak membesar ni bukan kita bleh ramal..dia pecahkan pasu ni sebab dia nak panjat kabinet tv ni, jadi pasu ni memblok, so dia tolak..pangggg..terbelah 4..urut dada je la yg aku mampu..msa tu x kisah dh pasal pasu..yg aku risau takut kena dia..berdebar jantung ni ha anakku oii...

skang aku kosongkan sume mende atas kabinet tv ni, frame ke bunga ke..kalau aku letak dia tolak buang sume..alahai..

Monday, January 16, 2012

Weeked - family outing


Kalau en.wilis x standby kena keje on weekend, kuar la kami bawa si tenit ni cuci2 mata..mmg ari cuti mesti bawa dia kuar dekat2 umah gi kedai runcit pun x kisah janji dia merasa makan angin..hehe..kesian kat dia, umah babysitter dah la sorang2..umah sendiri sorang2..xde kawan anak aku ni, parents la yg jd kwn dia gi jln2..

ni citer masa pegi summit usj dekat je dgn umah..


kalo kat luar nak dgn papa dia je..dukung dgn papa..tapi ok gak, kalo mama dukung rsa nak krup krap dh tulang..hehe..kalo kuar mmg dukung je, x bawa stroller sebab anak aku jenis lompat kuar dari stroller, xde maknanya dia nak duk dalam stroller..menjerit2 hulur tgn suh angkat..dia ingat berat dia mcm 2kg gula?? T________T


papa x layan pun xpe janji dekat dgn papa.









menu sama sehati sejiwa . Nasi goreng kungpow, beza aku amik beef, hubby x makan beef, so dia amik ciken

maaf la dah termakan bru reti nak amik gambar, aku ni jenis kalo kt kedai makan malu la nak snap2 gamba..mcm org tengok aku je...haha..itu la kalau gi mkn mana2 jarang aku up entry mkn2 kat blog..ni masuk kedai org x ramai leh la curi2 amik gamba..(boleh x next time kalo ada org pandang2, cakap im blogger, ada masalah?? ) hahahaha.



dia suka papa dia sebab papa dia x strict, tengok la anak ngamuk nak ais bagi gak rasa..kalau mama no,no.no


eksyen ye Rizq bila papa ada..jeling2 mama lg dapat rasa ais..




sebelum balik, bagi dia jadi pilot dulu..ni pun eksyen xmo org pegang..dia nak pulas stereng sendiri..

   #seronok tgok anak happy bila kita luangkan masa dgn dia setelah busy keje ;)

Dapat juga merasa BUAH NGAKU

Minggu lepas lagi aku duk teringin nak beli buah ni, nak try makan..tak tahan rasanya dok tengok kat blog kak nana IBU DAMIA update pasal buah ngaku ni..telan liur je imagine rasa dia macam mana..weekend ri tu aku ajak hubby gi redah cari buah ni, mula2 ingat hari sabtu tu nak gi beli di tesco, ada promosi 88sen je sekilo, tapi jauh lak tesco dari umah..lagipun promosi sehari je, kami pergi dah petang, mcm x confident ada stok lg..penat je nanti pegi jauh2..jadi beli je la kat pasaraya depan umah ni, pasaraya Khas namanye..mahal sikit la xde promosi sini..tapi tekak nak sgt makan..x duli dah ada promo ke tak..hehe..



ini la buah ngaku yg aku ngidam2 tu..


ni kalau paksa gak ke tesco ni dapat la 4kilo lebih..leh simpan wat stok..hehe..

aku beli sekilo lebih je..x sampai pun 2 kilo..sebab nak try dulu kan..sekilo lebih pun penuh 1 plastik..ni pun aku dah goreng separuh..penatnya nak goreng..belum lg goreng berkilo2 mcm kak nana buat..x leh celen..hehehe..

separuh aku hanta gi uma mak bagi rasa..harus la mak aku gi borong goreng buat stok lepas ni sebab dia cakap sedap..


nasib la pasaraya dekat depan umah je..laju sikit aku balik sebab x sabar nak goreng buah ngaku ni

terbaeeekkkk la bak kata boboiboy (motif sgt dah tua2 tengok katun..haha)

cuma kami laki bini ni ada beza kalau makan buah ngaku ni..aku suka goreng sikit2 je..kasi kuning2 x garing sangat..sebab aku suka rasa isi dia..mcm ubi..senang citer aku sagat x nipis sangat utk aku..tapi hubby suka aku sagat nipis2 goreng garing biar rangup..

rasa dia lemak2 sedap la..x yah campur garam ke apa bagi aku, natural dah rasa dia sedap secukup rasa..

thanks la kak nana perkenalkan buah ni, kalau x aku tak tahu pun leh transform jd kerepek rupanya buah ngaku ni..hehe..

semalam hari ngaku la untuk aku..makan nasi pun dengan ngaku wat lauk tambahan..haha




#lepas ngidam aku  ;)

Saturday, January 14, 2012

Ngidam hari tu dah dapat, Ngidam hari ni baru nak cari ;)

Tajuk ngidam kalahkan org tengah peknen padahal tekak ngade seme menda nak cekik..hehe..
tapi mengidam x semestinya org tgh preggy je, kita manusia biasa ni pun ada keinginan dan kemahuan nak rasa kan..lagi2 makanan..cewahh..

Alkisah last week tengok member update blog makan jeruk, lamanya aku x beli jeruk, ye la bf lagi kan xmo makan x tentu kesian kat Rizq nanti, tapi last week aku dah terliur sangat dah..zappp text incik suami suh tapaukan jeruk kat mydin mall usj tu..

ambik! sebekas besar dia belikan..dah dekat 9bulan aku pantang jeruk ni, hari tu aku langgar pantang ;p


pandai hubby aku ni, aku suruh dia campur2 jeruk tu, kena lak dia campur sume fevret aku..hehe..
alahai..masuk je dalam mulut rasa syurga donia sgt *hoverrrrr di situ*


thanks laling..

Dan hari ni, ada misi lagi..aku ngidam lagi..dari minggu lepas duk masuk blog kak NANA,
kecur liur tengok buah ngaku tu..org sume dah merasa aku belum lagi ni, kena cari gak ari ni, Harusssss...ke tecso je la sebab ada promosi murah kan...harap2 la lepas ngidam nak makan buah ngaku ni..



serious ingat org cina je reti makan ni..selalu nampak kat pasaraya tapi x beli sebab x tahu mcm mana nak masak...

Friday, January 13, 2012

Ni lagi stress,Rasa cuai sangat..;(

Salam hari jumaat...

Takde mood sebenarnya nak menulis, apa lagi bekerja,tadi dah ckup stress dgn hal bos baru tu..sekarang ni fikiran jauh sgt terbang duk teringat kat my lovely son, semalam pukul 8mlm mcm tu, my baby jatuh terhentak kepala..jatuh dari kabinet tv yg dua kaki lebih jugak la tingginnya..serious aku tak sedar bila dia panjat kabinet tu..laju sangat..aku baru je tinggal gi dapur hantar pinggan kat sinki, tu pun x basuh sebab mmg tahu x boleh buat keje umah kalau papa dia xde..anak aku ni lasak sangat..kena tunggu papa dia balik baru leh start sentuh keje2 umah..kalau nak solat pun aku simpan dalam walker kejap..abis solat tengok2 dia xde dah dalam walker tu..5minit je lesap..tengok2 dia dah dalam bilik tidur tengah punggah baju dia dalam box..adess..selamat dah kuar sendiri..xde mende dah yg leh control dia dari meneruskan aktiviti dia tu..


kes semalam pun aku tak jangka dalam masa 2minit mcm tu dia dah panjat naik kabinet tv, masa aku kuar je dia agaknya excited tengok aku dan nak tunjuk kat aku dia dapat panjat mcm tu..tak balance tergolek jatuh..nasib la bawah dah standby toto..tapi tetap dia nangis..dengan aku sekali nangis..peluk dia kuat2..



ni la kabinet tv tu..dia memang suka panjat sini, sebelum ni leh la aku hias mcm2..sekarang kena kosongkan je..sume mende dia amik buang ke lantai..bunga, frame gambar sume dia kutip main..adess..tinggi kan kabinet ni..(ni pic bulan lepas ni aku snap nak tunjuk kat papa dia sbg bukti peel anak dia kt umah..huhu..)


takutnya aku jadi apa2..alahai anak..masa tu jugak la rasa nak bawa gi klinic..tapi call my hubby dia suruh tunggu dia balik..masa dia balik tu anak aku dah tak nangis dah..siap try panjat lagi and lagi dan lagi kabinet tv tu..tak serik2..hubby suh monitor dalam 24jam kalau ada muntah2 ke x aktif ke baru bawa gi check...kt tempat jatuh tu xde la lebam ke merah ke..sebab toto tu kira jd penyelamat kot..tapi serious aku tetap sedih sampai sekarang..rasa cuai sangat..dah tahu anak aku memang jenis xleh ditinggalkan sorang walaupun seminit..


tadi call BS pun dia cakap ok je main2 , ketawa2 lagi..xde muntah2..minum susu dgn breakfast muffin makan ok je..

ni tengah naip pun sebak aku rasa, bergenang rasa air mata..entah la..aku rasa bersalah bila anak aku jatuh..mcm aku x jaga dia betul2..takut sangat aku kalau jatuh terhentak kepala ni..pendarahan ke bergegar otak ke..huhu..

lepas ni x mau dah aku tinggal dia sorang2..serik sangat..;(

Nak tukar keje la camni

adeh la..pagi2 jumaat yang indah ni aku dah xde mood...elok je baru aku leh terima suasana keje baru ni, bos pun dah ok..tiba2 rasa spoilt sangat pagi ni..dah la bos fevret aku takde ri ni..tapi kalau ada pun x guna ngadu..abang dia kot..dia pun confirm ikut telunjuk gak..





citernya macam ni, company aku ni family bussiness..selama ni bos aku Mr.R sorang je..apa2 deal dengan dia..senang citer kalo hal keje dengar cakap dia dan leh tanya dia..dia sempoi je, kira x strict sangat la..tapi start hari ni ada sorang abg dia tetibe resign dari tmpat keje lama dia..aku namakan dia Mr.C la..dah resign tmpat lama dia masuk la campur business family ni, konon2 nak ikut uruskan company bapak jugak..ok..aku x nafikan dia ada hak.company bapak dia kan..tapi baru hari pertama masuk dah mcm2..complain nape buat format printout gini, nape x pakai buku tu buku ni..hello! aku baru keje sini 2bulan kot..aku masuk2 je dah format keje mcm ni. Mr.R yang ajar aku..mmg dari dulu aku check yg lepas2 pun start 2009 diorang guna format sekarang ni..dia x puas hati cakap x boleh tu, x boleh ni..so, suruh tukar..aaduii la..nk tukar semua mengejut penat la aku..tanya la adik ko tu dia yang manage business selama ni..aku asst je pun....kena lak my fevret bos, Mr.R cuti ri ni hantar bapak dia check up..

korang pernah ke ada 2 bos gini? pening la aku kalau dua2 nak kongker bussiness family ni, mcm nak berebut jawatan pun ada..yg sakit jiwa staf bawahan mcm aku ni..mana nak ikut cakap yg ni, mana pulak yg ni..kalau sama pendapat xpe..ni berlawanan..ni buat aku nak berhenti tukar keje ni, aku ni jenis kalau gaji sikit leh terima lagi, tapi kalau suasana keje x best itu aku takleh tahan..sebab ko x enjoy nak buat keje..mcm kena paksa je..


ni baru hari pertama dia start amik alih..sok lusa tak tahu la..

#Mr.R pun ada call tanya abg dia ada tanya apa2 x...aku agak Mr.R pun x suka bila abg dia start involve sebab selama ni dia sorang yg manage duit syarikat..ni nak kena kongsi urus berdua...xleh la dia nak suh aku prepare cek suka2 hati dia lg..itu korang adik beradik nya pasal la..yg aku nak tahu yg mana satu bos aku ni, arahan siapa yg aku patut dengar??? STRESS.

Wednesday, January 11, 2012

Wordless Wednesday # - Doraemon celup




banyak2 ruang kat umah, ni port dia suka lepak..tarik laci masuk duk dalam..adess..
comel ah my doraemon celup ni, rasa nak geget2 je budak ni, hyperaktif sgt..migrain mama!



Tuesday, January 10, 2012

Selasa yang bosan

ni nak citer dari pagi ke saat ini aku actually takde keje..kemas2 ofis je la, susun2 file..semua la multitask aku buat, bosan gile ar rasa kalau takde keje ni, balik2 fb,cari forum,masuk blog tengok2 update, itu je la..



xde kawan lak tu nak sembang..setakat ada bos aku sorang, x masuk lak nak citer hal2 gossip2 walaupun pagi ni dia ajak aku bergosip pasal kes DSAI yang dibebaskan tu..aku x minat politik, x minat nak komen..senyum je sampai telinga..haha.pastu tanya aku katne nak amik borang bantuan rm500 tu, ada kwn dia suh  isikan. nampak sgt taraf bos2 kaya kayan ni x peka hal2 bantuan camni, hari ni 10hb dah tarikh tutup dah..nak isi mendenya, org sume dah hantar..adess..

ak agak bos aku pun boring jadi mcm2 la feel dia ari ni, another 2 weeks dia akan ke india, tadi suh aku book kan flight utk dia and wife..jln2 nak pegi makan2 pastu balik la..jauhnya gi makan sampai india..org duit banyak leh la..hehe..anak2 tinggal sebab baby dia baru 3bln xmo dia bawak gi overseas kecik lagi..pastu tanya aku ktm ada ke hatyai x..memang la ada, suh aku check bape jam leh sampai hatyai, camne nak check passport kalo naik kete api..aku bantai jawab kalu gi kelantan naik kete api 12 jam, kalo hatyai 24jam kot..haha..jauh tu..ades la, dengki ouh bos ni aku free xde keje..mcm xleh check sdiri mende2 simple mcm tu..


dan banyak lg la tmpat2 percutian yang dia suh aku google, check aribulan pun aku yang kena tolong tgok celendar utk dia even pukul 2100 tu dia leh tanya kul berapa..hahahahha..rasa nak gelang guling2 ri ni..adess..rajin pulak dia masuk ofis ri ni, biasa adik dia, tapi adik dia xde gi rumah kawan kt bandung..itupun bos aku cakap kete yang adik dia tinggal park kat umah parents diorang kat puchong kena pecah..habis sume sparepart kete..sampai tmpat duduk kete pun org cabut..kete mitsubishi evo tu, mau x org target..tu pun adik dia tak tahu lagi..agak2 kalau adik dia balik nangis woo tgok kete kesayangan yg hari2 memekak depan ofis ah kena pecah..dh mcm ekzos kapalterbang dah aku dengar..


kalo adik dia standby kat ofis aku happy sebab dia x suka kacau aku, masing2 buat hal sdiri..adik dia kalau x tgok youtube, tido..dua tu je keje dia..haha..

Monday, January 9, 2012

Tamat dah Masterchef Malaysia : Ezani juara MM yang pertama

Tekaan aku meleset la semalam..ingatkan wahidan boleh menang, tapi takpe la, takde rezeki ye..siaran semalam tu setahu aku rakaman jadi kalau orang yg keje kat astro mesti dah tahu lama dah kan sape yang menang. kan best kalau buat live..Hehe.





Tapi naib juara takde hadiah ke? kesian la..bagi la cash sikit pun jadi la..maharaja lawak mega tu bukan main meletup lagi cash diorang dapat even dapat no.3 pun..(no.3 kat MLM lagi banyak dari juara MM) bukan pe, kesian kat abg wahi tu, bukan org senang..leh la buat modal buka restoren ke apa..



                                    


Congrates tu Ezani, she deserve sebab dari awal hingga akhir sentiasa bagi yg terbaik, dua2 pun bagus..paling meyentuh hati bila part Wahidan merendah diri, ye la..Ezani doc gg, dia pekebun je..sedih aii k..takpe la abg wahi, masuk final tu pun dah cukup hebat dah tu..dari ramai2 peserta tinggal u all berdua je itu pun pencapaian yang boleh dibanggakan.kalau aku ni yang masuk tak sempat kuar tv, ujibakat pun x lepas agaknya..haha..

Jadi lepas ni nak panggil doc ezani ke chef ezani..dua2 bidang pro kan..aku terfikir which bidang yang dia akan fokus lepas ni...dan paling penting tak sabar nak tunggu buku yang ditulis oleh ezani di produce..incik wilis siap cakap ok la tu..doc tu kerjaya di luar, chef kerjaya di rumah untuk bakal suami dgn anak2 nanti..ekekekeke..ye tak ye gak ;)

# aku pun masterchef jugak, di mata suami yang hari2 request suruh masak sekarang ni. ;)

Sunday, January 8, 2012

Weekend ke Birthday party cousin kecik.

Weekend  kami habis kan masa di kl, rumah makcik suamiku yang paling bongsu or in sabahan memang we call her bongsu pun..ini adik kepada my MIL, tapi gap dengan hubby aku pun beza bulan je, sebaya diorang ni, MIL sama2 preggy dengan nenek hubby aku. Curlassttt..


Tapi to be exact kami bukan habiskan masa kat rumah dia, habiskan masa atas highway ;p sebab sampai dah tersangat2 lambat, jam 5ptg kot baru sampai..party start jam 2 korang bayangkan dah ready gerak dari rumah jam 12, boleh pulak kami sesat tak jumpa jalan ke Taman melati, gombak tu. 4jam kat highway tak jumpa jalan masuk sampai aku stress dah siap cakap kalau nampak signboard subang jom la patah balik.huhu..nampak sangat jarang menghadap jalan kat Kl ni, kami laki bini memang tak reti jalan kat kl ni, berserabut bagi aku, agaknya dah biasa area subang jaya je hari2

Last aku pi rumah bongsu pun tahun lepas masa preggykan Rizq 4 bulan, itu pun kami konvoi dengan adik hubby, dia tahu jalan, itupun ingatkan dia ikut sekali, we all follow je..sekali anak dia demam, terpaksa aku dengan hubby berdikari tawakal je la redah kl tu.Huhu.sesat2 pun jumpa jugak setelah di direct oleh bongsu via phone je...


Sampai2  besday boy pun dah tido, besday boy ni cousin kecik hubby aku, celebrate besday dia yang ke-2 tahun.

ROQUIN IBAD HADDARI

besday boy - cousin kecik , ni masa dia celebrate besday tahun lepas ni
semalam dia dah tido dah masa kami sampai, x sempat nak amik piccas..cian Rizq tak sempat nak kenal uncle Qin dia.Huhu






 








my hero yang excited bila pi jalan2 ukur jalan.


 



kek besday boy - sedapppp sgt, kat dalam moist choc




Ni la bongsu, makcik hubby - kemain Rizq dapat jumpa nenek bongsu ye..



Birthday boy to be - happy dapat goodies bag


Menu lupa lak nak snap..tapi sedap, bongsu masak sendiri..paling aku bertambah makan nasi dengan ayam masak lemon. memang superb.




Sunday, November 18, 2012

come back dgn title baru....

as salam....

fuhhh..lamanya x buka blog..nak kata busy x la jugak, tapi masa kot terbatas..kategori busy la jugak tu kan..huhu..skang kalu on9 pun thru bb je..dan ak x reti nak update blog pkai bb..lappy ada je tapi x sempat ku menaip anak bujang yg sulung tu pun busy la sgt kacau daun..budak celik it la konon..huhu..


last update blog bln 5e bln 6 mcm tu..haha..x sempat nak belek2 entry lama..masa tu preggy anak ke2 4 bln kot..skang ak dah selamat melahirkan pun..alhamdulilah...


rezeki nampaknya hero lagi kali ni..ak bersalin 31 october 2012 yg lepas..jam 1230pm di hos.sg.buloh..berat baby 3.54kg..Kali ni bersalin secara emergency czer sebab fetal distress..

anak ke2 ni overdue 11 ari..do hari kena induce kuar lak tanda n contraction..tp 6jam menunggu bukaan tetap 4cm..sedangkan bby dah poo2 dlm perut..dan ctg pun dh x cun..doc kata risiko baby termakan najis or lemas...so doc decide untuk induce untuk cepatkan bukaan..induce secara drip ok dan sakitnya maha la hebatttt..double triple dari normal contraction yg ak rasa sebelum tu..huhu..tp 4jam menunggu bukaan xde progress so akhirnya doc decide utk czer..pengalaman indah btol la bersalin kali ni sebab dah rasa normal contraction tup2 baby kuar ikut tingkap..tapi alhamdulilah babu selamat sihat sempurna..syukur dah bagi ak...


skang dalam pantang hari ke19..huhu...lambatnya rasa nak habis pntang...
lepas ni lagi la super duper busy agaknya dah ada 2 anak..hero lak tu dua2..semoga ak diberi kekuatan utk pegang title baru sebagai ibu beranak 2 ni..kikiki...


 
fresh from ot selepas dilahirkan......
 
 
 
 
 
pic terbaru baby redzal....seiras dgn abg long Rizq..mean copypaste muka papanya lagikkk..
 
 
hero ke 2 wilis...
 
SHAHFI REDZAL BIN SHAHIBUL...
 
 
 
cite pasal hero sulung kami pun lama dah x update....dah besar dah abg Rizq..dah genap 19bln dah :)
 
 
 
SHAHRIZQ DANIAL...
 
 
Dua anak dua kelahiran yg berbeza...normal dan czer dua2dah merasa...nikmatnya menjadi seorang ibu..pengalaman yg terindah..:)

Friday, June 8, 2012

new life of me :)

Bismillah.....


Tak tahu dari mana nak mula, makin lama makin x tersentuh blog ni..terlalu busy menyesuaikan diri dgn life yg baru. tunggu bila semuanya dh lncar bru Yza nak kembali berblog dan pasang impian nak jadi blogger tegar gitu..impian ok, bila agaknya terlaksana ni..muahahaha..

Dah dua minggu memulakan hidup baru..sbg apa? sebagai seorang housewife. akhirnya...tinggalkan juga dunia kerjaya dan buat satu keputusan yg insyaALLAH semoga Tuhan tetapkan hati ini adalah yg terbaik dan takkan berpaling ke belakang lg..

sume ni brmula gara2 babysitter Rizq dah resign sebab balik kg utk jangka masa yg lama..dan En.wilis  mmg x harapkan lagi org lain jaga anak lelaki kesayangan dia tu..sebab Rizq aktif sgt..amik2 dari umah babysitter benjol sana lebam sini jatuh..x senang hati la papa dia..anak bapak tu okeh..haha..En.Wilis suh buat pilihan either hntar duk dgn mymum (mymum la paling dekat kt shah alam je, mil kat sabah..lagi la kami xkan bagi dia jaga, silap2 jumpa anak sebulan sekali) or Yza sdiri yg jaga..1st choice mmg x la Yza nak pilih..x semudah itu nak lepaskan anak duk dengan nenek dia walaupun mymum pun minta nak jaga cucu dia sorang tu..tapi x sanggup la nak jadi weekend mum je..kami keje di usj, nak hanta anak ke shah alam x mampu nak redah jammed hari2..jumpa anak sekali sekala..so Yza pilih untuk jaga sendiri apatah lg sekarang dah sarat ni nak rehat2 kat umah je la , baru 5 bln dah berangan sarat okeh..haha..padahal pewot kecik cinonet je..

Memula tu x bosan la duk umah, sebab mmg x best la keje yg last Yza keje tu..boring ok, dapat boss yg cerewet lg, asal gi kenek check up asyik BP tinggi je..apa taknya, stress memanjang kt tmpat keje..jadi ni pilihan terbaik kot buat masa ni..seronok lak rasa duk umah..tapi duk umah yg bergaji ye...bukan main redah berhenti mcm tu je..kalo duk umah duit x masuk mmg x best..haha

Bergaji ni bukan apa, dari segi nafkah elaun tetap toksah citer la..of coz la kena up la bila Yza dah tak keje ni, kan camne nak shopping..hehe..tapi side income lak akan bermula bulan depan..En.wilis dapat tender kontrak baru di maxis..alhamdulilah rezeki anak2 agaknya..jadi mmg dia nak amik Accountant utk manage acc utk project tu..walah..apa susah2 hire org kan..wife sendiri mmg keje acc pun selama ni..jadi Yza akan bekerja dari rumah siapkan pay slip, monthly acc, dan etc utk project tu nanti..x susah pun..sebab dalam sepuluh org je workers nak kena uruskan gaji depa, oh ni project security tender..jadi x susah mana pun..Yza prnah keje bhg acc untuk Securiforce Shah Alam dulu..lagi pening puluh2 org nak handle..hehe..nak cuti bersalin 3 bln pun xpe dah bila keje dari umah ni..bukan hari2 pun ada keje..


Dari segi pengurusan masa mmg Yza xde msalah, En.wilis mmg flexible waktu keje dia..kadang2 je dia keje luar pegi visit post, meeting..kalau x mmg dia ada kat umah..jadi kalau time Yza nak masak..dia la handle Rizq bawa main ke apa..

itu je serba sedikit kisah baru dalam hidup Yza , sonok menjalani hari2 mendatang..lain la rasa bila jaga anak sendiri..hari2 dia ada depan mata..dia pun bangun tido muka x kelat mcm dulu dah masa nak kena hanta umah babysitter pagi2..dia senyum je skang ni..puas hati dapat jaga sdiri..Hari2 dulu berdoa kalau ada rezeki lebih mmg nak duk umah , alhamdulilah rezeki Rizq dan anak ke2 juga mungkin mahu membesar dgn Yza sendiri :)

nanti pinjam office kecik En.wilis je kat umah ni....kalau xde keje leh kuar dating dgn boss merangkap somiku tercinta....hehe..


Semoga semuanya berjalan lancar..semalam baru balik check up , BP masih tinggi..haish risau dah ni, camne nak jaga makan ye xmo kena darah tinggi ni..ni 1st time pregnant ada prob sikit..Rizq dulu alhamdulilah ok je..skang kuat makan masin2 kot..daging jgn cakap la..tiap2 hari makan burger dging berdouble2..haha..

Thursday, May 3, 2012

I MISS HIM :(


Aku taip entry ni lagi half an hour je nak balik keje ni, tapi hati dah x keruan teringatkan anak kesayangan ak, banyak sgt blogwalking hari ni, lepas satu entry ke satu entry milik teman dunia maya..ada duka ada suka..

tersinggah satu entry mengayat hati..nk share kena minta izin tuan entry dulu..nti la kedian ak cite..

cuma bila kita banyak dengar kisah org..sekurangnya kita akan lebih muhasabah diri, mmg ujian tu akan datang kalo Allah nak bagi..tapi betul la kata mak aku, nak compare diri jgn compare org yg lebih dari kita, compare dgn org yg kurang dari kita..ini kurang maksudnya mcm2 la..ujian yg ditempuh ke etc..sebab kalo compare dgn org yg lebih..kita akan rasa diri kita x pernah cukup dari segala segi..ak lebih nak citer pasal ujian hidup kita sebagai hamba Allah di muka bumi ni, bukan pasal compare harta benda ke apa..

kalau rasa diri terlalu byk ujian dalam hidup, org lain lg perit..yg mana kita ni kalo mata memandang pun dah leh tumpah air mata cam aku ni ha..nangis ak baca entry hamba Allah ni..apa lagi empunya badan, berat lg bahunya memikul..haish..lg2 buat yg bergelar ibu, ibu mana yg sanggup tgok anak sakit kan..kalo aku cakap kan org ingat tahu cakap je..tp ibu sanggup tukar nyawa sekalipun dgn anak kalo itu yg boleh buatkan anak jd sihat semula..kalau la boleh kan..


haish..emosi lak aku ni, teringat kt myson..








rindunya aku kat anak ak saat dan tika ini..hai la anak..agak2 tahu tak mama sayang syg sgt dgn kamu?


Wednesday, May 2, 2012

1 May yg Osem , kenangan manis bila disunting :)

Bismillah..

Selamat kembali bekerja pada yg dh start keje, tapi mesti ada yg sambung cuti kan alang2 public holiday berganti..sabtu ni ada lg..cuti terus la pi cuti2 malaysia..hehe..but not me la, sebab hari sabtu ni baru aku start bercuti panjang ada trip ke perak utk kenduri kawin cousin aku, lepas tu belated birthday party Rizq..baru berkesempatan nak buat..hari tu amik syarat tiup lilin sikit2..kesian anak aku tu, mama dia alahan sampai birthday party dia tertunda.Jadi start sabtu ni hectic gak la weekend aku, lucky me ada mak yg tolong masak2 nanti..:)

1 May bukan hanya cuti hari pekerja utk aku, kadang2 aku x ingat dah itu hari pekerja sebab 1 May lebih besar pengertian utk aku dan en.wilis, itu ulangtahun perkahwinan kami..hari kami di ijabkabulkan ;) wahh..terharu bila date 1 may datang aku leh bangun pagi senyum sorang2 ingat cerita 3 tahun lepas, sweet moment bila disunting en.wilis sebagai isteri..kami pilih 1 May dulu pun sebab itu kan public holiday, so tiap2 tahun on our anniversary date..confirm kami akan bercuti, sebab mmg hari cuti umum kan, xyah susah2 nak apply cuti nak celebs..:)

Dah 3 tahun berlalu..3 tahun yg indah dgn kehadiran seorang cahaya mata penyeri cinta..eh bukan sorang..dua org sebenarnya..cian anak mama dalam tummy ni x sebut dia lak..3 thun with 2 childs..mmg osem! haha..

Happy anniversary en.wilis.. i slalu jeles dgn u sebab walau u dah 30++ tapi asal u nampak muda dari i..kadang2 nampak sebaya..itu yg myfrenz slalu cakap..arghhh..xleh aku terima hakikat apakah penuaan aku terlalu cepat..haha..i love u so much hubby! kawan baik! kawan gaduh! hes everything :)

Monday, April 2, 2012

Tentang hero

Bulan april menjengah..best of april of coz la bulan besday aii..hehe. adoi la..dah tua2 nk celeb besday x agak2..huhu...minggu ni babysitter cuti lg seminggu ada hal di kg..so, semalam zass ke rumah mymu di shah alam anta rizq duk sana utk seminggu..ye la, mamapapa keje..sobs3..baru 1st day ni..i miss him so much. mak text bagitahu rizq duk "kacau" baby kat sana..mak ak kan babysitter 4months baby girl..mak cakap rizq sondol2 baby dgn kepala dia..dia pegang kaki dgn tgn baby pastu buat muka geram smbil ketap2 bibir leh bayang la mcm mana..adoi la..sejak nak beradik ni betul2 dah tunjuk sifat "abang" dia tu.

Rizq apa yg boleh aku cakap hyperaktif sgt..memang leh sesak nafas juga kadang2 tgok aksi dia panjat sana sini..buka mata je dia start explore satu rumah.."kemas" dapur pun pandai..pernah habis pecah botol2 sos dia hempas kat lantai..sekarang terpaksa buat pagar block dia utk ke dapur..bayangkan la mana x gugur jantung tgok anak hempas2 botol smpai kaca bertaburan :(..adoi la..mmg x boleh ditinggalkan walau 1 saat..

nak marah x jd bila ingatkan dia cuma seorang kanak2 yg baru nak explore sesuatu..lg x jadi bila dia pandai pujuk aku skang ni..dtg sondol2 muka dia kat muka aku..tanda nak cium minta maaf..sweetss :)

skang dh boleh berlari dah pun..tapi papa dia cakap anak lelaki dia ni jenis "berani mati" haha..tau sebab ape..sebab kalo papa sakat dia ke..mmg pecut la dia lari..x tgok bawah dah kot tersadung apa2..pintu pun dia langgar..janji dia dapat lari selamatkan diri..haha..kental sungguh la si kecik ni..itu aku x suka kacau dia buat2 nak kejar ke..mmg kesian je nanti dia lari sungguh2..last2 terlanggar pintu berbenjol dahi..

i miss him badly :( cepatlah seminggu berlalu...

Tuesday, March 27, 2012

Jadi makanan ruji


buah kundang or di kg ak kt kelate panggil buah kemion..tekak nk mkn yg ijau2 mentah lg tu..sebab lg rangup dan masam..tapi jumpa di mydin yg dh masak..jarang ada org nk jual yg putik lg kan..huhu..meleleh ak cicah kicap+cuka+gula+belacan+cili api..mabeless..




jeruk cermai yg rangup..alahai sedap sungguh..penat ni cari area usj xde jual..jeruk lain banyak la..gigih en.suami roger..kwn dia gitau di uptown puchong ada..zaaass ke sana membeli..jeruk baru lg..buah msih segar dn rangup..x lembik pun..pun sedappp..:)



ni jgn cakap la..senang nak jumpa kat kedai..senang juga la masuk ke perut aku..haha..kdg2 buat sambal..kdg makan camtu je..bila makan nasi kdg2 gigit2 mangga muda ni wat dessert..hehe..time malas sgt..cicah garam je..ekeke..ni buat cicah dengan air nise (gula melaka) +cili api..cicah budu pun sodap..
mangga muda dihatiku kekdahnya..haha..


ni slalu nampak pun x beli..dh preggy hai mulalah ngada2..haha..sampai makan sikit2 jimat..hubby mintak bukan bagi sebijik..bagi seulas amik rasa je ye yunk..nanti aii x cukup...lg2 la salak sabah..alahai rangup mencair dlm mulut rasanya..

skang..ak teringin nak makan buah rambutan..lg2 yg isi dia pejal rangup tu..ni penangan tgok citer kartun upin ipin duk jual rambutan tepi jln..haha..rizq la ni buka kartun depan mama..tapi mcm susah pula nak jumpa kat usj ni..dulu time aku taknak..kat tiap2 pasar mlm melambak..skang mcm xde je..bukan musim eh? huhu..lg2 kalau dapat rmbutan caler kuning tu..haha..dah start telan air liur dah aku ni..huhu..

Monday, March 26, 2012

Back to work!

Hi peeps..

back to work setelah seminggu bercuti, cuti keje..cuti blog, cuti fb..haha..sebab ak bukan pi bercuti makan angin ke apa..tapi seminggu melepek macam kain buruk kena sickness morning,noon,evening,night..or lebih tepat 24hours!..makan muntah, begitulah hari2 sampai aku rasa dehydrate..nak bgun pun rasa pitam..gelap je mata ni..badan toksah cakap la..mmg mcm baru kena patah2 je tulang ni..sengal2 1 badan..mmg hebat alahan preggy kali ni..time rizq dulu x pernah smpai tahap melepek..tapi setiap anak x sama kan..atleast aku ada pengalaman jd sebenar2 nya ibu mengandung..kan sinonim preggy mesti alahan..jd biasa la tu..*ayat nak sedapkan hati sendiri..haha..*

this week feel better sebab start hari ahad semalam..pagi2 tu aku dah x pening2..muntah2 pun x..ingat dah ok la..tapi..masuk je time maghrib tu dtg lagi..huhu..rupanya alahan dah bertukar ke shift mlm..tapi x kisahlah mlm aku dah boleh rest..jgn je pagi2..betul2 aku x boleh  nak dtg keje..huhu..

now, 10weeks..ada beberapa bulan lg utk alahan ni berlalu aku harapkan..dan muncul la time honeymoon di mana selera makan bertambah, berat bertambah..i like! hehe..sebab time preggy je aku ada can nak kasi chubby kan badan ni..kalu x keding je la leh tumbang kena tiup angin..eh, btw berat aku timbang masa mula2 tahu preggy 7weeks tu 46kg ok! haish..bila la nak bertambah ni..kurus sangat rasanya..huhu..skang lg kurus sebab betul2 xde selera makan lg..pahit je mulut ni..huhu..

Thursday, March 15, 2012

Happy 1st birthday my sweetheart SHAHRIZQ DANIAL

putera kecil...1 year ago....

Hari ni, 15th March 2012 genap setahun putera kesayangan aku..how ttime flies (tetap nak guna ayat klies..huhu)

serius malam tadi aku x lena tido..Rizq kat umah mak..rasa mcm sangat2 sedih bila ingat balik semalam tu setahun yg lepas aku bertarung nyawa jam 2 pagi nak melahirkan dia..aku belek2  folder pic dia dari baby tgok satu2..menitis air mata sebab sangat2 x sangka dah setahun jd seorang ibu..hukhuk..

entah la..emosional sgt semalam..rindu sangat2 kat rizq..dh kul 12 pun aku soksek2 duk sedih, bukan aku sengaja tapi kuar sendiri air mata ni x tertahan..hubby kesian agaknya..dan2 tu gak dekat kul 12 dia ajak pi umah mak aku tengok rizq dan tido sana terus la..huhu..pagi ni lepas subuh dah turun keje sebab keje usj, umah mak aku kt bukit subang s.alam.

Sampai sana mmg rizq tgh tido..tenang terus hati aku ni, aku nak dia berada disisi aku sempena  hari bersejarah dia..biar sama mcm setahun yg dulu..bila dia bersama aku dalam wad smpai ke pagi..mcm tu la aku nak semalam..huhu..thanks en.hubby sgt2 memahami sanggup drive tgh2 mlm nak tunaikan hajat si ibu yg rindukan anak..:)

aku dgn mak merancang nak buat mkn2 family kecik2 je..mak volunteer nk masak..side dishes aku yg prepare..janji ada sambutan utk 1st birthday anak..sebab kami xmo mentang2 nk dpt adik..perhatian utk rizq terkurang dimana2..

happy 1st birthday syg..mama doakan anak mama jg anak yg soleh dan berjaya dunia akhirat..susah nya mama nak dapat rizq dulu..2thun menanti dgn papa..

Monday, March 12, 2012

Macam2 yg bermain di fikiran

Lama giler rasa x update blog..taip sikit2 simpan di draf, x jugak publish..mood berubah2 je aku sekarang ni, pembawakan baby kah? huhu..

selama preggy for 2months ni, alhamdulilah alahan xde mcm preggy kan rizq dulu, tapi mual2 tu aku rasa gak la..itu pun buat aku bad mood gak, mual2 tapi x muntah..sangkut kat tekak..sgt x selesa ok..tapi skang keje aku makan tido je la yg aku on memanjang..huhu..rizq mcm biasa dah di biasakan jln2 dengan papa dia bila mama nak beristirehat..takleh la nak berkepit dgn mama lg, kan kuar adik..dia x nak dgn papa dia..dua2 nak ngendeng dengan aku..aiyok!

bs aku lak bercuti seminggu sempena cuti school ni, so takde bs terpaksa hanta rizq ke rumah neneknya utk seminggu. aku tahu dia happy kat sana sebab ramai kwn..mak aku lagi manjakan cucu dia yg sorang tu..tapi smalam balik umah rasa sunyi pula rizq xde..biasa dengar dia duk membebel..ni sunyi sgt..oh son, gonna miss u so much! baru sehari..ni seminggu dia xde kat umah..berhoneymoon la mama-papa..hek, babap kang! haha

tapi bukan slalu aku dapat berdua2 an dgn suami sejak ada anak ni, mak sgt memahami nak aku berehat dan happykan diri dan dia volunteer suh rizq duk dengan dia, itupun sebab bs xde seminggu, kalo ikutkan mak aku, dia mintak nak jaga forever..cannot lah mak..hehe..kami pun rindu kat anak gak..susah gak cucu sorang ni, itu la buah hati pengarang jantung dia..huhu..

plan malam ni nak ajak hubby tgok movie john carter..terpikat dah aku tgok iklan dia..mesti mlm ni gak nak tgok..huhu..lagipun tekak aku ngidam nak makan popcorn kat panggung..haha..mengada sungguh..lama x tgok movie rasanya dah 5bln lebih..ate, ada anak kecik..nak tgok movie camne..huhu..

haish..rindu sungguh rasa kat rizq..sebab dia suka buat muka nakal dgn aku...sgt2 menyejukkan hati mama dia ni..miss u son!

Tuesday, February 28, 2012

Penantian berakhir :)


hari tu aku ada post pasal perasaan ak yg duk berdebar sebab period x reti2 nak dtg..cuak gak la tapi memang get ready je sebab memang x buat family planning..papa rizq xmo family planning utk anak ke-2 ni, lepas yg 2 ni KONPEM! mama rizq nk amik family planning..ni persetujuan kami hubby wifey la...hehe

dan semalam kat tmpat keje aku tetibe demam..seram sejuk rasa..ahh sudah..dah x sedap badan dah..teringat masa mula tahu preggy kan rizq pun cam ni la simptom2 dia..itu ak tergerak hati beli upt wat test sendiri..sebab naluri hati aku ni dapat rasa mcm ada "isi" dalam perut aku ni..

Dan..test2  je berdebar tunggu 1minit pertama nak tgok bape line naik..2 line!..confirm la preggy lagi..terus gitau hubby, xde la seprises2 mcm anak pertama dulu..hehe..hubby pun cakap syukur la rezeki..mmg dia teringin nak anak cepat sebab hes 32 now..dia cakap umo mcm dia dah layak ada 2org anak at least..hehe.sape suh kawin lambat..huhu..

aku? kalo hubby happy aku pun happy la..xpe la jarak dekat utk no.2 ni, atleast ada kawan rizq nanti..x la dia main sorang2 kat umah tu..biarlah anak2 aku membesar sama2..due maybe bulan 9, x confirm sebab x gi jumpa doc lagi..aku agak dari kiraan sendiri je bila last period..

Memula macam segan la anak bulan depan bru nak masuk setahun nk dapat lagi..hehe..tapi pedulikan la org lain, yg penting kami hubby wifey mmg tgu kehadiran zuriat kedua ni..kalau sepasang lg la best..kalau boy lagi pun syukur alhamdulilah..tetap anak kami.

Cuma sekarang ni aku nak dapatkan nasihat doc sebab rizq masih bf, xde efek ke kalo tgh preggy bf kan dia..start semalam bisik2 kat rizq.."jgn risau abg long nak dapat adik..kasih sayang mama x pernah bertukar..tetap bertmbah dan sama rata utk anak2 mama,insyaALLAH :) "

Monday, February 27, 2012

Shahrizq Danial milestone - 11month

Bismillah....

Lama betul rasanya x update perkembangan anak bujang kesayangan aiii tu..bujang kerr?? haha..ye la kot, dah besar dah..hes 11months now..ilang dah bau baby, bau masham mushuk jee..tapi yg masham tu la yg buatkan mama selalu rindukan dia..kalau kat ofis teringat balik gelagat dia aku leh senyum sorang2..masa duk cintan cintun dgn pak dia dulu pun x seteruk mcm ni..haha..

update 10 bulan pun xde sebab mama nya ni busy yang amat..ni update sekaligus la..paling akan aku ingat shahrizq danial dah leh berjalan pada usia 10bulan 14hari..yg ni berjalan btol2, xde pegang mana2 dah..kalo kat mall x mau dah dia berdukung, mesti jerit2 nak turun jalan sendiri..bila lepas kemain la sengih2 lagi, tapi dia suka "buat kacau" hehe..confirm la kalo msuk kedai dia "mengemas" mcm dia slalu buat kat umah..adoi la, ingat lagi aku lepas dia kat mydin, dia amik kotak biskut dia buang ke lantai..jadi mama amik la bayar, sebab rasa bersalah..nasib biscuit yg murah2 je..



di supermarket - kemas rak sayur

Jadi la ada pic kenangan utk dia..aku x tahu nape pic ni jd kecik mcm ni, jd aku largekan..so terus samar2 dah..aku guna hp adik aku, samsung corby, masa ni bb aku memory card kena virus..xleh amik pic pun..sedih gilee byk pic rosak.


tgok budak xmo kena dukung ni..geram aku terkedek2 dia jalan dalam pasaraya tu..aku yg semput nak kejar dia..huhu..betul2 seminggu pertama dia dapat jalan tu dia mabuk kaki..kalo kat umah dia kuar masuk bilik, ke dapur pastu ulang alik ke ruang tamu lak..tak mau duduk lnsung..makan pun sambil jalan..hahaha..


pic kat umah nenek..tutup saji nenek dia buat main..sabar je la nenek dia layan kerenah cucu sorang ni..


update lain:
- Masih bergigi 6 btg, 4 bhg atas 2 di bawah..tapi gigi ikut pak dia..kat depan dua dah cam gigi kapak aku tengok, kalau bf paling takut dia wat aksi geram dan mengeget..adoi la..

- berat 11bulan 11.6 kg, dah susut dari bulan lepas sebab masa dia sakit ari tu dia kurang menyusu dgn makan..

- tinggi tak la aku ukur, hehe..tapi balik kg ri tu, moyang dia..sedara mara sume tegur ikut size pak ni..hubby aku kan comel je orgnya..ala-ala bell ngasri..hehe..

- 3 perkataan yg dia dh leh sebut dan slalu sebut.. pa-pa, ma-ma, baba (itu ye yang aku selalu dengar..baba tu tak tahu la stand utk apa..haha..tapi dia xdela sebut jelas kalau papa tu dia akan sebut pjg la papapa..mesti terlebih la perkataan tu..hehe

itu je buat masa ni..bulan depan nak setahun dah anak aku ni, cepatnya masa berlalu..baru 2 hari lepas duk belek video dia dari baby..alahai rindunya mama syg saat2 melahirkan awak..

Friday, February 24, 2012

bila sesuatu yg dinanti x kunjung tiba

sesuatu la sgt..hehe..sebenarnya aku duk tunggu hari wanita aku muncul ni..ni terikut hari wanita sebab dengar kak nana panggil cenggini..haha..
dah overdue 2 minggu..panik juga la aku..sebab bila cite2 kosong dgn member2 pasal plan for next baby..on je sume termasuk aku la..konon2 x sabar nak ada baby lg..tapi bila period x dtg2 ni aku berdebar2..takut pun ada..haha..sebab duk fikir rizq belum setahun lg tu..tapi tu x kisah lg..lasak lak tu..nanti kan dia x puas bermanja2 camne?

pastu rizq masih bf,leh ke aku bf dia kalo tgh preggy ek..kesian lak sebab aku niat nak bf dia sampai 2thn insyaAllah..dah lewat date camni baru nak pikir -ve..haha..sebelum ni x pikir, pikir seronok ada baby ni..sebab tu x buat family planning utk anak ke2..

eh2..aku ni cuak mcm2 konpem dah ada..belum lg sebab check xde pun..cuma tu la 2minggu lewat mcm lama sgt.. xpnah aku mcm ni..tapi kalau ada aku terima dengan hati terbuka..xpe2..bagi lg seminggu kalau xde kena jumpa doc, mana tahu sakit ke apa..huhu..

Thursday, February 23, 2012

Merasa juga akhirnya, itupun sebab sponsor :)


Ini bukan entry merasa makanan ke apa ni, tapi merasa juga aku nak masuk slim world tempat kak jena zain dgn erra kuruskan badan tu..kalau kuar duit sendiri memang kirim salam ok, sayang la duit satu treatment cecah rm 300..x mampu den..lg pun aku xde sebab nak gi slimworld bagai kalau body dah sekeping kena tiup angin pun terhuyung hayang *dass penampo sebijik*

Alkisah nya sebab ada NGO dtg ofis utk collect donation tuk NKF (National Kidney Foundation) jadinya dapat la sebuku kupon, mcm2 kupon ada..Thai express la..sushi, worksop la..tapi sume itu x menarik perhatian aku, kupon biasa je..dah slalu pegi..yang dua ni je yg memang aku excited la..jakun katakan x pernah masuk tmpat2 gini..huhu..

Slim world ni dapat 2 kupon free..1 utk body treatment..worth rm488 slamat duit..huhu) yang ni aku hadiahkan utk mak aku, mak kan comel kebabom..hehe..leh la mak manjakan diri kat slim world tu..dan 1 lg kupon facial treatment..worth rm 300..yang ni aku amik..sesuai la aku tadah muka kat sana, leh sental2 muka x bape nk licin ni..hahaha..

Dan kupon yg lg buat aku tertarik ialah 14days free access Celebrity fitness..1 kupon worth rm 700, jimat dh 1400 utk 2 kupon ni, tapi yg ni kena call utk appointment..jadi la kan dapat merasa..kalau harap duit sendiri idok la nk buang duti dekat 1k masuk gym, aku dgn hubby stok exercise jogging tepi tasik or main badminton je..haha..mula2 aku nak gi dgn hubby, tapi x adil lak, utk mak ada..utk abah xde..jadi kasi hubby dgn abah la..gi la u all kuatkan otot2 kat gym tu..hehe..


dan byk lg kupon2..utk maskuline pun ada body therapi dgn facial almost 500, tapi aku xmo kasi hubby sebab xmo la dia kena urut2 kat spa tu..haha..biar aku je la yg spa kan dia..hehe..mana yg aku x guna tu aku nak pass kat org je..nti la aku belek2 dulu yg lain..

Daaaaaa......

Tuesday, February 21, 2012

2 minggu yg cukup mencabar

Bismillah...

tak tahu nak mulakan dari mana, lama x update blog sebab sebelum ni aku ada update pasal nenek sakit di kg..jd aku amik cuti seminggu balik kelantan ziarah nenek..alhamdulilah, dia bertambah sihat dah..mak aku sampai x blik tido umah di kg, dia tido di wad jaga nenek..ye la..dia la satu2 nya anak pompuan nenek, ralat kan kalu mak sakit kita jauh..of course bila ada peluang..satu saat pun xkan dilepaskan utk berada disamping mak..masuk wad je peluk cium nenek, air mata nak tumpah, tapi aku tahan. aku nak dia happy kami balik dari jauh nk tengok dia..takmo sedih2..dan of coz cicit dia..rizq pun happy jmpa moyang..mula2 nangis..ye la, dah 5bln x jumpa..last blik kg rizq umo 6bln..aku sedih tgok mak suap makan..selera sungguh dia, mgkin anak cucu ada depan mata kan..cuma ralat sebab aku teringin gak nk tido di wad, merasa sekali jaga dia..tapi aku ada baby kecik, mak aku x bagi..itupun mlm pertama tido di kg lepas balik dari hospital tu anak aku menangis2..jam 1 pagi sampai jam 3 pg, ahhh sudah..hati aku x sedap dah..mcm ada sesuatu..sebab anak aku mcm tkut nak tido..nangis berkerut2 dahi..kuat lak tu..tapi aku sedapkan hati mgkin dia x biasa bertukar tempat tido..

ok, itu cerita seminggu pertama di kg..nenek pun dah kuar wad..alhamdulilah..
balik je kl, patut dah msuk keje la lepas cuti seminggu, tetapi..anak aku lak x sihat..ingat demam biasa sebab tiba2 naik suhu badan dia, rizq kalau demam dia diam je x aktif..ini tak..yg paling ketara bila nak tido, dia jerit2..menangis mcm ketakutan..peluk aku erat2..dan biasa berlaku kul 12 keatas..mahunya aku x seram sebab bila aku bacakan yassin, pasangkan ayat Al Quran, bulu roma aku pun berdiri..serius mcm ada sesuatu, sampai la kul 5 pg..lepas subuh bru dia tertido..tapi kesian mata dia bengkak merah2..jadi sambung lg cuti..lagi satu dia jadi xmo menyusu..aku bagi botol dia leh baling jauh2..siap bgun sepak lg botol tu..dia cuma nk bf je dgn aku, nasib la susu masih byk..kalo x kesian anak aku kelaparan..itu mlm pertama..aku tgu mlm kedua jadi lagi...tapi awal la kul 10 mlm dia dah start merengek2..xmau main sendiri..bila bf dia tertido, tapi tak sampai setengah jam, dia terjaga meracau2..dgn mata tertutup..Ya Allah..x senang hati dah aku..terus mlm tu juga jam 11 mlm aku pack barang balik umah mak aku...sebab kat area umah aku ni aku tak kenal org yang boleh ubat kes2 mcm ni..sampai umah mak pun dia sambung lg la menangis tu...dengan aku menangis, tak tahan tgok anak aku x makan, x minum susu..xleh tido..kesian dia kena kacau mcm tu..

kat umah mak memang dah standby air penawar yg ustaz bagi sebab petang tu mak aku dh gi amik, utk standby..ustaz siap bagi tangkal ayat Al Quran pakaikan buat rantai di leher..lepas dah mandikan dia guna air penawar, bagi minum sikit..alhamdulilah..dengan izin Allah, dia tido nyenyak sampai pagi...mengikut kata ustaz anak aku keteguran masa melawat moyang dia di hospital..ada yg anak aku nampak dan buatkan dia lemah semangat..padahal kami pergi siang, bkn waktu maghrib ke apa..dan baru aku notice nak jalan kaki ke wad tu kami parking kete pelawat kat belakang..mesti jalan kaki melalui rumah mayat dengan wad bersalin..aku agak kat area2 situ la kot..tambah ustaz lg anak aku ni "org baru" kt tempat tu..jd mende2 gini suka la kacau org2 baru kat kws mereka...kesian kat rizq..dia lak jd pilihan, anak aku smpai bengkak mata, cengkung xmakan x minum..

Semalam lepas seminggu duk umah mak, aku bawa rizq balik umah kami..tapi berbekalkan air penawar ustaz bagi tu takut jadi apa2 lagi..tapi alhamdulilah semalam rizq nyenyak tido..bubur nasi pun semangkuk dia dah leh habiskan..minum susu pun dah ok..aku harap rizq leh lupakan la apa yg dia nampak..kesian baby ni, nak bagitahu kita x reti, dia tahu nangis je la sebab takut..huhu..aku ni kalau ikutkan lemah semangat gak, tapi demi anak..aku berjaga malam masa dia kena tu sebab aku xmo anak aku rasa dia kesorangan..

ni 1st time aku berhadapan dengan benda2 gini, cukup mencabar rasanya hati aku sebagai ibu tgok anak mcm tu..belum lg bila papa dia keje smpai lewat mlm, aku berdua dgn anak..masa ke dapur pun tetibe rasa berdiri bulu tengkok aku..jd lemah smgat mcm mana pun aku buat tak tahu je..kena ingat dia makhluk Allah juga..Jadi mcm ni pun sebab Allah nak uji kami sekeluarga, kalau Allah x izinkan xkan jadi..

2minggu yg mencabar dah berakhir, hari ni dah mula bekerja, call babysitter pun cakap anak aku ok je makan tido sume..Alhamdulilah..

Thursday, February 9, 2012

Sedih ;(

Last entry aku ada citer kan ada perkara sedih ada perkara happy yg berlaku..yg sedihnya my grandma sakit. skang warded di Hos K.krai..ingat nak balik 2hari lepas, tapi paksu ak di kg suruh tgu dulu..sebab my grandma demam je on off..dia xmo nyusahkan aku dgn mak aku, mak aku je la anak yang duk jauh..anak pompuan sorang lak tu..i guess nenek rindukan mak aku, the only one her doter, dan rindukan cucu2 dan cicitnya yg sorang ni..Rizq. last balik kg di klntan bln 7 last year.


Tapi..semalam, paksu call suruh balik jugak..nenek dah nazak :( x bergerak pun, makan x lnsung..cuma bergantung pada air..itu pun dah 20botol masuk air, xde perubahan..sampai satu tahap Doc suruh bawa balik umah sebab xleh wat ape2 dah..nenek aku ni sakit tua, asma kencing manis sume ada..bila doc cakap mcm tu. aku sedih..hari ni aku akan balik kg, aku nak bawa Rizq jumpa moyang dia..tapi nk tgu habis ofis hour ni dulu..Ya allah..nangis2 aku di ofis ni, kuatkanlah semangat nenek aku Ya Allah..dia bukan saja nenek utk aku, tapi ibarat ibu..sebab dia yg jaga aku dari umo 2bln sampai aku jadi org mcm ni..

semoga nenek aku cepat sembuh, nenek aku kena kuat..dia mesti kuat sebab aku nak dia tengok anak aku membesar..:( sedih sangat..xleh nak etruskan dah entry ni..:(

Wednesday, February 8, 2012

Sambung cuti dan habiskan masa dgn anak tersayang :)

Selamat kembali dan selamat berkerja bagi yang dah mula bekerja, habis dah kan cuti public, tapi3..aku masih bercuti..ngeeeee :)

Cuti x dirancang ni, serious! aku dah bersiap ko nak turun keje tadi, angkut beg anak, dengan beg keje aku lagi, menapak ke tingkat 10 rumah babysitter, ketuk2 xde org bukak, call hp lak off. sakitnya hati..cer la letak diri korang kat tempat aku, penat weh dukung budak 12kg dengan bag2 lagi berdiri almost 1/2 hour tunggu org buka pintu sebab baysitter sendiri confirmkan hari rabu dah leh hanta. aku ketuk bagai nak roboh, call hp hubby dia x angkat gak. ok aku fedup aku text en.wilis aku nak balik, pinggang aku dah sakit dukung anak..balik je umah, pukul 9.30pg (aku masuk keje kul 8.30) babysitter call bagitahu sorry sebab dia masih di kg, hp habis bateri, dia nak call aku tapi x terjaga..kul 9 baru bangun. Whatteheckkkkk!!!

serious aku a'ah je letak hp, aku kalo sakit hati xleh cakap nanti aku marah2 lagi la leh wat gaduh. tak boleh ke bagitahu semalam, atleast leh hantar anak ke rumah mak aku ke, sebab aku tak bodoh kalau tahu org takde kat umah nak juga penat2 berdukung hanta anak kesana..ketuk pintu bagai nak roboh, susah ke nak bagitahu semalam, xleh call sms cukup. menyusahkan org je, kalau sekali dua buat takpe tapi sebulan 2,3 kali..ko bayangkan la sebulan tak lari 4,5 hari aku amik cuti kecemasan gara2 babysitter je. tapi payment full x pernah aku potong walau 1 sen.  bulan lepas seminggu aku amik cuti sebab dia di kg, bulan 2 ni cuti lagi..ingat aku ada share ke dalam company. serious sakit hati..memang la dia ada hak nak jaga ke tak..tapi kalau taknak jaga, inform. aku bayar bukan suruh jaga free.

Dan sekarang hubby sendiri pun dah sakit hati, selama ni dia diam je..kalo dia dah start bersuara, mmg x la aku nak hantar lg..kami dh bincang dah lepas ni nak hanta Rizq duduk dengan my mum utk sementara waktu..aku leh ulangalik dari sana ke rumah kami. biarlah berkorban sikit daripada terus mcm ni.paling2 dua bulan je lagi..after Rizq 1 year, memang en.wilis decide nak jaga sendiri. dia kan keje sendiri :)

More update later..lama bercuti , bayak sangat perkara gembira dan sedih berlaku. yang sedih tu kemudian la cerita.

Yang gembiranya, my lovely son dah bleh berjalan! stabil dah..weekends ri tu, kami reward kasut utk dia sebab sebelum ni sume kasut pre walk yg dia pakai..kat mall kitaorg try lepas..terkedek2 mcm robot dia jalan....hehe happynya rasa..eh, memang sume mommies akan tunggu saat2 ni kan.

Wednesday, February 1, 2012

february dah bermula

dah lepas lunch baru ada masa nak update..bru masuk ofis, makan pun tapau mkn di ofis..hari busy utk aku ari ni pasal dah 1hb, nak bayar gaji workers..bangla dekat sini kami bayar cash je..jadi pagi tadi ke bank kuarkan duit cash..seriau aku 1st time kuar duit banyak2..takde la juta2 pun..workers ada la 8org keje kat production. bos besar x balik lg, terpaksa handle gaji dgn adik dia..patut smlam dh dapat, aku la juga lambat kira punchcard, aku ingat adik dia nak buat.last minute mesej aku suh kirakan.. sian budak2 tu asyik naik tanya aku bila nak gaji.

bila kuarkan cash tu terus la tolak sekali gaji aku, dah mcm bayar gaji diri sendiri lak, feeling2 jd bos kejap..hahaha..lepas tu balance2 duit gaji lebih jadikan peti cash utk ofis..pun dia pass aku jaga duit tu skang..kat ofis dh x xde lock drawer, terpaksa la angkut bawa balik umah..jgn aku terpakai dah..hehe..jadi ari ni banyak keje pun ak x stress sebab duit dah masuk..duk pikir nak perabis kat mana je..hehe..tengah demam x baik2 lg ni, nasib la masih weekdays, terbatas pergerakan, harap2 hari minggu nanti aku dah sihat dah, nak dating pagi2 ahad tu dengan mak aku kat pasar tani mega stadium s.alam tu, nak bagi duit umah (kami walaupun tu umah mak, aku tetap kira sewa dari dia, mcm duit poket mak la tu) motifnya aku malas nak ke bukit subang semata2 nak bagi duit je..nak bank in kan x jumpa mak lak, xleh..the only 1 doter ni kan manja. seminggu sekali mesti nak jumpa cium2 laga pipi dgn mak..hehe..

jadi kami plan nak jumpa kt pasar je la, pertengahan dari usj ke bkt.subang tu..harap2 aku dah sihat la..apa la guna ada duit tapi kesihatan x baik kan..itu la org cakap nilai sihat xleh dibeli dgn duit..huhu..

Tuesday, January 31, 2012

Sakit hidung

ni sakit hidung bukan sebab tersondol tiang ke apa, tapi aku tgh selesema ni, pastu rasa mcm seram sejuk nak demam pulak..alahai, lemah terus rsa badan..tapi ni aku keje gak, dah cuti seminggu, smlam bru start keje..segan lak nak amik mc ari ni, lgpun selagi aku boleh bgun aku keje je la, dah betol2 K.O baru aku mc.



dari pagi duk bersin sampai merah2 idung, pedih lak tu..flu kalo jenis hidung berair je ni rimas aku..mcm paip bocor dah rasa, lunch nti nak gi beli ubat selesema, aku ni jenis kena makan ubat, 2,3 hari baik la..

adoii la..buat keje ri ni ditemani tisu sekotak kat meja. tong sampah pun dh penuh tisu..huk huk..

Monday, January 30, 2012

Kes sakit perut : aku ingat aku sorang yg kena

berbalik citer aku sakit perut memulas2 pagi tadi tu..dari jam 2 pagi lg aku terjaga dri tido, sakit tu mengingatkan aku mcm sakit tanda2 bersalin dulu..cramp2 kt perut dgn pinggang..hehe..stress sungguh rasa, dah la nak keje sok nya, tido lg tak lena sebab ulang alik ke toilet..berebut lak tu dgn en.wilis. Haha

weekend semalam aku ke wedding sedara2 sepapat aku join rombongan dari kelantan la belah lelaki, pantin pompuan nya org klang..ni 2nd la jodoh org2 jauh ni..biasa kenduri belah aku dekat2 je sume sepupu2..sume oghe kelate juga..ni kelate vs selangor..yg 1st dlu aku la buat rekod, minta dgn mak nak kawin dgn org sabah..pengsan mak nak sponsor duit tambang flight rombongan..hehe..

back to topic, stress sungguh la ikut rombongan ni, sebab pantin pompuan lambat siap..kul 3bru sanding..perut aku dah lapar..tunggu tepi jalan xleh masuk umah dia sebab tgu siap dulu..panas lak tu, ada anak kecik lg..rizq merengek2 rimas dia..belah lelaki dh membebel..haha..ye la..kat kelate biasa kami kul 12 sanding dah..kalu pukul 4 ni 2nd round dah aku makan kalo kenduri di kelate..biasa la kan..lain tempat lain adat...kita kena paham la..paling lucu makcik aku la bleh dia cakap kelate dgn besan dia..besan dia ha'ah je la mcm paham..haha

dah dapat masuk..berdiri lg bawah khemah, xde tmpat duduk lnsung..penuh meja dgn jemputan..so, kami tunggu la org habis makan bru la dapat makan..elok2 aku plan nk bergambar dgn pantin xjadi sebab perut lapar x mkn dah jam 4 dah..aku ingat kalu kita belah rombongan lelaki ni dah standby la kan meja reserved siap2..hehe..





pantin tabur gula2 utk budak2

ni la je la pic pantin aku dapat amik..ni pun sebab berdiri lg tgu meja kosong, dah dapat meja terus mcm piranha makan cepat2 sebab org lain sume berdiri pegang pinggan nak duduk makan..makan x aman aku, tak lepah tekok ore kelate kata..hahaha..
ni kes tempat terhad, tapi jemputan ribuan org..dah abes makan aku bagi signal kat mak nak balik..sebab anak dh merengek2 kepanasan..

pagi tadi kul 2 aku dapat mesej dari cousin aku dia dgn bini dia sakit perut smpai xleh tido, dia tanya aku sakit perut gak ke? aku cakap a'ah ye la..sama la kami laki bini pun sakit perut..pagi2 ni bawa bekal minyak angin ke ofis..pastu kul 10 td mak mesej aku gitau dia sakit perut, adik2 aku gi skolah patah balik tak tahan perut memulas2..end up dak2 tu terbaring kat umah xskolah..call makcik yg bru gerak blik kelate smalam..diorang lg advance..kul 10mlm tu dah sakit perut msa on the way balik kelate..asyik berenti je kat petrol pam..hahaha..

jadi kesimpulannya, aku rasa ni kes makan kenduri semalam la ni..sebab aku makan nasi tu kat situ je..lauk dalca dgn ayam msak merah..agak2 ribuan jemputan lain mcm kitaorg jugak ke? hehehe..tapi xleh salahkan pihak pengantin sebab bukan masak rewang mcm kt kg..ni catering punya..

itu la citer nape aku sakit perut keracunan makanan ni, 5/2 ni kenduri sambut menantu di kelate pula..tak tau lg balik ke x...cousin aku bagi cadangan, kalo nk balik ikut rombongan belah pompuan la pula naik bas ramai2..hahahaha..

Kembali bekerja : Hubby tercinta jd babysitter hari ni ;)

Kenapa aku cakap mcm tu? sebab kalau cuti pun memang ofis kosong..kalau aku masuk keje pun aku sensorang kat ofis sebab bigboss family vacation ke india x balik2 lg. tapi sorang2 pun kena masuk keje gak, di bayar utk buat keje kan. Hehe.

seminggu bercuti lemau sungguh nak datang keje pagi td, mcm zombi kg pandan dah aku rasa kaki melangkah turun dari umah, Rizq lg yg wat muka sedih mcm xmo kasi mama dia gi keje, ye la..seminggu berkepit dgn aku, sedih la dia..bukan dia je..aku lagi sedihh...waaaa..

Dah siap2 bag dia nk ke umah babysitter, mcm2 hal pulak..aku ketuk pintu umah babysitter xde org bukak, call hp dia tutup..aku ketuk kuat2 mcm along mintak utang dah, kot2 dia dalam bilik tido x dengar..pun x buka, dekat setengah jam juga, mana aku dukung anak, bawa beg dia, beg aku lagi..setengah jam rasa nak patah pinggang..sakit perut memulas2 lg (kes sakit perut ni aku citer kemudian, ada kes)

Akak ni pun cakap dia dah ada umah dah ari isnin, aku leh hanta Rizq mcm biasa..tengok mangga umah dia pun x lock, confirm la ada kat umah..tengok jam dah nak kul 8..aku nak rushing gi ofis lg, dah la 1st day start keje balik, x suka la dtg lambat..walaupun bos aku xde..mesin punch card ada :p

last2 fed up la tunggu, call en.wilis tanya dia kat mana, dia gi site hanta budak je pagi tu..nasib la dia on the way nak balik, jadi hari ni en.wilis jadi mr.mama jaga Rizq kat umah..kul 9 lbih sampai aku sampai ofis..konpem2 la merah punchcard aku ;( masuk ofis akak babysitter mesej minta maaf tak dengar aku ketuk pintu (x dengar apenya, dah mcm nak along minta utang aku ketuk)

serius ni la masalah besar aku tiap2 pagi..babysitter sangat liat nak bgun tido..dah tahu jaga anak org patutnya kena standby la, kalo nk tido pun on kan hp, leh aku kejutkan..bukan aku hanta lepas subuh mcm dulu2..kul 8 bru hanta. org xde anak kecik..biasa bujang lakibini memang sedap la kan layan tido pagi2 x yah bangun awal2..hehe..

tapi aku xleh tukar babysitter sebab akak ni prob dia tu je..suka cuti banyak kali dan liat bukak pintu..tapi aku suka dia jaga Rizq sebab dia je paham perangai lasak anak aku..sebab dia dah jaga dari baby lg..lg2 jaga Rizq sorang je..dia pun xde anak..tumpuan byk utk Rizq..itu aku suka..hehe..

Apa la agaknya anak aku buat dgn papa dia kat umah tu? papa tidokan anak ke anak yg tidokan papa??

Thursday, January 26, 2012

Masih bercuti

sepatutnya aku amik cuti sampai selasa je..bukan amik, tapi memang cuti public holiday kan, xde sambung2 cuti sebab nak simpan cuti tahunan raya nanti setengah bulan di sabah ikut perancangan hubby,sebab tahun ni x balik kg hubby lnsung..sekali setahun time raya je la balik, dulu boleh la slalu..dah ada anak lari budget la kalo slalu..hehe. lagipun cuti aku x kemana2..bermalam di umah mak je 2mlm di kg melayu subang, nak balik kelantan hubby x cuti lama walaupun ada 3kenduri kwn aku berlansung..terpaksa minta maaf dengan diorang sebab x balik..so, sepatutnya rabu aku dah start keje tapi itulah kita hanya merancang kan..

Petang selasa tu babysitter text me cakap dia akan sambung bercuti sampai ahad, nak pergi berubat katanya..so, seminggu la..aku dah plan nak hantar rizq ke umah mak sebab rabu dah kena keje. tapi tiba2 lak kesayangan kecil ni demam panas. suhu badan di naik petang selasa tu, jadi x jadi la hanta umah opah dia, text my boss cakap extend cuti until sunday. so, harap2 ari isnin depan Rizq dah sihat, so mama leh masuk keje..



bila demam, manja sgt nak berkepit dgn mama..tido malam pun nk beriba, takpe syg..janji anak mama cepat sembuh.


muka masam je x sedap badan.


tapi campur demam terkejut mak aku cakap sebab 2hari sebelum demam dia dah dapat kaki, tapi xde la laju..cuma dah boleh berjalan dari ruang tamu ke dapur. kira 20 langkah tu dah lepas la walaupun mcm robot je gayanya.

lg 3hari balance cuti ni harap2 anak mama cepat sembuh ye, dah baik mama bawa gi beli kasut reward dapat kaki tu.




nak menyelit gak minum petang ni teh tarik homemade dgn kopok lekor cousin aku bawa dari kelantan, byk nk kirim sebenarnya dgn dia tapi pikir segan lak kalu brg2 aku je penuh bonet kete dia, slalu aku suka beli kopok,toto, kain pasang bagi2 kt adik ipar..tunggu la balik sdiri next time.


Alahai rindu sgt kat kg...walapun makpak duk sini, rindu lak dgn atuknenek kat sana...ye la, aku ni parents di kl tapi aku dari kecik stay dgn atuknenek di kelate...kalu aku bujang mcm dulu aku rajin balik sdiri naik bas or train, tapi dah ada anak kecik ni, sorang2 nk handle dia leceh la kalo jalan jauh naik trasport awam ni.

ok, Rizq dah merengek. sambung lg bila free...

Daaaaaaaaaaa..

Tuesday, January 17, 2012

hadiah kawin dari BFF dah punah ranah





ini gamba selepas ni, yg sebelum tak terpikir nak amik gamba sebab x terpikir akan pecah


Punah ranah terus balang/pasu tembikar fevret aku ni , my fren yg bagi ni 3tahun lepas msa aku kawin, cantik sebab bunga timbul caler pink lak tu..fevret aku..aku letak la wat hiasan kat meja tv ni..

nampaknya jodoh pasu ni x pjg dgn aku nak wat mcm mana.kalu beli sendiri x kisah, ni hadiah kawin kisah sikit la..ada value kan tapi aku buat2 x kisah sebab yang kasi pecahkan tu anak kesayangan intan berlian aku sendiri..huhu..

sebelum ni Rizq x berminat pun dgn pasu ni, itu aku x letak tempat lain tpi mood baby tgh nak membesar ni bukan kita bleh ramal..dia pecahkan pasu ni sebab dia nak panjat kabinet tv ni, jadi pasu ni memblok, so dia tolak..pangggg..terbelah 4..urut dada je la yg aku mampu..msa tu x kisah dh pasal pasu..yg aku risau takut kena dia..berdebar jantung ni ha anakku oii...

skang aku kosongkan sume mende atas kabinet tv ni, frame ke bunga ke..kalau aku letak dia tolak buang sume..alahai..

Monday, January 16, 2012

Weeked - family outing


Kalau en.wilis x standby kena keje on weekend, kuar la kami bawa si tenit ni cuci2 mata..mmg ari cuti mesti bawa dia kuar dekat2 umah gi kedai runcit pun x kisah janji dia merasa makan angin..hehe..kesian kat dia, umah babysitter dah la sorang2..umah sendiri sorang2..xde kawan anak aku ni, parents la yg jd kwn dia gi jln2..

ni citer masa pegi summit usj dekat je dgn umah..


kalo kat luar nak dgn papa dia je..dukung dgn papa..tapi ok gak, kalo mama dukung rsa nak krup krap dh tulang..hehe..kalo kuar mmg dukung je, x bawa stroller sebab anak aku jenis lompat kuar dari stroller, xde maknanya dia nak duk dalam stroller..menjerit2 hulur tgn suh angkat..dia ingat berat dia mcm 2kg gula?? T________T


papa x layan pun xpe janji dekat dgn papa.









menu sama sehati sejiwa . Nasi goreng kungpow, beza aku amik beef, hubby x makan beef, so dia amik ciken

maaf la dah termakan bru reti nak amik gambar, aku ni jenis kalo kt kedai makan malu la nak snap2 gamba..mcm org tengok aku je...haha..itu la kalau gi mkn mana2 jarang aku up entry mkn2 kat blog..ni masuk kedai org x ramai leh la curi2 amik gamba..(boleh x next time kalo ada org pandang2, cakap im blogger, ada masalah?? ) hahahaha.



dia suka papa dia sebab papa dia x strict, tengok la anak ngamuk nak ais bagi gak rasa..kalau mama no,no.no


eksyen ye Rizq bila papa ada..jeling2 mama lg dapat rasa ais..




sebelum balik, bagi dia jadi pilot dulu..ni pun eksyen xmo org pegang..dia nak pulas stereng sendiri..

   #seronok tgok anak happy bila kita luangkan masa dgn dia setelah busy keje ;)

Dapat juga merasa BUAH NGAKU

Minggu lepas lagi aku duk teringin nak beli buah ni, nak try makan..tak tahan rasanya dok tengok kat blog kak nana IBU DAMIA update pasal buah ngaku ni..telan liur je imagine rasa dia macam mana..weekend ri tu aku ajak hubby gi redah cari buah ni, mula2 ingat hari sabtu tu nak gi beli di tesco, ada promosi 88sen je sekilo, tapi jauh lak tesco dari umah..lagipun promosi sehari je, kami pergi dah petang, mcm x confident ada stok lg..penat je nanti pegi jauh2..jadi beli je la kat pasaraya depan umah ni, pasaraya Khas namanye..mahal sikit la xde promosi sini..tapi tekak nak sgt makan..x duli dah ada promo ke tak..hehe..



ini la buah ngaku yg aku ngidam2 tu..


ni kalau paksa gak ke tesco ni dapat la 4kilo lebih..leh simpan wat stok..hehe..

aku beli sekilo lebih je..x sampai pun 2 kilo..sebab nak try dulu kan..sekilo lebih pun penuh 1 plastik..ni pun aku dah goreng separuh..penatnya nak goreng..belum lg goreng berkilo2 mcm kak nana buat..x leh celen..hehehe..

separuh aku hanta gi uma mak bagi rasa..harus la mak aku gi borong goreng buat stok lepas ni sebab dia cakap sedap..


nasib la pasaraya dekat depan umah je..laju sikit aku balik sebab x sabar nak goreng buah ngaku ni

terbaeeekkkk la bak kata boboiboy (motif sgt dah tua2 tengok katun..haha)

cuma kami laki bini ni ada beza kalau makan buah ngaku ni..aku suka goreng sikit2 je..kasi kuning2 x garing sangat..sebab aku suka rasa isi dia..mcm ubi..senang citer aku sagat x nipis sangat utk aku..tapi hubby suka aku sagat nipis2 goreng garing biar rangup..

rasa dia lemak2 sedap la..x yah campur garam ke apa bagi aku, natural dah rasa dia sedap secukup rasa..

thanks la kak nana perkenalkan buah ni, kalau x aku tak tahu pun leh transform jd kerepek rupanya buah ngaku ni..hehe..

semalam hari ngaku la untuk aku..makan nasi pun dengan ngaku wat lauk tambahan..haha




#lepas ngidam aku  ;)

Saturday, January 14, 2012

Ngidam hari tu dah dapat, Ngidam hari ni baru nak cari ;)

Tajuk ngidam kalahkan org tengah peknen padahal tekak ngade seme menda nak cekik..hehe..
tapi mengidam x semestinya org tgh preggy je, kita manusia biasa ni pun ada keinginan dan kemahuan nak rasa kan..lagi2 makanan..cewahh..

Alkisah last week tengok member update blog makan jeruk, lamanya aku x beli jeruk, ye la bf lagi kan xmo makan x tentu kesian kat Rizq nanti, tapi last week aku dah terliur sangat dah..zappp text incik suami suh tapaukan jeruk kat mydin mall usj tu..

ambik! sebekas besar dia belikan..dah dekat 9bulan aku pantang jeruk ni, hari tu aku langgar pantang ;p


pandai hubby aku ni, aku suruh dia campur2 jeruk tu, kena lak dia campur sume fevret aku..hehe..
alahai..masuk je dalam mulut rasa syurga donia sgt *hoverrrrr di situ*


thanks laling..

Dan hari ni, ada misi lagi..aku ngidam lagi..dari minggu lepas duk masuk blog kak NANA,
kecur liur tengok buah ngaku tu..org sume dah merasa aku belum lagi ni, kena cari gak ari ni, Harusssss...ke tecso je la sebab ada promosi murah kan...harap2 la lepas ngidam nak makan buah ngaku ni..



serious ingat org cina je reti makan ni..selalu nampak kat pasaraya tapi x beli sebab x tahu mcm mana nak masak...

Friday, January 13, 2012

Ni lagi stress,Rasa cuai sangat..;(

Salam hari jumaat...

Takde mood sebenarnya nak menulis, apa lagi bekerja,tadi dah ckup stress dgn hal bos baru tu..sekarang ni fikiran jauh sgt terbang duk teringat kat my lovely son, semalam pukul 8mlm mcm tu, my baby jatuh terhentak kepala..jatuh dari kabinet tv yg dua kaki lebih jugak la tingginnya..serious aku tak sedar bila dia panjat kabinet tu..laju sangat..aku baru je tinggal gi dapur hantar pinggan kat sinki, tu pun x basuh sebab mmg tahu x boleh buat keje umah kalau papa dia xde..anak aku ni lasak sangat..kena tunggu papa dia balik baru leh start sentuh keje2 umah..kalau nak solat pun aku simpan dalam walker kejap..abis solat tengok2 dia xde dah dalam walker tu..5minit je lesap..tengok2 dia dah dalam bilik tidur tengah punggah baju dia dalam box..adess..selamat dah kuar sendiri..xde mende dah yg leh control dia dari meneruskan aktiviti dia tu..


kes semalam pun aku tak jangka dalam masa 2minit mcm tu dia dah panjat naik kabinet tv, masa aku kuar je dia agaknya excited tengok aku dan nak tunjuk kat aku dia dapat panjat mcm tu..tak balance tergolek jatuh..nasib la bawah dah standby toto..tapi tetap dia nangis..dengan aku sekali nangis..peluk dia kuat2..



ni la kabinet tv tu..dia memang suka panjat sini, sebelum ni leh la aku hias mcm2..sekarang kena kosongkan je..sume mende dia amik buang ke lantai..bunga, frame gambar sume dia kutip main..adess..tinggi kan kabinet ni..(ni pic bulan lepas ni aku snap nak tunjuk kat papa dia sbg bukti peel anak dia kt umah..huhu..)


takutnya aku jadi apa2..alahai anak..masa tu jugak la rasa nak bawa gi klinic..tapi call my hubby dia suruh tunggu dia balik..masa dia balik tu anak aku dah tak nangis dah..siap try panjat lagi and lagi dan lagi kabinet tv tu..tak serik2..hubby suh monitor dalam 24jam kalau ada muntah2 ke x aktif ke baru bawa gi check...kt tempat jatuh tu xde la lebam ke merah ke..sebab toto tu kira jd penyelamat kot..tapi serious aku tetap sedih sampai sekarang..rasa cuai sangat..dah tahu anak aku memang jenis xleh ditinggalkan sorang walaupun seminit..


tadi call BS pun dia cakap ok je main2 , ketawa2 lagi..xde muntah2..minum susu dgn breakfast muffin makan ok je..

ni tengah naip pun sebak aku rasa, bergenang rasa air mata..entah la..aku rasa bersalah bila anak aku jatuh..mcm aku x jaga dia betul2..takut sangat aku kalau jatuh terhentak kepala ni..pendarahan ke bergegar otak ke..huhu..

lepas ni x mau dah aku tinggal dia sorang2..serik sangat..;(

Nak tukar keje la camni

adeh la..pagi2 jumaat yang indah ni aku dah xde mood...elok je baru aku leh terima suasana keje baru ni, bos pun dah ok..tiba2 rasa spoilt sangat pagi ni..dah la bos fevret aku takde ri ni..tapi kalau ada pun x guna ngadu..abang dia kot..dia pun confirm ikut telunjuk gak..





citernya macam ni, company aku ni family bussiness..selama ni bos aku Mr.R sorang je..apa2 deal dengan dia..senang citer kalo hal keje dengar cakap dia dan leh tanya dia..dia sempoi je, kira x strict sangat la..tapi start hari ni ada sorang abg dia tetibe resign dari tmpat keje lama dia..aku namakan dia Mr.C la..dah resign tmpat lama dia masuk la campur business family ni, konon2 nak ikut uruskan company bapak jugak..ok..aku x nafikan dia ada hak.company bapak dia kan..tapi baru hari pertama masuk dah mcm2..complain nape buat format printout gini, nape x pakai buku tu buku ni..hello! aku baru keje sini 2bulan kot..aku masuk2 je dah format keje mcm ni. Mr.R yang ajar aku..mmg dari dulu aku check yg lepas2 pun start 2009 diorang guna format sekarang ni..dia x puas hati cakap x boleh tu, x boleh ni..so, suruh tukar..aaduii la..nk tukar semua mengejut penat la aku..tanya la adik ko tu dia yang manage business selama ni..aku asst je pun....kena lak my fevret bos, Mr.R cuti ri ni hantar bapak dia check up..

korang pernah ke ada 2 bos gini? pening la aku kalau dua2 nak kongker bussiness family ni, mcm nak berebut jawatan pun ada..yg sakit jiwa staf bawahan mcm aku ni..mana nak ikut cakap yg ni, mana pulak yg ni..kalau sama pendapat xpe..ni berlawanan..ni buat aku nak berhenti tukar keje ni, aku ni jenis kalau gaji sikit leh terima lagi, tapi kalau suasana keje x best itu aku takleh tahan..sebab ko x enjoy nak buat keje..mcm kena paksa je..


ni baru hari pertama dia start amik alih..sok lusa tak tahu la..

#Mr.R pun ada call tanya abg dia ada tanya apa2 x...aku agak Mr.R pun x suka bila abg dia start involve sebab selama ni dia sorang yg manage duit syarikat..ni nak kena kongsi urus berdua...xleh la dia nak suh aku prepare cek suka2 hati dia lg..itu korang adik beradik nya pasal la..yg aku nak tahu yg mana satu bos aku ni, arahan siapa yg aku patut dengar??? STRESS.

Wednesday, January 11, 2012

Wordless Wednesday # - Doraemon celup




banyak2 ruang kat umah, ni port dia suka lepak..tarik laci masuk duk dalam..adess..
comel ah my doraemon celup ni, rasa nak geget2 je budak ni, hyperaktif sgt..migrain mama!



Tuesday, January 10, 2012

Selasa yang bosan

ni nak citer dari pagi ke saat ini aku actually takde keje..kemas2 ofis je la, susun2 file..semua la multitask aku buat, bosan gile ar rasa kalau takde keje ni, balik2 fb,cari forum,masuk blog tengok2 update, itu je la..



xde kawan lak tu nak sembang..setakat ada bos aku sorang, x masuk lak nak citer hal2 gossip2 walaupun pagi ni dia ajak aku bergosip pasal kes DSAI yang dibebaskan tu..aku x minat politik, x minat nak komen..senyum je sampai telinga..haha.pastu tanya aku katne nak amik borang bantuan rm500 tu, ada kwn dia suh  isikan. nampak sgt taraf bos2 kaya kayan ni x peka hal2 bantuan camni, hari ni 10hb dah tarikh tutup dah..nak isi mendenya, org sume dah hantar..adess..

ak agak bos aku pun boring jadi mcm2 la feel dia ari ni, another 2 weeks dia akan ke india, tadi suh aku book kan flight utk dia and wife..jln2 nak pegi makan2 pastu balik la..jauhnya gi makan sampai india..org duit banyak leh la..hehe..anak2 tinggal sebab baby dia baru 3bln xmo dia bawak gi overseas kecik lagi..pastu tanya aku ktm ada ke hatyai x..memang la ada, suh aku check bape jam leh sampai hatyai, camne nak check passport kalo naik kete api..aku bantai jawab kalu gi kelantan naik kete api 12 jam, kalo hatyai 24jam kot..haha..jauh tu..ades la, dengki ouh bos ni aku free xde keje..mcm xleh check sdiri mende2 simple mcm tu..


dan banyak lg la tmpat2 percutian yang dia suh aku google, check aribulan pun aku yang kena tolong tgok celendar utk dia even pukul 2100 tu dia leh tanya kul berapa..hahahahha..rasa nak gelang guling2 ri ni..adess..rajin pulak dia masuk ofis ri ni, biasa adik dia, tapi adik dia xde gi rumah kawan kt bandung..itupun bos aku cakap kete yang adik dia tinggal park kat umah parents diorang kat puchong kena pecah..habis sume sparepart kete..sampai tmpat duduk kete pun org cabut..kete mitsubishi evo tu, mau x org target..tu pun adik dia tak tahu lagi..agak2 kalau adik dia balik nangis woo tgok kete kesayangan yg hari2 memekak depan ofis ah kena pecah..dh mcm ekzos kapalterbang dah aku dengar..


kalo adik dia standby kat ofis aku happy sebab dia x suka kacau aku, masing2 buat hal sdiri..adik dia kalau x tgok youtube, tido..dua tu je keje dia..haha..

Monday, January 9, 2012

Tamat dah Masterchef Malaysia : Ezani juara MM yang pertama

Tekaan aku meleset la semalam..ingatkan wahidan boleh menang, tapi takpe la, takde rezeki ye..siaran semalam tu setahu aku rakaman jadi kalau orang yg keje kat astro mesti dah tahu lama dah kan sape yang menang. kan best kalau buat live..Hehe.





Tapi naib juara takde hadiah ke? kesian la..bagi la cash sikit pun jadi la..maharaja lawak mega tu bukan main meletup lagi cash diorang dapat even dapat no.3 pun..(no.3 kat MLM lagi banyak dari juara MM) bukan pe, kesian kat abg wahi tu, bukan org senang..leh la buat modal buka restoren ke apa..



                                    


Congrates tu Ezani, she deserve sebab dari awal hingga akhir sentiasa bagi yg terbaik, dua2 pun bagus..paling meyentuh hati bila part Wahidan merendah diri, ye la..Ezani doc gg, dia pekebun je..sedih aii k..takpe la abg wahi, masuk final tu pun dah cukup hebat dah tu..dari ramai2 peserta tinggal u all berdua je itu pun pencapaian yang boleh dibanggakan.kalau aku ni yang masuk tak sempat kuar tv, ujibakat pun x lepas agaknya..haha..

Jadi lepas ni nak panggil doc ezani ke chef ezani..dua2 bidang pro kan..aku terfikir which bidang yang dia akan fokus lepas ni...dan paling penting tak sabar nak tunggu buku yang ditulis oleh ezani di produce..incik wilis siap cakap ok la tu..doc tu kerjaya di luar, chef kerjaya di rumah untuk bakal suami dgn anak2 nanti..ekekekeke..ye tak ye gak ;)

# aku pun masterchef jugak, di mata suami yang hari2 request suruh masak sekarang ni. ;)

Sunday, January 8, 2012

Weekend ke Birthday party cousin kecik.

Weekend  kami habis kan masa di kl, rumah makcik suamiku yang paling bongsu or in sabahan memang we call her bongsu pun..ini adik kepada my MIL, tapi gap dengan hubby aku pun beza bulan je, sebaya diorang ni, MIL sama2 preggy dengan nenek hubby aku. Curlassttt..


Tapi to be exact kami bukan habiskan masa kat rumah dia, habiskan masa atas highway ;p sebab sampai dah tersangat2 lambat, jam 5ptg kot baru sampai..party start jam 2 korang bayangkan dah ready gerak dari rumah jam 12, boleh pulak kami sesat tak jumpa jalan ke Taman melati, gombak tu. 4jam kat highway tak jumpa jalan masuk sampai aku stress dah siap cakap kalau nampak signboard subang jom la patah balik.huhu..nampak sangat jarang menghadap jalan kat Kl ni, kami laki bini memang tak reti jalan kat kl ni, berserabut bagi aku, agaknya dah biasa area subang jaya je hari2

Last aku pi rumah bongsu pun tahun lepas masa preggykan Rizq 4 bulan, itu pun kami konvoi dengan adik hubby, dia tahu jalan, itupun ingatkan dia ikut sekali, we all follow je..sekali anak dia demam, terpaksa aku dengan hubby berdikari tawakal je la redah kl tu.Huhu.sesat2 pun jumpa jugak setelah di direct oleh bongsu via phone je...


Sampai2  besday boy pun dah tido, besday boy ni cousin kecik hubby aku, celebrate besday dia yang ke-2 tahun.

ROQUIN IBAD HADDARI

besday boy - cousin kecik , ni masa dia celebrate besday tahun lepas ni
semalam dia dah tido dah masa kami sampai, x sempat nak amik piccas..cian Rizq tak sempat nak kenal uncle Qin dia.Huhu






 








my hero yang excited bila pi jalan2 ukur jalan.


 



kek besday boy - sedapppp sgt, kat dalam moist choc




Ni la bongsu, makcik hubby - kemain Rizq dapat jumpa nenek bongsu ye..



Birthday boy to be - happy dapat goodies bag


Menu lupa lak nak snap..tapi sedap, bongsu masak sendiri..paling aku bertambah makan nasi dengan ayam masak lemon. memang superb.